NAF har testet sju sykkelvogner, og dette er vinneren. (Foto: NAF)

Den beste sykkelvognen

NAF har testet sju sykkelvogner sammen med både barn og foreldre, og kommet fram til den beste.


Er det en ting sykkelvogntesten til NAF avdekker, er det at sykkelvogner har forskjellige egenskaper for de som drar den og de som sitter i den. Og hva den skal brukes til.

Testgjengen inkluderte nemlig både små og store, og grunnet de små trakk Hamax Outback det lengste strået rett foran en vogn kalt Thule Chariot 2.

NAF sier at Outback er en solid og stødig vogn, med premium komfort for barna. De sitter godt i polstrede seter, og den har en fast bunn som beskytter mot støt nedenfra.

‒ Barna fikk være med å stemme på vognene, og Hamax Outback fikk tommel opp fordi den var så god å sitte i, sier Janne Pedersen, senior forbrukerrådgiver i NAF.

‒ Testvinneren er bunnsolid og stødig, og gir god komfort for barna.

Ulempen er at vognen er tung, noe flere av foreldrene påpekte.

‒ Hamax Outback fungerer godt med elsykkel, men er kanskje ikke førstevalget når du skal opp tunge bakkene eller sykler med vanlig sykkel. Ser du etter en lettere vogn, kan nummer to i testen, fra Thule, være et godt alternativ, sier Pedersen.

Denne er en lettere og mer sporty vogn, og for de testerne som var ute etter en vogn som kan brukes også til trilling og løping var Thule Chariot 2 et populært valg. Den scoret også godt på komfort til barna. Den høye prisen trekker dog ned, for dette var testens dyreste sykkelvogn.

I tillegg til å se på ting som sikkerhet, komfort og brukervennlighet, har NAF også vurdert bagasjeplass.

‒ Tenk gjennom dine behov ‒ om du for eksempel ofte tar sykkelen på handletur bør du se etter en vogn med god bagasjeplass, råder Pedersen i NAF.

En annen vogn, Hamax Cocoon gjorde det godt i testen, men fikk kritikk for lite plass til bagasje. Thule Chariot Lite scoret også dårlig på bagasjeløsningen, fordi den ikke beskyttet mot regn.

NAF sier at de som er på jakt etter en vogn som er veldig lett og som også er kompakt og enkel å håndtere inn og ut av bilen, så kan vognen fra Burley være et godt valg.

‒ Tenk gjennom hva du skal bruke vognen til. Vi anbefaler å ta med barna i butikken for å prøve ulike vogner. Spør om lov til å slå den opp og legge den sammen, og test ut så mange funksjoner som mulig før du kjøper vognen. Da slipper du å angre deg i etterkant, sier Pedersen.

I budsjettkategorien scoret en rimelig vogn fra Jula bra, og denne er liten og nett og enkel å manøvrere på veien. Den har ifølge NAF grei plass til barna og en god løsning til bagasje.

Vognen er strippet for finesser og dyre løsninger, så poengmessig kunne den ikke konkurrere med de dyre vognene. Til gjengjeld får du mye for pengene, sier NAF.

‒ Responsen på den billige Jula-vognen viser at du fint kan klare deg med en rimelig vogn så lenge den er funksjonell og god å sykle med, sier Pedersen.

Da gjenstår det en vogn fra North, som NAF sier ble oppfattet som stor og klønete på veien. De melder at tross lav pris vekket ikke denne den store begeistringen hos testdeltakerne.

Slik ble testen gjennomført

Foreldrene har byttet på å sykle vognene i en periode på fem uker, og hver av vognene er testet av flere foreldrepar og barn. Dette ble testet:

  • Brukervennlighet i håndtering av vognene: Hvor enkel er vognen å legge sammen og å slå opp, ta av og på hjul, feste armer til vognen og til sykkelen etc.

  • Komfort for barna: Hvor stor plass har barna, er det polstringer i sete, rygg og seler, hvordan er sittekomforten for barna og har de mulighet til å se ut.
 

  • Opplevd sikkerhet: Fremstår vognen som solid og med god beskyttelse for barna i form av hard bunn eller beskyttende ramme. Oppleves vognen som stødig og trygg når du sykler med den.
 

  • Sykling og trilling med vognen (eventuelt løping): Hvordan oppleves vognen å sykle med eller å trille. Er den lett eller tung og er den enkel å manøvrere.
 

 

Foreldrene ga også en totalscore til vognen på en skala fra 1 til 5 der 5 er best. I tillegg så ga barna tommel opp eller ned til vognen.

NAF har gjort en generell vurdering av vognene og testet hvor lett det er å slå dem opp og legge dem sammen.

NAF har testet sju sykkelvogner, og dette er vinneren. (Foto: NAF)

Les også:

 

 

 

Les mer om:

Nyheter Forbruker