Et enkelt grep kan gi lengre rekkevidde

Bilkjøperne er veldig opptatt av rekkevidde, men glemmer et veldig enkelt grep som faktisk kan gi mer rekkevidde for elbilen.


Det fokuseres mye på rekkevidde når det kommer til elbiler, og det er noen grunner til akkurat det. Elbilene har i utgangspunktet kortere rekkevidder enn andre biler, og det tar lengre tid med ladestoppen enn det gjør med drivstoffyllingen.

Elbilene er altså hakket mindre praktisk på disse områdene, og produsentene gjør hva de kan for å strekke rekkevidden ut mest mulig. Mange nye elbiler ruller nå over 500 kilometer, og det er også noen som har passert 600 kilometer i oppgitt rekkevidde.

Hvor opptatt bilkjøperne er av rekkevidden viser en undersøkelse gjennomført av Norstat for Continental, og der svarte over halvparten at rekkevidde var nesten like viktig som sikkerhet når de skal velge elbil.

Men i samme undersøkelse kom det også fram at mange ikke tenker på det enkle grepet som faktisk sikrer mest mulig rekkevidde.

Over halvparten svarte at nemlig at de ikke kontrollerte lufttrykket til dekkene, og spesielt når det blir kaldt er dette viktig for å få flest mulig kilometer ut av elbilen. Og ja, også for å spare drivstoff, noe som jo er greit i en tid hvor pumpeprisene er skyhøye.

‒ Med riktig dekktrykk optimeres også rullemotstanden som igjen øker rekkevidden for elbiler, sier produktsjef hos Continental Dekk Norge, Knut Knudsen.

‒ Og på biler med forbrenningsmotor synker drivstofforbruket. Til og med sikkerheten øker med riktig lufttrykk, fordi man minsker sjansene for både vannplaning og punktering.

Continental selv anbefaler at bilistene sjekker lufttrykket i dekkene en gang i måneden, slik at man vet at dette er riktig.

En annen bonus med riktig lufttrykk er at man forlenger dekkets levetid.

I undersøkelsen svarte 85 prosent at rekkevidde er viktig eller veldig viktig når de skal velge dekk til sin elbil. 58 prosent svarte at de ikke sjekket dekktrykket regelmessig, men det aller viktigste er sikkerhet.

Hele 95 mente at sikkerhet er viktig eller veldig viktig når de skal kjøpe nye dekk til sin elbil, og da er det også greit å vite at alle nye biler testet av Euro NCAP i år har fått fire eller fem stjerner i kollisjonstesten. Så ja, alle nye biler er i utgangspunktet ganske så trygge.

‒ Det undersøkelsen viser er at de færreste sjekker lufttrykket jevnlig, selv om de mener rekkevidde er viktig. Kanskje de ikke er klar over hvor viktig riktig lufttrykk er for rekkevidde og levetiden, sier Knut Knudsen.

Her er 4 tips fra Continental for sjekk av lufttrykk:

  • Sjekk lufttrykket på kalde dekk: Sjekk lufttrykket når dekkene er kalde, før de er kjørt langt og før de er utsatt for mye sollys. Om utetemperaturen stiger med 5,5 grader øker også lufttrykket med 0.07 bar. På vinteren kan lufttrykket synke ved kalde temperaturer.
  • Sjekk instruksjonsboka: I instruksjonsboka står det hva som er riktig lufttrykk for dine dekk. Det står også ofte på et klistremerke i dørkarmen.
  • Bruk riktig dekktrykksmåler: På bensinstasjoner finnes dekktrykksmålere på slangen hvor du fyller luft. Bare sett denne raskt og kraftig ned på ventilen, og du kan lese av riktig lufttrykk.
  • Juster lufttrykket: Ved hjelp av luftfylleren er det enkelt å enten fylle på luft (ved å trykke på spaken som gir mer luft) eller slippe ut luft (ved å røre litt på tappen inne i ventilen). Gjør dette til måleren viser riktig lufttrykk for dine dekk.

Med riktig lufttrykk for du også mest rekkevidde ut av elbilen. (Foto: Continental)

Les også:

Les mer om:

Elbiler Nyheter Forbruker