Elbil-boomen bremser etterspørselen etter olje

Tesla Model 3 har riktignok salgsframgang i Europa, men kontinentet er enn så lenge kjølig til elbiler. (Foto: Tesla)
Tesla Model 3 har riktignok salgsframgang i Europa, men kontinentet er enn så lenge kjølig til elbiler. (Foto: Tesla)

Rystad Energy samler inn og bearbeider data fra blant annet olje- og gassbransjen og den bredere energisektoren. Nå mener selskapet at toppen av olje-etterspørsel nås tidligere enn de fleste tror.

Og det er El-bilene som får skylden.

Faser ut drivstoff-biler

Rystad Energy antar at det i 2032 vil selges ike mange elbiler som biler på fossilt drivstoff globalt. Anslagene er langt mer optimistiske enn IEA (International Energy Agency) og de fleste andre kilder.

Tallene for oljekonsum innen personbilsektoren, som står for 25 prosent av forbruket, gir en topp på drivstoffetterspørsel og forbruk på 27 millioner fat olje midt på 2020-tallet.

I Rystad Energy sine beregninger, spiller også politiske incentiver inn. Nederland har sagt at de har ambisjoner om å forby drivstoffbiler innen 2025. Tyskland har ambisjoner om det samme innen 2030. Rystad Energy antar at mange land vil følge etter med strenge krav.

Går ikke tom for Olje

– Vi spår peak oil demand på 2030-tallet. Steinalderen sluttet ikke fordi man gikk tom for stein, og oljealderen kommer heller ikke til å være forbi fordi vi går tom for olje. Det er etterspørselen som kommer til å gå ned, spørsmålet er bare når, sier managing partner i Rystad Energy, Jarand Rystad.

Venter 15 år med stor etterspørsel

Men selv om Rystad forespeiler “dystre” utsikter fra 2030-tallet og fremover, er det langt lysere tider i vente for oljebransjen de kommende årene, skal man. tro konsulentselskapet.

Jarand Rystad i Rystad Energy slår fast at det kommer til å være en solid etterspørselsvekst de neste 15 årene

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her