Julegaver er fristende for tyveri, så ikke la dem ligge synlig når bilen er parkert. (Foto: If)

Denne tabben kan spolere julen

For mange er det å kjøpe julegaver et evig ork, så når disse er kjøpt bør man iallfall ta godt vare på dem.


Det er nemlig et problem med biltyveri, og mange er altfor dårlig når det kommer til tiltak for å hindre dette. Tyvene lar seg nemlig friste av ting som ligger godt synlig i bilen, og julen er i seg selv en gavepakke for disse, mener If.

Tyvene vet nemlig at det ofte ligger dyre gjenstander i originalesker skjult inne i pakkene, som dermed er svært attraktive for tjuvraddene.

Og årets jul kan bli verre enn før, for antall bilinnbrudd har økt med mer enn 33 prosent de siste tre årene, viser tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge som If refererer til.

I løpet av årets tre første måneder ble det totalt meldt inn 4.464 innbrudd i bil til norske forsikringsselskaper, noe som gir et snitt på 50 innbrudd hver eneste dag. Eller to i timen, hele døgnet. Så ja, bilinnbrudd skjer hele tiden, også her i trygge Norge.

If sier at det ble stjålet verdier og gjort skader for over 88 millioner kroner under disse bilinnbruddene.

– Du kan se knuste ruter etter bilinnbrudd hele året, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i If.

‒ Men det spesielle ved tiden før jul er at tyvene oftere finner forbrukerelektronikk som nettbrett, PC-er og pulsklokker i originalpakninger. Pakningene gjør det vesentlig lettere å få solgt tyvgodset og få omsatt tyveriet i rene penger.

Han understreker at bilinbrudd kan skje nærmest hvor som helst.

– Tyvene er ofte ganske så drevne, og er ikke avhengige av en folketom bakgate uten lys for å kunne begå innbrudd. Vi får inn tyverier fra biler som står i parkeringshus på kjøpesentre, i eieren egen oppkjørsel og fra godt belyste gater. Hemmeligheten bak å slippe bilinnbrudd er så enkelt som ikke å oppbevare verdisaker i bilen, sier Clementz.

For julegaver med gavepapir blir som forundringsposer for vinningskriminelle, legger han til.

Tyvene lar seg altså ikke stoppe av noe, og bryr seg ikke kameraovervåkning av parkeringsplasser og p-hus. En skyggelue eller hettegenser er som oftest alt som skal til for å maskere identiteten sin, forklarer If.

– Skal du stoppe på kafé, ta med deg handleposene inn og pass godt på dem, sier kommunikasjonssjefen.

‒ Hvis du er på gaverunde til familie og venner før jul, ikke forlat bilen med gaver som skal til de neste du besøker. Ta med alt inn ‒ alltid.

For du må for all del unngå at julepakkene forsvinner, noe dessverre en del opplever hvert år. Det er både dyrt og stressende, og juleinnspurten er som kjent både dyr og stressende nok fra før av.

Så ikke gjør som på bildet under når bilen stå parkert, for dette frister tyvene. 

Les også:

Debatt

Les mer om:

Tips If