Fire av de mest berømte filmbilene

Et steinkast fra Hollywoods studioer viser nå Petersen Automotive Museum fram berømte filmbiler. Her får du se fire av dem.


Film har alltid vært en viktig promo-plattform for bilprodusentene, og selv om nettet har ført til en voldsom endring i medievanene er fortsatt store filmer svært viktige for mange bilmerker.

Men de var altså hakket viktigere i «gamle dager», og gjennomslagskraften var helt klart langt større. Og mange biler kan takke store filmer og kjente serier for populariteten, som for eksempel Aston Martin som kan sende en stor takk til James Bond-filmene.

Det finnes også filmbiler som nesten ble like kjente som filmen selv, og da snakker vi om virkelige spesialutgaver.

Et av verdens aller mest kjente bilmuseum, Petersen Automotive Museum, har samlet mange av disse i en helt ny utstilling. Museet ble for øvrig etablert av Robert Einar Petersen i 1994, en amerikaner med danske aner.

Petersen Automotive Museum holder til i Los Angeles, og har allerede en utstilling rundt verdens mest berømte sci-fi-biler. Denne utvides nå til berømte biler fra kjente filmer og serier, og spenner fra nye filmer som «Black Panther» til triologien «Men in Black», «Tilbake til fremtiden», «Ghostbusters» og filmserien «Batman».

Men du trenger ikke å reise helt til Hollywood for å se disse. Vel, iallfall fire av bilene, for disse kan du se her.

En av stjernen er helt klart en Cadillac Miller-Meteor fra 1959 kalt «Ecto-1», og denne er kjent som den opprinnelige raske responsbilen for spøkelsesjegerne i «Ghostbusters».

Den ombygde ambulansen har dukket opp i oppfølgerne til den originale storfilmen fra 1984, inkludert den nyere «Ghostbusters: Afterlife».

Mens «Ecto-1» har fått oppdateringer gjennom årene, vil den vises i sin opprinnelige tilstand fra 1984 hos Petersen.

Et annet filmess er utvilsomt Batmobilen, som har kommet i diverse design opp gjennom årene.

Petersen viser fram en av de mer berømte, nemlig Batmobilen fra «Batman» (1989) og «Batman Returns» (1992).

Dette var disse filmene som sørget for at Lynvingen gjorde et comeback på det store lerret, for før det var siste film om Batman laget tilbake i 1966.

Batmobilen gjorde sitt til at det ble et vellykket comeback og banet vei for superhelt-filmene, og siden har det kommet over et dusin filmer med den maskerte flaggermus-helten.

En av filmverdens aller mest muskuløse skuespillere er utvilsomt Arnold Schwarzenegger, en gang i tiden kåret til Mr. Universe.

Hans store gjennombrudd kom i «Terminator», hvor han spilte en cyborg fra framtiden som skulle ta has på moren til han som skulle vokse opp og bli en stor motstandsopprører mot maskinene.

Arnold var tøffere enn noen andre i «Terminator», og på jakt etter målene kjørte blant annet terminatoren rundt på filmhistories aller største tohjul-versting i «Terminator: Salvation» (2009). Denne ble rett og slett kalt «Moto-Terminator», og var opprinnelig en Ducati Monster 1100 S.

Denne passet usedvanlig godt sammen med tidens filmtøffing:

Den siste bilen vi har bilde av kommer fra en nyinnspilling av en serie kalt «Starsky & Hutch». Men til tross for tidenes stjernesamling med skuespillere som Ben Stiller, Owen Wilson, Snopp Dogg, Vince Vaghaun, Jason Bateman, Juliette Lewis, Amy Smart, Will Ferrell og Carmen Electra, var den aller største stjernen en Ford Gran Torino fra 1976.

For i likhet med den originale TV-serien fra 1970-tallet kjørte de to politimennene rundt i en slik bil, som i likhet med mange andre filmbiler ble svært så populær takket være sin rolle.

Og det er jo ikke noe rart, for den ser utvilsomt lekker ut:

‒ Noen kjøretøyer som brukes i TV og filmer har blitt like populære som stjernene selv, sier Terry L. Karges, administrerende direktør hos Petersen.

‒ Vi er glade for å vise fram det som virkelig er noen av de mest ikoniske kjøretøyene fra Hollywoods lange historie med film- og TV-serieproduksjon. Den unike samlingen vil garantert appellere til fans av filmer og TV ‒ og alle bilentusiaster.

Så er du tilfeldigvis i Los Angeles, vet du nå et av stedene du må besøke.

Og ja, DeLorean fra «Tilbake til fremtiden»-filmene er selvsagt også på plass. Bare sånn om du lurte.

Les også:

Les mer om:

Nyheter