Mange tusen for bilen tauet bort, men du trenger ikke å gjøre opp på stedet for å få bilen tilbake. (Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen)

Borttauet bil: Du må ikke betale for å få den ut

Mange tror at man må betale på stedet når man henter en bil som er tauet bort, men slik er det ikke lenger.


Mange opplever marerittet med å få bilen tauet bort, spesielt i de store byene. Og i den største finner vi også den mest griske.

Oslo kommune mener åpenbart at utgiftene for en borttauing er på intet mindre enn 4.900 kroner for en bil og 4.425 kroner for en motorsykkel og moped, og det er godt gjort.

For en borttauing i Oslo gjennomføres normalt på under en time, så her har enten kommunen en svært så dårlig avtale med borttauerne ‒ eller så benytter de muligheten til å flå sine beboere og gjester for noen tusenlapper. Begge deler går uansett utover de uheldige.

På toppen av dette kommer parkeringsboten og en daglig avgift for å stå på inntauingstomten, som i Oslo lyder på 200 kroner dagen. Det er altså svært dyrt å bli borttauet i hovedstaden, og det i en tid hvor det meste blir dyrere.

Den gode nyheten er at du ikke kan få tauet bort bilen uten at du faktisk er klar over det.

‒ De som ønsker å fjerne bilen din, kan ikke gjøre det uten å prøve å varsle deg først. Du skal få mulighet til å flytte bilen selv, sier Halgeir Jansen i Statens vegvesens parkeringstilsyn.

En borttauing i Oslo kan fort komme på over 6.000 kroner, og det er mye penger for en feilparkering. Spesielt ille kan det bli om du må gjøre opp på stedet.

For Statens vegvesen sier at de fra tid til annen får henvendelser om at parkeringsselskap eller bilbergingsselskap nekter å utlevere kjøretøy før de får betalt for bortttauingen og andre kostnader.

Så bokmerk denne saken og vis den fram, for det har de ikke lenger rett til.

‒ Ved innføring av parkeringsforskriften i 2017 mistet de rettigheten til å holde tilbake kjøretøy, forteller Jansen.

‒ Parkeringsselskapene og bergingsselskapene plikter nå å utlevere kjøretøyet ditt uten at du må betale for verken kostnader ved fjerning eller en eventuell parkeringsbot (kontrollsanksjon).

Men det betyr selvsagt ikke at du slipper unna gebyret, for innkreving av tauekostnader og parkeringsboten må tas i ettertid.

Og det finnes også et par unntak i parkeringsforskriften.

  • Skylder du ett og samme selskap over 6.000 kroner i ubetalte parkeringsbøter (kontrollsanksjoner) kan kjøretøyet holdes tilbake.

  • Kjøretøyet kan også holdes tilbake dersom det er fjernet etter vegtrafikkloven og fjerning er rekvirert av politiet, kommunen eller Statens vegvesen.
 

 

Flere opplever altså å bli krevd for beløpet når de skal få utlevert kjøretøyet.

‒ Vi har sett at parkeringsselskapene eller bortttauingsselskapene viser til foreldet regelverk og gamle domsavsigelser. Da kan det være greit å kjenne til bestemmelsen i parkeringsforskriften (§ 40, første ledd), sier Jansen.

Den sier:

«Motorvogn som er fjernet, skal etter forespørsel utleveres til eieren eller den som opptrer på vegne av eieren, selv om påløpte fjerningskostnader eller ilagt kontrollsanksjon ikke er betalt.»

Og du kan også be om bevis for hvorfor bilen ble tauet bort.

Den som har bestilt fjerningen, eller den som fjernet kjøretøyet, har begge plikt til å kunne dokumentere hvorfor kjøretøyet måtte fjernes, for eksempel ved fotobevis, forklarer Vegvesenet.

De må også legge fram hvilken hjemmel de har benyttet for å fjerne kjøretøyet.

Havner du i trøbbel, står Statens vegvesen klar til å hjelpe deg.

‒ Har du opplevd å få bilen din urettmessig fjernet, eller den har blitt holdt tilbake med krav om betaling, tar vi gjerne mot tips om dette på epost [email protected], sier Halgeir Jansen.

Mange tusen for bilen tauet bort, men du trenger ikke å gjøre opp på stedet for å få bilen tilbake. (Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen)

Les også:

 

 

 

Les mer om:

Nyheter Forbruker