Det kan bli glovarmt i en bil om sommersola steker. (Foto: NAF)

Det blir fort glovarmt i bilen

NAF rykker ut med sin årlige påminnelse om at innsiden av bilen kan bli som en ovn når sola steiker.


Det er ikke mye som minner om sommer i Norge akkurat nå, for mens hetebølgen har herjet sør i Europa har det vært grått, vått og til dels kaldt her i nord. I dag bikker for eksempel temperaturen så vidt over 20 grader på de varmeste plassene.

Men vi har allerede fått en smak av sommerheten, og den kan komme tilbake. Og da er det greit å minne om hvor varmt det faktisk kan bli i en bil.

For tempen på innsiden øker overraskende fort.

‒ Etter en halvtime kan det fort bli over 40 grader i bilen på en fin sommerdag, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

De har tidligere tatt en fysisk sjekk på hvor fort det blir glovarmt i en bil, og de som for eksempel levner et kjæledyr i bilen bare for en liten periode bør tenke seg om. For bilen med store vindusflater fungerer nesten som en badstue.

Da NAF gjennomførte testen var det 24 grader på utsiden. Varmt, men langt unna en hetebølge. På innsiden av bilen som var parkert i sola tok det kun 5 minutter før det var 34 grader, og etter ytterligere 5 minutter viste måleren 37 grader.

Etter en halv time, som jo mange bruker på handleturen, hadde tempen økt til 44 grader.

‒ Bilen blir fort som en bakerovn. Varmen stiger overraskende fort og for små barn kan dette være farlig. De regulerer ikke kroppsvarmen gjennom svetten så godt som oss voksne, sier Sødal. 

NAF forklarer at grunnen til den voldsomme temperaturstigningen skyldes at solstrålene reflekteres i dashbord, seter og utstyr i bilen. Dette gjør at varmen fra solstrålene forsterkes i bilen.

For et kjæledyr som for eksempel en hund kan det få fatale følger.

‒ Det enkle rådet er å la hunden bli hjemme om du skal gjøre ærend på en varm sommerdag. Selv om du parkerer i skyggen, kan temperaturen i bilen stige raskt sier NAF-rådgiveren.

Hunder svetter om kjent ikke, og peser for å kvitte seg med overskuddsvarme. Det kan gjøre de dehydrerte i en varm bil. I tillegg fører pesingen også til at luftfuktigheten i bilen stiger, og når denne blir for høy i bilen klarer ikke lenger hunden å kvitte seg med fuktighet og redusere kroppsvarmen. 

Slik gjorde NAF testen: 

For å vise hvor fort temperaturen stiger, parkerte de en bil i sommersola en sensommerdag i midten av august, og satt en temperaturmåler inne i bilen.

Temperaturen ute var 24 grader under testen, og som vi kan se av bildet under ble det ganske så mye varmere inne i bilen.

Det kan bli glovarmt i en bil om sommersola steker. (Foto: NAF)

Les også:

 

 

 

Les mer om:

Nyheter Forbruker