Dette er en Kia

En skuddsikker terrengbil som til og med kommer med parkeringsassistent!


Kia lager langt mer enn kun vanlige personbiler, og et satsingsområde er kanskje noe overraskende militære kjøretøy.

Dette er noe de har drevet med en god stund, og den sørkoreanske produsenten har levert ni forskjellige modelltyper og 100 forskjellige versjoner til det hjemlige militæret.

Dette strekker seg fra kjøretøy på 0,5 tonn og opp til 5 tonn, og totalt har de produsert 140.000 militære kjøretøy siden 1977.

Om du har vært i militæret kjenner du garantert igjen BV206, denne lille snodige beltevognen. Ja, den er svenskprodusert, men Kia har også laget slike på lisens i Sør-Korea.

Men det er nå som kjent nye tider i bilindustrien, hvor det settes søkelys på selvkjørende teknologi og nye type drivlinjer.

Og Kia har ikke glemt sine venner i forsvaret, så de utvikler nå en helt ny plattform rettet mot 2,5- og 5-tonns militære biler som også får ta del i den nye teknologien.

En som jo ser ganske så moderne og røff ut er denne:

Nye løsninger inkluderer også selvkjørende teknologi, akkurat slik nye Kia-modeller også vil komme med. Og vi innbiller oss at ting som en parkeringsassistent og en monitor som viser alt rundt kjøretøyet må være kjekt å ha når du styrer en diger pansret bil.

Kia sier at de også forsker på andre typer drivlinjer som kan passe for store og pansrede kjøretøy, slik som hydrogen som lar disse kjøre med batteridrift og er dermed utslippsfrie.

Utviklingen av nye militære kjøretøy kommer også andre områder til gode, og Kia vil blant annet lage andre typer redningsbiler via den nye plattformen. Og de skal også fortsette med å høste erfareringer fra de militære bilene til å lage enda mer robuste SUV-biler for det private markedet.

Et annet produkt de satser på er såkalte Purpose-Built Vehicles, PBV. Dette er kjøretøy spesiallaget for diverse fritidsaktiviteter, og skal også lages på samme måte som de militære kjøretøyene når det kommer til holdbarhet og framkommelighet.

Men Kia har selvsagt ikke glemt sine personbiler, og «Plan S» som også inkluderer PBV’ene sier at de skal ha 11 elbiler til salgs i 2025.

Og innen den tid har de også leverte de første nye militære bilene, et ganske så viktig område for den sørkoreanske produsenten.

Les også:

Les mer om:

Nyheter