Annonse
HjemElbilerDenne solcelle-bilen har kjøkken og dusj

Denne solcelle-bilen har kjøkken og dusj

Noen studenter har laget seg en solcellebil som går 730 kilometer om sola skinner skikkelig. Og som har kjøkken, dusj, toalett, sofa, seng og en TV.

Renault-gruppen har et selskap som heter Mobilize. Disse skal finne nye mobilitetsløsninger for både byer og forbrukere, og i tillegg til å forenkle hverdagen skal de også bidra i overgangen til nye energityper.

Og nylig fikk de besøk av en bil som helt klart går inn i gruppen «nye biler».

Over i Nederland er de som her i Norge svært opptatt av løsninger som er mer snille mot det lokale miljøet, og i fjor var hver femte registrerte nybil en helelektrisk en.

Dette smitter åpenbart også over på de yngre, for 22 entusiastiske studenter ved Technische Universiteit Eindhoven har like godt laget seg en elbil. Mer eksakt en solcellebil. Eller enda mer eksakt en soldrevet bobil.

Saken fortsetter under Annonsen

Ja, du kan til og med kalle den et hjem på fire hjul.

Gruppen som står bak denne spesielle bilen heter Solar Team, og de har døpt kreasjonen sin Stella Vita.

Slik ser den ut:

Solar-gruppen er opptatt av bærekraftige og smarte løsninger, så da de bestemte seg for å lage en bil måtte den både være praktisk og skånsom mot det lokale miljøet.

Det endte altså med en særs spesiell bil med to seter, et digert solcellepanel som kan brettes ut over hele taket og som er drevet av elektrisk kraft.

Den store bilen har faktisk kun plass til to, men bak er den som en liten leilighet. Der har de nemlig funnet plass til sofa og TV, dusj, toalett og til og med et kjøkken, så ja, dette er en skikkelig bobil.

Bilen er altså ganske stor, men studentene har klart å holde vekten imponerende lav. De veier nemlig kun 1.700 kilo, kan kjøre i 120 km/t og er utstyrt med et batteri på 60 kWh.

Det gir en rekkevidde på 600 kilometer om batteriet er fulladet, og er man skikkelig heldig skinner også sola. Da kan batteriet sluke ytterligere 130 kilometer, og dermed blir rekkevidden 730 kilometer.

‒ Vi kom sammen og funderte hva vi kunne bruke all energien til. Vi kom opp med en bil du kan bo i, forklarer Lowe Blom, en aerodynamikk-ingeniør hos Solar Team

Og siden dette er ambisiøse studenter vil de gjerne vise at Stella Vita også fungerer i praksis, og det for flest mulig mennesker.

Så de har like godt kastet seg ut på en voldsom biltur som skal ta de fra Eindhoven og helt ned til Tarifa på sørspissen av Spania. Den turen måler voksne 3.000 kilometer, og de har planlagt 13 stopper hvor de skal vise fram bilen.

Målet er å kjøre mest mulig uten å putte ladekabalen inn, for her skal altså solstrålene utnyttes til det fulle.

Nå er det ikke akkurat hurtiglading som gjelder når solcellepanelene lader, for da går det 2-3 dager før batteriet er fylt opp. Så ikke så veldig praktisk på akkurat det punktet.

De har altså sving innom Mobilize, og der var de imponert over hva studentene hadde laget.

‒ De har utforsket konseptet til fulle, sier Patrick Lecharpy, VP Design Mobilize.

‒ Stella Vita er en slags bobil som tilbyr funksjonene til en bil ‒ den gjør alt. For studentene representerer denne erfaringen et skifte fra å se på teorien til håndgripelig bruk av ideene sine.

Nå kommer neppe Stella Vita å gå inn i masseproduksjon, men at det kommer biler som utnytter solenergien er ganske sikkert.

Det er faktisk flere slike under utvikling, og de har også fått sin egen betegnelse ‒ SEV, som står for Solar Electric Vehicle.

Tre slike kan du lese om via lenkene under, men før du klikker deg videre må du selvsagt sjekke ut bildene av Stella Vita, denne unike og soldrevne leiligheten på fire hjul.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse