En ting irriterer oss grenseløst

NAF har tempen på hva som irriterer oss i trafikken når det kommer til lysbruk, og en ting blinker seg helt klart ut. Og denne sløvheten kan koste deg 2.600 kroner.


Vi går nå inn i det mørke halvåret her oppe i nord, og det er viktig at lysene fungerer og at vi bruker disse riktig. Men det er lettere sagt enn gjort.

Ifølge lysekspertene Lumileds viser statistikk fra Statens Vegvesen at faktisk hele 58.718 biler hadde defekte eller helt ødelagte billys i 2019, og som dermed ikke fikk godkjent kontrollen.

Det er store tall, og selskapet som leverer lysløsninger mener at svært mange kjører rundt med altfor dårlig lys.

‒ Glødelampenes glødetråd har en levetid på 1-2 år, hevder Anders Grønbech hos Lumileds i Norge.

‒ Deretter blir lyset dårligere og svakere, slik at flere 10.000 nordmenn har trafikkert veiene i 2019 med utilstrekkelige billys ‒ hver dag. Dette er viktig å vite, og som på lengre sikt forhåpentligvis kan redde liv, sier han.

Dårlige lys er en ting, feil lysbruk er en annen. For det hjelper lite å ha verdens beste lys om de brukes feil.

Og varsellampene blinker hos NAF.

De har nemlig fått Infact til å sjekke hva som irriterer oss mest rundt lysbruk, og fortsatt er det en gammel traver som skaper mest frustrasjon.

– Blinklysene bruker vi til å kommunisere med andre på veien. Det er derfor ikke rart at manglende bruk av blinklys irriterer oss, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Dette er et av de store mysteriene her i verden, for som vi vet koster det bokstavelig talt ikke en eneste kalori å sette på blinkeren. Likevel er det svært mange som ikke gidder dette.

‒ Blinklyset er det lyset du bruker for å vise hvor du skal. Derfor er det viktig å bruke det for å ha god kommunikasjon med dine medtrafikanter, forklarer Sødal.

‒ Ikke bare skaper det irritasjon når folk ikke bruke blinklyset, men det skaper både forsinkelser og farlige situasjoner også, understreker han. 

Det er faktisk over halvparten av oss som irriterer seg over manglende bruk av blinklys, så dette er et stort og utbredt problem i trafikken.

Og bare så det er sagt, manglende bruk av blinklys bøtelegges med 2.600 kroner. Du er herved advart.

Også feil bruk av lys kan bøtelegges med 2.600 kroner, og det neste irritasjonsmomentet på listen over irriterende lysbruk er da også møtende bilister som ikke skrur av fjernlyset. 2 av 10 oppgir at det er det mest irriterende med andre bilisters lysbruk.

‒ Skrur du ikke av fjernlysene, blender du de som kommer i motgående fil. De ser rett og slett ingenting i den retningen de skal. Så skru av fjernlysene i tide, sier NAF-rådgiveren.

Bak disse to største irritasjonsmomentene kommer biler med kun et nærlys og mørke baklys i tunneler og i mørket. 

‒ Enøyde banditter er vanskeligere å oppdage i mørket, og man klarer ikke å skille på om det er en bil eller motorsykkel som kommer kjørende. Så mangler du en lyspære, få den skiftet, melder Sødal.

Vi har tidligere skrevet om de moderne bilene som mangler lys bak i mørket og tunneler, og man skulle kanskje tro at mange irriterer seg over nettopp dette. Men kun 6,7 prosent oppgir at dette irriterer mest ved andres lysbruk, og NAF er litt overrasket over akkurat det.

‒ For å unngå mørke baklykter er det to ting du kan gjøre. Enten stiller du lysbryteren i bilen på auto, eller du stiller den på full belysning, er rådet fra Nils Sødal.

Vi er altså inne i den mørke halvdelen av året, så pass på at lysene fungerer, er gode og ikke minst brukes riktig.

Og det gjelder ikke minst blinklysene.

Hva irriterer deg mest i trafikken med andre bilisters lysbruk?

Mann:Kvinne:Totalt:
Manglende bruk av blinklys51,3 %51,7 %51,5 %
Møtende bilister som ikke skrur av fjernlys21,3 %23 %22,1 %
Biler med kun ett nærlys8,1 %6,8 %7,5 %
Vet ikke5,4 %9,4 %7,3 %
Mørke baklys i tuneller og i mørket7,7 %5,5 %6,7 %
Feil lysbruk som bruk av parklys eller avskrudd lys6,2 %3,6 %5 %
Totalt:100 %100 %100 %

Les også:

Les mer om:

Nyheter