Annonse
Hjem Nyheter Dette blir et vanlig syn i Norge denne sommeren

Dette blir et vanlig syn i Norge denne sommeren

Mange skal som kjent på bilferie i år, og veihjelpere bør gjøre seg klar for en hektisk periode.

Så hvor mange nordmenn skal egentlig på bilferie denne sommeren? Det er selvsagt helt umulig å vite, men det er flere mer eller mindre gode anslag.

Frende Forsikring har bedt Norstat sjekke ståa, og svarene de har fått viser at det blir ganske så mye mange norske biler på ferieveiene i år.

‒ Nær én av fire vestlendinger svarer at de skal på bilferie i sommer, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring.

Men de blir selvsagt ikke alene. Videre viser undersøkelsen at 17 prosent oppgir det samme svaret i Nord-Norge, 16 prosent i Midt-Norge og 15 prosent på Østlandet, Sørlandet, Telemark og Vestfold. I Oslo oppgir én av 10 at de skal på bilferie.

Saken fortsetter under Annonsen

Hvor mange det faktisk blir vet vi altså ikke, men at mange nordmenn skal på bilferie er ganske så sikkert. Og disse får selvsagt besøk av ferierende i andre typer kjøretøy, og felles for mange er at det ikke er vant til en slik type ferie.

Det kommer altså til å bli mange urutinerte på veiene, noe som kanskje ikke lover så veldig godt.

‒ Denne sommeren skal nok veldig mange nordmenn feriere i eget land, og det kan bety flere biler, motorsykler, campingvogner og campingbiler på veiene, sier UP-sjef Steven Hasseldal.

‒ Mange bilister er på ukjente veier og mange kan også være ute i bobil eller med campingvogn for første gang. Vi ber derfor alle trafikanter om å ta hensyn til hverandre i trafikken, sier UP-sjefen.

Han ber også de som skal på ferie med bobiler om å sjekke at de faktisk har lov til å kjøre den, og det gjelder også de som drar båthengere og campingvogner bak på bilen. Sistnevnte kan sjekke dette via tilhenger-appen som Statens vegvesen har utviklet.

Både Ytre-Hauge hos Frende og Hasseldal i UP er uansett klar for en hektisk sommer, for like sikkert som at ferien plutselig er over vil mange trenge veihjelp.

‒ Veihjelp og bilberging er typisk for juli og august. Her ser vi 30 prosent flere saker enn snittet ellers i året, forteller Ytre-Hauge.

Det har motortakstsjef i Frende, Svein Monsen, en forklaring på:

‒ Skjer det noe med bilen er det vanskeligere å håndtere når du er langt hjemmefra. Ikke kan du få hjelp av naboen eller noen du kjenner, og du vet ikke nødvendigvis hvor nærmeste verksted er, sier han.

Det er to elementer som går igjen. Mange får problemer langt hjemmefra, og disse er som regel enkle å fikse.

‒ Flatt batteri, motortrøbbel, punktering hvis du ikke får skiftet dekk selv eller nøkler innelåst i bilen, er blant sakene vi får meldt til oss, sier Ytre-Hauge.

Et enkelt tips er å få gjennomført service på bilen før bilferien tar til, men dette er enklere sagt enn gjort.

‒ Mange kjører til det sier stopp. Det er ikke så lurt, sier Monsen.

Han mener derimot at det er lurt å tenke igjennom hva som kan skje under bilferien, slik at man er mentalt forberedt om ting går galt.

‒ Tenk igjennom hva du skal gjøre om du blir stående langs landeveien, enten med motorstopp eller i lang kø. Ha telefonnummer til veihjelp lett tilgjengelig og ha litt mat og rikelig med drikke. Det blir fort varmt om bilen stående i sola, påpeker Monsen.

Veiene kommer altså til å bli fylt med urutinerte feriebilister, og det lover ikke bra at undersøkelsen til Frende viser at hele 6 av 10 enten blir stresset eller hissig i trafikken.

‒ Vær oppmerksom i trafikken, ta hensyn til andre trafikanter og stress ned. Står du i kø, så hold køen. Utålmodige bilister kan fort finne på å ta sjanser i trafikken, som for eksempel en farlig forbikjøring, sier UP-sjefen.

Han har all grunn til å be bilistene om være oppmerksomme, for mange lar seg forstyrre av både smarttelefoner og store infoskjermer som moderne biler nå kommer med. Ett skund med blikket fra trafikken er ofte mer enn nok til at det går galt.

‒ Når du kjører bil, skal du kjøre bil, ikke holde på med telefon, radio og GPS, aviser eller barbering mens du kjører. Vi har sett mye rart, sier Ytre-Hauge.

Og husk at du er på ferie, så du har faktisk god tid. For en ferie skal jo være avslappende, ikke sant?

God tur!

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,795FansLik
84FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker