Annonse
Hjem Nyheter Verdens første parkeringshus hvor bilene parkerer seg selv godkjent

Verdens første parkeringshus hvor bilene parkerer seg selv godkjent

Mercedes har passert en milepæl når det kommer til selvkjørende biler. Se den imponerende videoen.

Selvkjørende biler. Det er ikke så lenge siden vi hørte om slike, men likevel virker det som en evighet. Grunnen er selvsagt hypen rundt disse, og all skriverier som følger.

Nå kan riktignok flere modeller gjøre en del av kjøring på egenhånd, for eksempel når de befinner seg på motorveien. Men vi er fortsatt langt unna biler hvor vi på en trygg måte kan fiske fram mobilen og sjekke sosiale medier mens den selv tar hånd om kjøringen.

Men et sted må man begynne, og det mest logiske er kanskje parkering.

Dette er den mest stressende delen av kjøringen, og spesielt om man befinner seg i områder med mange biler og folk.

Saken fortsetter under Annonsen

Her kommer selvkjørende teknologi inn og hjelper oss.

Stadig flere biler kommer nå med teknologi som gjør at bilen selv plasserer seg i den trange luka, og diverse hjelpemidler hjelper også svette bilister til å unngå disse irriterende parkeringsbulkene som lett oppstår.

Og det aller verste er kanskje trange og mørke parkeringshus.

Bare det å huske hvor bilen er parkert er en utfordring, så for mange er det et aldri så lite mareritt å kjøre inn i slike ‒ gjerne sammen med utålmodige passasjer som ber deg se opp for alskens hindringer.

Inn kommer Mercedes som en reddende engel.

Sammen med Bosch har Daimler nå fått godkjent det som ifølge dem selv er verdens første autobetjente parkeringshus.

Jepp.

Her er det altså snakk om selvkjøring på nivå 4, som betyr helautomatisk parkering.

Det er bare å fiske opp mobilen, fyre opp appen og gi beskjed. Deretter fortsetter bilen av seg selv videre inn i parkeringshuset.

Denne milepælen er passert i parkeringshuset som er tilknyttet Mercedes-museet i Stuttgart, og myndighetene i Baden-Württemberg har nå godkjent dette.

‒ Denne beslutningen fra myndighetene gjør at innovasjoner som automatisert parkering blir først mulig i Tyskland, sier Markus Heyn, styremedlem i Bosch.

‒ Kjøring og parkering uten fører er viktige byggesteiner for morgendagens mobilitet. Det automatiserte parkeringssystemet viser hvor langt vi allerede har kommet med utviklingen.

Bosch samarbeider blant annet med Daimler om å utvikle autonom teknologi, og Daimler tror at godkjennelsen fra Baden-Württemberg nå baner vei for autobetjente parkeringshus verden over.

‒ Som en pioner i automatisert kjøring, vil vårt prosjekt bane vei for at autobetjente parkeringshus kommer i masseproduksjon i framtiden, sier Michael Hafner, leder for den automatiserte avdelingen til Daimler.

Ettersom det ikke finnes noen slike parkeringshus samarbeidet Daimler og Bosch med myndighetene gjennom hele prosjektet som startet i 2015, slik at sikkerheten er ivaretatt på best mulig måte. Også den tyske godkjenningsorganisasjonen TÜV har vært involvert i utviklingen.

Siden 2018 har de kjørt et pilotprosjekt i garasjen hvor besøkende har fått testet det ut, dog sammen med sikkerhetspersonell.

Bilene, vi forutsetter at det enn så lenge er snakk om modeller fra Mercedes, får et blått lys i sidespeilhusene når de kjører av seg selv, slik at det er mulig å spotte disse selvkjørende bilene når man befinner seg i denne automatiserte garasjen.

Og la det være sagt, dette er imponerende greier.

Føreren kjører fram til dropp-sonen, går ut av bilen og åpner appen. Deretter er det kun et tapp på skjermen, og bilen forsvinner videre inn i huset.

Når føreren skal ha bilen er det bare å klikke på appen, og bilen dukker opp på hentepunktet.

Hvem drømmer ikke om noe slikt?

Sjekk selv hvordan det hele fungerer i denne videoen:

Les også:

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,775FansLik
84FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker