Svært mange har av- og påregistrert kjøretøyet sitt digitalt. (Fotos: Bård Asle Nordbø, Statens vegvesen)

Digital registrering en stor suksess

Statens vegvesen traff utvilsomt blink med tjenesten som lar deg av- og pågreistrere kjøretøy uten å måtte møte fysisk opp ved en trafikkstasjon.


Vegvesenet har de senere årene satset hardt på å digitalisere tjenestene, og for ett år siden ble det også mulig å av- og påregistrere kjøretøyet digitalt. Den tjenesten traff mange.

For nå melder Vegvesenet at over 470.000 har benyttet denne muligheten på vegvesen.no, og dette er intet mindre enn en vinn-vinn-vinn-situasjon. Kundene sparer tid, Vegvesenet-ansatte kan prioritere andre tjenester og det tar ned karbonutslipp som fysisk besøkende ellers ville generert.

— Dette er langt flere enn vi hadde regnet med, og bekrefter at dette var en etterlengtet tjenestene for kundene våre, sier Heidi Øwre, seksjonsleder i Statens vegvesen.

Nøkkelen her er altså at kundene slipper å dra på trafikkstasjonen for å hente og levere skilt, og kan av- og påregistrere kjøretøyene når det selv passer. Det passer spesielt godt til sesongbetonte kjøretøy, som for eksempel veteranbiler og motorsykler.

Vegvesenet sier at det er personbiler, motorsykler og bobiler som har blitt av- og påregistrert mest gjennom det første året.

Når det kommer til de besøkende ved Trafikkstasjonen har Vegvesenet registrert inntil 278.000 færre som har kommet for å levere og hente skilt sammenlignet med året før, og totalt har de registrert 352.000 avregistreringer via vegvesen.no.

Det er dog en viktig ting å huske på når man avregistrerer et kjøretøy digitalt, for da slipper man altså å skru av skiltene.

— Tidligere i år så vi en økning i antall avregistrerte kjøretøy på veien, og vi satt derfor inn flere tiltak for å sikre god informasjon til kundene, både i samarbeid med forsikringsbransjen og gjennom en informasjonskampanje, sier Øwre

‒ Vi ser nå en positiv utvikling med færre avregistrerte kjøretøy i trafikken.

Det er altså lett å glemme at kjøretøyet faktisk er avregistrert, så husk å påregistrere igjen.

Det har 119.000 husket så langt.

‒ Vi forventer ikke at alle påregistrerer igjen. Mange som tidligere ikke har avregistrert kjøretøyet sitt, har gjort det nå når man slipper å reise til en trafikkstasjon for å levere skiltene, sier Øwre.

Er ikke kjøretøyet registrert har du heller ikke gyldig forsikring, og dermed kan du bli holdt økonomisk ansvarlig om det skjer en ulykke.

Her er det verd å merke seg at selv om du har en avtale med forsikringsselskapet, så gjelder ikke forsikringen før kjøretøyet igjen er registrert hos Statens vegvesen.

«Når forsikringen er på plass, må du huske å registrere kjøretøyet på vegvesen.no. Kjøretøyet må også ha godkjent EU-kontroll, og det må ikke være andre mangler på kjøretøyet», forklarer Vegvesenet.

Les også:

Les mer om:

Nyheter