HjemElbilerEn selvkjørende Buzz

En selvkjørende Buzz

Volkswagen tester nå ut selvkjørende ID. Buzz, og målet er å sette den i kommersielle tjenester i 2025.

I søken etter selvkjørende biler og nyttekjøretøy har faktisk Ford og Volkswagen-gruppen (VAG) blitt ganske så gode venner.

- Annonse -

Grunnen heter Argo AI, og er et amerikansk selskap som utvikler totale løsninger innenfor selvkjørende kjøretøy. Argo AI ble grunnlagt i 2016, og allerede året etter fikk Ford ferten av disse.

Og siden det amerikanske merket også vil ha selvkjørende biler, investerte giganten raskt i det lille firmaet.

Tre år senere hadde også VAG fått øynene opp for hva Argo AI drev på med, og åpnet lommeboken de og.

Resultatet er at Ford og VAG nå eier like store andeler av selskapet, og drar dermed nytte av teknologien disse utvikler. Argo AI har for øvrig sitt europeiske hovedkvarter i München.

- Annonse -

Ford ga oss senest i juni en forsmak på som venter oss, og viste da fram en selvkjørende Transit som fungerte som en budbil. Her var ikke bare formålet å teste ut selvkjørende teknologi, men også sjekke hvordan kundene faktisk reagerte når det kom en diger Transit uten noen bak rattet.

Ford har selvsagt sitt eget selvkjøringsprosjekt, og når dette er ferdig i 2025 har merket brukt enorme 7 milliarder dollar på dette.

VAG kjører også sine prosjekter, og et av disse tar like godt i bruk et kjøretøy som Volkswagen enda ikke har lansert ‒ ID. Buzz.

Første gang vi stiftet bekjentskap med den elektriske og moderne utgaven av den berømte Bulli-modellen var så langt tilbake som i 2017, og i 2019 var den faktisk også på et aldri så lite Norges-besøk.

- Annonse -

Men den er altså fortsatt ikke lansert, noe som skal skje til neste år.

Det stopper ikke MOIA, et annet selskap VAG eier. Dette er nemlig et turdelingsselskap som ble opprettet av den tyske gruppen i 2016, og som nå er på plass i Hannover og Hamburg.

MOIA fokuserer på to ting i tillegg til at folk skal dele på turen, nemlig nullutslipp og selvkjørende biler. Det første er selvsagt ikke noe problem i 2021, mens de har satt en frist på 2025 for selvkjørende biler. Senest 2025.

Hvor langt utviklingen av slike har kommet kunne folket som var på plass på VAG-arrangementet «New Auto Night» i forbindelse med bilutstillingen i München selv se, for dit kom det faktisk en selvkjørende ID. Buzz. Mer eksakt en ID. Buzz AD, hvor de to siste bokstavene står for Autonomous Driving.

– Volkswagen-konsernet er i endring, fra å være en ren bilprodusent til å nå bli en global ledende mobilitets leverandør, sa administrerende direktør Herbert Diess under arrangementet.

– Vi er selskapet som omdefinerer mobilitet, med bærekraftige, påloggede og trygge mobilitetsløsninger for framtidige generasjoner.

Det er Volkswagen Nyttekjøretøy og Argo AI som nå tester de selvkjørende buzzene i München.  

Argos system består av en rekke sensorer som skal gi bilens hjerne full oversikt, og systemets selvkjøring må også oppføre seg som en vanlig sjåfør ute i trafikken.

– Et system som kjenner igjen omgivelsene ved hjelp av 6 lidarer, 11 radarer og 14 kameraer, fordelt over hele kjøretøyet, kan oppdage mye mer enn noen menneskelig sjåfør kan fra sin posisjon, forklarer Christian Senger, sjef for autonom kjøring i Volkswagen Commercial Vehicles.

AD-utgaven er ganske enkel å oppdage, for framme på taket har den Argos store sensorpakke. Denne skal være så effektiv at den kan oppdage objekter fra en avstand på mer enn 400 meter, og systemet skal også være i stand til å oppdage selv de minste lyspartikler på foton-nivå.

Foreløpig testes bilen ved Argos utviklingssenter ved München, og de har også en 90 mål stor bane hvor de får testet ut alle tenkelige kjøre-scenarioer.

– ID. Buzz AD-testflåten er en milepæl i vårt samarbeid med Volkswagen Commercial Vehicles, sier Brian Salesky, gründer og administrerende direktør i Argo AI.

– Vi bygger videre på fem års utvikling og læring fra alle våre andre operasjoner i store, komplekse amerikanske byer, og vi gleder oss til å begynne å teste i Münchens gater for å forberede oss på lanseringen av den selvkjørende bildelingstjenesten med MOIA.

Turdelingsselskapet har altså satt 2025 som øvre deadline, så vi bør ikke være altfor unna selvkjørende taxier og shuttlebusser.

– Vi bringer vår ekspertise til samarbeidet med Argo AI og Volkswagen Commercial Vehicles, og kommer til å utvikle en autonom mobilitetstjeneste i tillegg til de vanlige tjenestene våre, sier konsernsjef i MOIA, Robert Henrich.

– Byer over hele verden ønsker å gjøre trafikken mer effektiv og klimavennlig. Autonom bildeling bedrer mobiliteten i byene, øker sikkerheten på veiene og gjør dermed byene mer attraktive.

Les også:

- Annonse -

Flere nyheter

Renault trekker seg nå ut av Russland. (Foto: Renault)

Renault selger sin store Russland-virksomhet

45.000 ansatte i Russland får nye arbeidsgivere. Det franske Renault-konsernet gikk faktisk mot strømmen da Putin fant ut at han...
Bilia kjøper opp den norske Jaguar Land Rover-forhandleren Insignia. (Fotos: Bilia)

Oslo-forhandleren som ledet an I-Pace-salget er solgt

Bilia har kjøpt opp Jaguar Land Rover-forhandleren Insignia. Insignia, forhandler av Jaguar, Land Rover og ikoniske Morgan, levde et ganske...
Nio har åpnet det første servicesenteret i Norge. (Fotos: Nio)

Nio åpnet sitt første servicesenter

Ny norsk milepæl for merket som også tilbyr mobil service. Vi har blitt vant til at nye kinesiske bilmerker med...
Dette er en fullstendig selvkjørende Hyundai Ioniq 5. (Fotos: Hyundai)

Hyundai Ioniq 5 blir robotaxi

Mange drømmer kanskje om å sette seg bak rattet til prisvinnende Ioniq 5, men neste år kommer det faktisk...
Dette er Cher’s 1966 Ford Mustang som ble solgt for 643.000 kroner i 2016. Det var 56 prosent mer enn hva en vanlig Mustang av denne typen gikk for den gang. (Fotos: Hagerty)

Hva koster egentlig bilene eid av kjendiser?

Hva har prinsesse Diana, Paul Newman, Tupac, Carroll Shelby og paven til felles? Vel, de er alle på hver...
BMW Norge kan nyte solnedgangen, for de har nemlig svært så fornøyde kunder. (Fotos: BMW)

BMW med de mest fornøyde norske bilkundene

BI har offentliggjort Norsk Kundebarometer 2022, og den viser at BMW har de mest fornøyde kundene av bilmerkene. Handelshøyskolen BI...
Mazda har oppgradert sin to år gamle elbil, MX-30. (Fotos: Mazda)

Mazda MX-30 får litt raskere lading

Elbilen får også en ny motorlyd! Ganske nøyaktig to år etter at Mazda satte sin helelektriske SUV-modell inn i produksjonen...
Regjeringen vil fjerne momsfritaket på elbiler, noe som vil gi en stor ekstraregning til mange bilkjøpere. (Foto: NAF)

Momssjokket: ‒ Sjekk rettighetene og unngå stor ekstraregning

Regjeringen vil skrote dagens momsfritak på nye elbiler fra 2023, og det kan føre til en stor ekstraregning for...
I en ny undersøkelse er elbilene marginalt mer populære enn andre biltyper. (Foto: NAF)

Svært lav interesse for bildeling

Elbilene har nå kjørt forbi bensin- og dieselbilene når det kommer til hva folket vil gå for når de...
Dette er en elektrisk pickup signert Volkswagen-gruppen. (Fotos: Volkswagen)

Volkswagen skal komme med el-pickup

Det har vært hysteriske tilstander rundt Ford F-150 Lightning i USA. Nå kaster Volkswagen-gruppen seg inn i kampen om...
Denne rekker akkurat årets norske sommer. (Fotos: Mercedes)

Dette koster den ultimate sommerbilen

Planlegger du en ny kabriolet til sommeren? Mercedes Norge kan i så fall lokke med en helt ny SL-modell. Over...
Christina Bu i Elbilforeningen er svært skeptisk til det nye forslaget fra regjeringen. (Fotos: Norges elbilforening)

Regjeringen vil fjerne momsfritaket på elbiler

– Regjeringens forslag til moms på elbil er håpløst, uforutsigbart og ubrukelig. Dette spenner bein under Norges mest vellykkede...
Nye regler sier at nye dekk skal komme med en etikett som viser egenskapene. (Foto: Continental)

Kjøpe nye dekk? Denne etiketten bør du sjekke

Drivstoffutgiftene har skutt i været både for elbiler, bensinbiler og dieselbiler, og det gjelder å spare der det er...
Bentley kan nå presentere en storesøster til SUV-modellen Bentayga, en EWB-versjon. (Fotos: Bentley)

Åh, en enda større Bentayga

Bentley har opplevd en vanvittig suksess med SUV-modellen Bentayga, og nå slår de til med en enda større versjon. Porsche...
Dette er den nye generasjonen av Range Rover Sport. (Fotos: JLR)

Her er en ny Ranger Rover Sport

Det har gått ni år siden Ranger Rover kunne vise fram dagens Sport-utgave, men nå er det endelig duket...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her