Dette er et ekte beist av en bil. (Fotos: Car & Classic)

Beistet er til salgs

Du har muligheten til å kjøpe verdens sterkeste bil i 1977. Dette er et beist på alle områder, ja selv når det kommer til navnet.


De som nå skal selge denne, vel, unike bilen, sier at dette er det ultimate uttrykket for britisk ingeniørarbeid, kreativitet og oppfinnsomhet. Vel, godt de ikke sa den ultimate bilen, for dette utseende kan kun mora elske. Som for denne bilen er mannen bak galskapen.

Det var opprinnelig Paul Jameson, mens de som nå skal auksjonere den bort er britiske Car & Classic. Og ikke tro at det er vi som litt flåsete kaller den for et beist, for bilen har faktisk et offisielt kallenavn som lyder «The Beast».

Bak galskapen står altså Jameson som sørget for det rullende chassiset tilbake i 1966, og beistet har et panser som er 3 meter langt og bilen i seg selv måler 5,8 meter. Så lykke til med å få denne inn i garasjen!

Grunnen til det enorme panseret var at Jameson, som mulig hadde tatt seg en sup av drikken med samme navn da han kom på ideen, ville montere inn en enorm 27-liters Meteor Rolls-Royce. Ja, en motor opprinnelig designet for stridsvogner.

Mannen som fikk den umulige oppgaven med å bygge girkassen til beistet het John Dodd, og han tente så mye på prosjektet at han like godt kjøpte det. Deretter sendte han bilen til Fiber Glass Repairs slik at de kunne lage et karosseri.

Det var da den fikk en Rolls-Royce-grill og maskot ‒ altså en nikk til motorens arv.

Beistet skapte selvsagt hysteri hvor enn den var, og det inkluderte også Sverige. Etter at den kom derfra ble den nesten slukt av en brann, men Todd reddet beistet.

Da ble monsteret under panseret også erstattet med en ny 27-liters V12 Merlin-motor, og det er denne man fortsatt finner i det gedigne motorrommet. Todd fikk også satt på en Rolls-Royce Silver Shadow-grill.

Men man skal selvsagt ikke tirre Rolls-Royce altfor mye, og de mente til slutt at The Beast ble litt vel mye RR og dro han til retten.

Todd tapte, men løste floken ved å sende beistet over til Spania hvor den fikk være i fred.

Dessverre døde eieren i fjor, og familien har nå bestemt seg for at bilen skal selges videre. Og det bør være en grei jobb.

For dette er en ekte rekordbil, og allerede i 1973 registrerte britiske RAC en toppfart på 295 km/t ‒ ganske så vilt for 50 år siden.

I 1977 ble den offisielt verdens sterkeste bil på landeveien, for da fant beistet som angivelig skal ha rundt 750 hk veien til Guinness rekordbok.

‒ Car & Classic var det logiske valget for det første salget av The Beast i sin 50-årige historie, sier Car & Classic-sjef Tom Wood.

‒ Vår nettauksjon er nå den største i Storbritannia, og nettstedet tiltrekker seg millioner av mennesker månedlig. Ikke at denne bilen trenger mye promotering – den er så berømt at den kan refereres til med kallenavnet «The Beast», og klassiske bilentusiaster vil umiddelbart vite hvilket eksemplar av eksentrisk motorarv vi snakker om.

Hva et slikt beist er verd er ikke så godt å si, og Car & Classic har heller ikke satt noe verdivurdering på bilen. Men at det kommer til å bli kamp om bilen er vi ganske sikre på. Her finner du auksjonen som starter 9. mars.

‒ Dette er en såkalt «en gang i livet mulighet», og jeg håper den heldige nye kjøperen fortsetter å bruke og nyte bilen slik John gjorde, sier Tom Wood.

Det håper selvsagt vi og, for bare å se et slikt beist rullende på veien må være litt av en opplevelse.

Les også:

Les mer om:

Nyheter