Annonse
Hjem Nyheter Franske politikere sørget for gigant-kollaps

Franske politikere sørget for gigant-kollaps

Fiat Chrysler og Renault drømte om å bli den ledende bilprodusenten i verden. Men så var det disse franske politikerne da, og dermed står det bare tapere igjen.

Hele verden applauderte da det ble kjent at den amerikanske bilprodusent-gruppen Fiat Chrysler Automobiles (FCA) foreslo en 50/50-sammenslåing med den franske Renault-gruppen.

Dette ville gjort de til verdens tredje produsent, og medregnet Renaults alliansemedlemmer Nissan og Mitsubishi ville de blitt verdens største med et salg på rundt 15 millioner biler i året.

Det var altså styret og eierne i FCA som tok initiativet til denne sammenslåingen, og sendte et forslag til Renault i slutten av mai.

Styret i den franske gruppen uttalte raskt at dette var svært så interessant, og de ville se videre på dette.

Saken fortsetter under Annonsen

Alle var happy, og dette var svært så spennende greier.

Men.

Renault-gruppens største enkeltstående eier er den franske stat som eier 15 prosent, og de har en lei tendens til å blande seg inn i Renaults avgjørelser.

Allerede onsdag kom det første signalet på at noe skurret.

Renault-gruppen opplyste nemlig at styret ikke hadde klart å komme til en avgjørelse, fordi representanter fra den franske stat hadde bedt dem å utsette avstemningen til et senere tidspunkt.

Da hadde allerede den franske finansministeren Bruno Le Maire vært på banen med en rekke krav. Han var riktignok positiv til en sammenslåing, men krevde garantier rundt jobber, framtidige hovedkvarter og drift.

Politikerne gjorde altså noe de ofte gjør, blander seg inn.

I forslaget til FCA hadde de allerede regnet på synergieffekter en slik sammenslåing vil gi, og stipulerte besparelsene til rundt 50 milliarder kroner. På toppen av dette ville også Renault-Nissan-Mitsubishi-alliansen spare 10 milliarder kroner, mente FCA.

Men den amerikanske gruppen så nok helt sikkert hvor dette bar da de franske politikerne kom på banen, og natt til torsdag trakk de tilbudet tilbake.

FCA sier at de fortsatt er overbevist om at dette var et smart og godt forslag.

«Dette (forslaget) har blitt mye verdsatt siden det ble sendt, og strukturen og vilkårene var nøye balansert for å gi betydelige fordeler for alle parter. Det har imidlertid vist seg at de politiske forholdene i Frankrike for tiden gjør at det ikke finnes noen muligheter for å lykkes», melder de.

De gir altså de franske politikerne den hele og fulle skylden, og dermed står det kun tapere tilbake.

FCA-gruppen og Renault-gruppen får ikke muligheter til å utnytte synergieffektene som av noen eksperter er stipulert til å være verd flere 100 milliarder kroner, og den franske stat som selvsagt burde vært en passiv eier i et selskap som dette kan ha gjort Renault mindre lønnsomt og verd.

Dette kan altså vise seg å bli en svært så pinlig innblanding, men vi får håpe at siste ord ikke er sagt i denne saken.

Den franske gruppen er inne i en tøff periode, hvor den tidligere mektige lederen hos både Renault, Nissan og Mitsubishi, Carlos Ghosn, har tatt det meste av fokuset til styret.

Ghosn ble arrestert i november mistenkt for økonomisk utroskap knyttet til underrapportering av lønnen, og for å ha brukt alliansens midler på private ting.

Styret i Renault sier nå at de har funnet bekymringer rundt utgifter på 11 millioner euro, og dette gjelder alt fra reiseutgifter og andre utgifter til gaver.

Ghosn er for tiden ute på kausjon i påvente av en rettssak i Japan, hvor han ble arrestert.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,792FansLik
84FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker