M-avdelingen har det travelt, for også de skal over på helelektriske biler. Men det betyr ikke at de glemmer bort de «vanlige» M-modellene, og en av de virkelige legendene er faktisk også ganske ny. Bakgrunnen finner vi over hos lillesøster M1.
Tyskerne introduserte BMW 1-serien tilbake i 2004, og den siklet også M-gjengen på. Så etter hvert dukket det opp en BMW 1M Coupé som umiddelbart skapte bølger, og ideen om en ren M2 dukket opp.
-->
Resultatet var at arvtakeren til 1M Coupé dukket opp i 2015, og førte til flere nye utgaver ‒ M2 Competition kom i 2019 og M2 CS året etter. Sistnevnte var faktisk så imponerende at da nettstedet Evo kåret årets bil i 2020, slo den ut biler som McLaren 765LT og Lamborghini Huracán i finalen.
En eventuelt ny M2 må selvsagt matche M2 CS allerede fra start av, og det har BMW M helt klart tenkt å gjøre.
Her er det en rekkesekser under panseret, bakhjulsdrift og manuelle gir, så fansen ‒ 60.000 har kjøpt den første generasjonen av modellen ‒ får akkurat de kjøreegenskapene de forventer.
‒ Kompakte biler med ren kjøreglede i høysetet er en stor del av BMW sitt DNA, forklarer Marius Tegneby, kommunikasjonsdirektør BMW Group Norge.
‒ Fra historiebøkene kan man nevne legendariske BMW 2002 turbo fra 1973 og ikoniske BMW 1M Coupé fra 2011. 1. generasjon BMW M2 er gjennom alle sine år hyllet for bilens arketypiske kjøreegenskaper. Med andre ord så ligger lista høyt når vi til våren lanseres en ny generasjon BMW M2, legger han til.
BMW M har løftet både drivlinje- og chassisteknologi fra BMW M3/BMW M4 introdusert i fjor, men er 21,4 centimeter kortere og har en akselavstand som har krympet med 11 centimeter. Men den har også en betydelig bredere sporvidde enn BMW 2-serie Coupé ‒ noe som bør love godt for kjøreegenskapene.
BMW har også gitt den nye BMW M2 en tilnærmet perfekt balansert vektfordeling, og det er også mulig å få den nye med et M karbon-tak som reduserer bilens vekt med rundt seks kilo. For ja, her teller alle kiloene.
Hjertet i en M er selvsagt motoren, og ingeniørene har tynt hele 460 hestekrefter ut av denne. Dette følges opp med et dreiemoment på 550 Nm, og kreftene sendes til bakhjulene via en 8-trinns automatgirkasse. Eller ja, en manuell kasse med 6 trinn, og begge girkassene er selvsagt optimalisert for raske og sportslige girskift.
Dette sender kraftpluggen opp til 100 km/t på enten 4,1 sekunder (automat) eller 4,3 sekunder, og toppfarten er som vanlig for tyske biler begrenset til 250 km/t. Men det er også mulig å heve denne til 285 km/t gjennom pakken som er kalt M Driver.
‒ For puristene, hvor samspillet mellom bil og sjåfør er selve essensen av kjøreglede, er det selvsagt stas å kunne tilby en sportsbil med manuelt gir i 2023. Det er ikke alle bilprodusenter forunt å kunne by på slik rosin i pølsa i lengre, sier Tegneby.
Selve designet er også spisset ytterligere, med en rammeløs nyregrill med store luftinntak, en forhøyning på panseret, brede og markante hjulbuer og selvsagt sideskjørt. Bakerst finner vi fire eksosstusser som varsler om hva som bor i denne bilen.
Den nye M2-modellen arver også hjuloppsettet til M3/M4 med 19-tommere foran og 20-tommers felger bak, og karbonsetene fra storesøstrene følger også inn i nye M2. Det er ytterligere 10,8 kilo spart.
BMW Norge forklarer at den kommer med en rekke innstillinger for motor og chassis som man kjenner fra andre BMW M-modeller, og at det enkelt kan veksles mellom ulike innstillinger gjennom knapper og funksjoner på rattet. Eller selvsagt via den buede infotainment-skjermen som strekker seg over dashbordet.
‒ De første bilene ruller ut på verdens veier i april 2023, og norske forhandlere vil åpne for bestilling om kort tid, sier Tegneby.
‒ Med dagens avgifter, vil vår nye kompakte kjøremaskin få en startpris på 1.080.900 kroner. Sammen med helt nye BMW M3 Touring, vil den helt nye BMW M2 være levende bevis på at BMW også kan by på opplevelser for de med noen dråper bensin i blodet, når hverdagen i stor grad er elektrisk.
Her er bilder av den nye BMW M2:
Les også: