Annonse
Hjem Nyheter Corona gjør jobben sikrere

Corona gjør jobben sikrere

Nye Veier går, eh, nye veier, og sender nå blant annet en firbeint Corona på jobb for å sikre medarbeiderne.

Med all bråket rundt biler og veisektoren skulle man kanskje tro at det ikke bygges særlig med nye veier her i Norge, men det er selvsagt helt feil.

Nye Veier som er bevilget 5,6 milliarder kroner gjennom statsbudsjettet 2020 har for tiden flere store prosjekter, deriblant et hvor AF Gruppen bygger nye E39 mellom Kristiansand og Mandal.

Der møter de også på store hindringer, og da må de bruke det tyngste skytset de har tilgjengelig ‒ sprengstoff.

Da gjelder det selvsagt å være ytterst forsiktig, men uansett hvor mye forholdsregler man tar kan det bli liggende farlig sprengstoff igjen.

Saken fortsetter under Annonsen

Faktisk ble det ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) rapport om 300 hendelser knyttet til sprengstoff i Norge i fjor, hvorav hovedvekten omhandlet forsagere (udetonert sprengstoff).

Nye Veier og AF Gruppen vil som alle andre har et sikrest mulig arbeidsmiljø, og går nå bokstavelig talt en ny vei for å sikre både medarbeidere og befolkningen generelt.

AF Gruppen har nemlig ansatt tre nye medarbeidere som skal håndtere HMS-arbeidet, og det er tre av de lydigste ansatte vi finner på norske arbeidsplasser.

Her ser du to av dem, og et hint ‒ det er ikke de to i selvlysende jakker ‒ selv om de sikkert også er lydige og flinke.

Hundeførerne Leif Ove Skancke (t.v.) og Kristoffer Modell med to motiverte nyansatte.
Hundeførerne Leif Ove Skancke (t.v.) og Kristoffer Modell med to motiverte nyansatte.

Ja, Nye Veier og AF Gruppen henter nå inn tre spesialtrente hunder som skal sniffe opp udetonert sprengstoff, og de firbeinte ekspertene heter Chili, Corona og Sylvester.

For byggingen av E39 mellom Kristiansand og Mandal går nå inn i en ny fase, hvor det skal sprenges og transporteres en betydelig mengde med masse.

De firbeinte skal søke etter rester av sprengstoff.

‒ Vi legger stor vekt på å ivareta omgivelsene våre ved sprengning og masseforflytting, og viktigst er sikkerheten til de som jobber i og for prosjektet, sier utbyggingssjef Harald J. Solvik i Nye Veier.

‒ For å være trygge på at personell og maskiner ikke blir skadet, og på at vi ikke etterlater oss sprengstoffrester i området, setter vi inn et ekstra sikkerhetstiltak, forklarer han videre.

Her er Skancke sammen Corona.
Her er Skancke sammen Corona.

Nå er ikke slike hunder noe nytt, og spesialtrente bombehunder og narkotikahunder har vært i aktiv tjeneste over hele verden i årtier.

Allerede i 2012 benyttet AF Gruppen hunder med nese for sprengstoff i sivile søk, og i 2017 startet de også med å trene opp slike firbeinte ansatte selv. Hundene er nå fullt operative og ute i jobb.

‒ Hundene kan lukte og identifisere sprengstoff, forteller Kristoffer Modell, rådgiver og hundetrener i AF Decom.

‒ Dette kan dreie seg om å finne gjenstående eksplosiver i grunnen på en effektiv og sikker måte, som i dette tilfellet på E39 Kristiansand-Mandal øst. I AF Decom har vi lang erfaring, sertifikater og de tillatelser som myndighetene krever, for å håndtere alle typer eksplosiver og risikoer knyttet til håndtering av forsagere.

I kampen mot udetonert sprengstoff har Nye Veier innført krav om bruk av elektroniske tennere, noe som gjør at entreprenøren har en digital oversikt over alle sprengladninger og kan se om detonasjon har skjedd som planlagt.  

Hundene vil deretter søke området for å bekrefte at disse ladningene faktisk har gått av, og de er også et ledd i å få verifisert at slike tennere faktisk reduserer problemet med gjenstående sprengstoff.

Ja, Sylvester, du har all grunn til å posere stolt, for du gjør en viktig jobb.
Ja, Sylvester, du har all grunn til å posere stolt, for du gjør en viktig jobb.

For den store baksiden med elektroniske tennere er at de medfører en relativt stor merkostnad, men gir også kostnadsbesparende effekter.

De firbeinte med spesialsnutene skal gjennomføre søk hvor det allerede har vært anleggsvirksomhet, og dermed få ned risikoen for at noen treffer på udetonert sprengstoff.

Chilli, Corona og Sylvester sikrer dermed de ansatte.

‒ Dette er et godt eksempel på effektive og gode sikkerhetstiltak som vi vet virker. Vi er kompromissløse på at ingen skal skade seg i våre prosjekter, og da er det en selvfølge å både prøve ut og innføre nye metoder og tiltak, sier utbyggingssjef Solvik.

Vi sier voff, og ønsker med det de firebeinte lykke til med den viktige jobben.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

3,127FansLik
95FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker