En ladeluke kan fort fryse fast om det veksler mellom pluss- og minusgrader. (Foto: NAF)

Frosset ladeluke? Det er et enkelt tips

Kong Vinter herjer for tiden med trafikantene, og det siste elbilistene trenger er en ladeluke som ikke lar seg åpne.


Det har vært et salig kaos over store deler av landet, for mye snø og glatte veier har ført til mange uhell og store trafikale problemer.

I Sør-Norge er det nå meldt vekslende temperaturer, noe som i så fall kan gi enda flere problemer. Vann som fryser til is og såkalt underkjølt regn kan som kjent gi såpeglatte veier, men det kan også føre til et annet og ganske nytt problem ‒ frosne ladeluker.

Statistikken for bilsalget i 2022 er klart, og den viser at det ble registrert 174.329 nye personbiler i fjor. Og av disse var hele 79,3 prosent elbiler, viser tallene fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

Det er nå over 600.000 elbiler i Norge, og det er en ting alle disse har til felles ‒ de trenger å lades om de skal brukes. Det kan være enklere sagt enn gjort akkurat nå.

For skal man lade en elbil må man også få opp ladeluka, og mange opplever nå at den er frosset bom fast. Og denne skal man helst ikke bryte på, for er det en annen ting vi helst ikke trenger akkurat nå er det ekstrautgifter. Det meste har som kjent blitt dyrt nok som det er.

NAF sier at det er viktig at elbilistene er flinke til å børste snø fra ladeluken, og spesielt om elbilen har ladeluken foran. For det er nemlig disse som er mest utsatt for en ladeluke som er frosset fast.

Men med snø og mildvær om hverandre kan alle oppleve å få problemer med å få åpne opp ladeluken.

‒ Det er viktig å koste nøye rundt ladeluka hver gang for å unngå at den fryser, men er du uheldig og luka fryser, er det ingen heksekunst å få den opp igjen, melder Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Så hva er tipset?

Vel, NAF forklarer at man kan fylle en plastpose med varmt vann og legge denne inntil ladeluken, og dermed smelter isen på kort tid. De mener at dette nok er den enkleste måten å smelte isen på når man står parkert på gårdsplassen eller i gaten utenfor der du bor.

‒ Det er også andre alternativer du kan bruke. En hårføner for eksempel. Da er du avhengig av strøm, så det kan være vanskelig om du står langt unna der du bor, sier NAF-rådgiveren.

‒ Et annet alternativ er å ta seg en tur på et kjøpesenter og parkere i garasjen en liten stund, fortsetter han.

Problemet oppstår altså når det kommer snø inn i ladeluken, og NAF sier at det kan være smart å dekke denne til om det er mulig.

‒ Finn noe som dekker ladeluken og som kan festes uten å skade lakken på bilen. Det finnes også egne deksler og trekk for å dekke til ladeluken, avslutter Nils Sødal.

En ladeluke kan fort fryse fast om det veksler mellom pluss- og minusgrader. (Foto: NAF)

Les også:

Les mer om:

Elbiler Nyheter Forbruker