80.000 må nå bytte ut disse førerkortene

Det står at de er gyldige til du er 100 år, men slik er det selvsagt ikke. De gamle store papirførerkortene med plastomslag går snart ut av dato.


For to uker siden kom den fjerde versjonen av førerkortene i kredittkort-størrelsen, og bakgrunnen var nok en gang flere sikkerhetsfunksjoner som dermed gjør denne «lappen» vanskeligere å forfalske.

Og ja, det finnes til og med et digitalt sertifikat som er mulig å laste ned på mobilen.

Men dette vet dinosaurene lite om, og da snakker vi om de som fortsatt ikke har klart å gi slipp på papirkortet med plastomslag i A7-formatet ‒ de såkalte rosa førerkortene.

Det første slike kalt Wien-modell 1 kom i 1979, og dette ble oppgradert til Wien-modell 2 i 1989. Disse to ble erstattet av EØS-modell 1 i kredittkortformat i 1997, så de mange tusen rosa førerkortene som fortsatt er i bruk er minst 25 år gamle.

Når vi skriver mange tusen, mener vi virkelig det.

Statens vegvesen opplyser at det er hele 79.204 personer under 80 år som har førerkort utstedt mellom 1979 og 1998 som sitt sist utstedte førerkort, så dette gjelder svært mange.

Og disse må nå komme seg til en trafikkstasjon og få erstattet dette, for når vi går inn i 2023 er disse ugyldige. Det betyr at disse ikke lenger gir førerrett.

Nå betyr ikke dette at de som ikke fornyer førerkortet før 1. januar mister sertifikatet til å kjøre bil, så det er fullt mulig å fornye førerkortet også etter denne datoen. Men de har altså ikke lov til å kjøre bil i mellomtiden.

Det er et par ting som man må huske på når førerkortet skal fornyes.

For det første må de som er 80 år eller eldre ha med seg helseattest, og alle må ha med seg godkjent ID. Her er ikke det gamle rosa førerkortet gyldig legitimasjon, så husk gyldig ID når du drar til trafikkstasjonen ‒ liste over gyldig ID kommer litt lenger nede.

Det er altså kun de to rosa førerkortene som blir ugyldige i 2023, så de som har førerkort i kredittkort-størrelsen trenger ikke å fornye sine førerkort nå.

Slik ser de to førerkortene som går ut når vi går inn i 2023 ut:

For å få nytt førerkort kan du møte opp på en trafikkstasjon, men da risikerer du lang kø og ventetid og i verste fall gå derfra med uforrettet sak.

Så det aller beste er å bestille en time på en trafikkstasjon, og det kan gjøres via www.vegvesen.no.

Slik fornyer du førerkortet:

Ta med gyldig legitimasjon, og Statens vegvesen godtar følgende som legitimasjon:

 • Norsk bankkort med bilde og fødselsnummer
 • Norsk pass (ikke nødpass)
 • Norsk nasjonalt ID-kort (med og uten reiserett)
 • Norsk førerkort utstedt etter 1. januar 1998
 • Norsk digitalt førerkort
 • Forsvarets ID-kort
 • Norsk sjøfartsbok

Dette er trinnene:

 • Du kan bestille og betale det nye førerkortet mens du er på trafikkstasjonen. Du får da med deg midlertidig førerbevis som du benytter sammen med godkjent legitimasjon til du får nytt førerkort i posten.
 • Eller: du kan bestille førerkortet selv etter at du har vært på trafikkstasjonen ved å logge inn i selvbetjeningsløsningen Din side på vegvesen.no. Det forutsetter at du ikke har byttet navn siden det store rosa førerkortet ble utstedt. Etter bestilling kan du laste ned midlertidig førerbevis fra Din side på vegvesen.no.
 • Pris for bilde er kr. 70,-
 • Pris for førerkort ved bestilling på trafikkstasjonen er kr. 200,-
 • Pris for førerkort ved bestilling på Din side påvegvesen.no er kr 90,-
 • Du vil motta det nye førerkortet i posten i løpet av to uker.

Du kan fornye førerkortet også etter nyttår, men da har du ikke førerett fra 1. januar og frem til du fornyer det.

Les også:

Les mer om:

Nyheter Forbruker