Det kreves litt mer planlegging når man skal på langtur med elbiler, mener mange elbilister. (Fotos: Jamieson Pothecary, Norsk elbilforening)

Elbil-ferie trenger mer planlegging

Mange mener at en bilferie med elbilen trenger mer planlegging enn en med bensinbil. Her er tipsene for en god elbilferie.


– Vi har ikke kommet dit ennå at elbil er like enkelt som fossilbil, sier Christina Bu.

Generalsekretæren i Norsk elbilforening sikter til tallene fra undersøkelsen Elbilisten 2023, hvor over halvparten mener at det krever mer planlegging å dra på langtur med en elbil enn en fossilbil.

Nå tetter elbilene stadig gapet til de tradisjonelle bilene, men befinner seg fortsatt et stykke bak når det kommer til praktisk bruk på langtur. For selv med rekkevidder over 500 kilometer og lynlading på en halvtime, er dette langt bak rekkeviddene og påfyllingshastigheten til en moderne bensinbil.

Men det finnes allerede elbiler som byr både på over 700 og 800 kilometer med rekkevidde, og disse snuser dermed på bensinbilnivået. Men det er framtiden.

I dag har de fleste moderne elbilene rundt 500 kilometer med rekkevidde, og den gode nyheten for de som kjører disse og skal på langtur i sommer er at utbyggingen av hurtigladere går ganske raskt unna.

Likevel oppleves langturen litt ekstra krevende for elbilistene, viser svarene i Elbilisten 2023.

– Det krever mer planlegging å reise med elbil. Spesielt for nye elbilister er det mye nytt å sette seg inn i når det gjelder lading og rekkevidde, sier Bu.

I undersøkelsen kommer det fram at hele 64 prosent planlegger å bruke elbilen når de skal på ferie, noe som betyr at det kommer til å bli rekordmange elbiler ute på veien denne sommeren. Men mange er også litt bekymret.

For i den ferskeste utgaven av Elbilisten svarer 37 prosent av elbilistene at de ofte er bekymret over ladingen på langtur, men her er det akkurat like mange som ikke bekymrer seg. Ytterligere 23 prosent svarer verken eller.

– Folk er forskjellige, og elbilister har også ulik erfaring, påpeker Bu.

Hele 52 prosent svarer at det krever mer planlegging å dra på langtur med elbil enn med fossilbil, og her svarer 29 prosent at det ikke krever mer. 15 prosent svarer enten eller.

‒ Særlig ferske elbilister som skal på sin første langtur i sommer, kan med fordel bruke litt tid på planlegging slik at ferien blir minst mulig stressende.

Så hvordan planlegger man på best mulig måte? Jo, man kan for eksempel følge tipsene til de som virkelig er eksperter på dette feltet, og her har du dem.

Elbilforeningens har fem råd før sommerferien:

  1. Last ned ladeapp og ta med deg ladebrikke, og husk å registrere gyldig bankkort. Slik unngår du stress på ladestasjonene.
  2. Sjekk om du kan destinasjonslade der du skal være, og ta med bilens ladekabler.
  3. Finn reiseruta i Elbilappen for å få tips til ladestopp underveis. Lad når du kan, ikke vent litt du må.
  4. Er det ladekø? Avslutt hurtigladingen til du har nok strøm til å komme frem.
  5. Spør om hjelp hvis du lurer på noe. Elbilister er utrolig hyggelige folk. Hvis du er medlem, kan du kontakte Elbilforeningen.

Foto

Les også:

Les mer om:

Elbiler Nyheter