Fiat Topolino, forløperen til selveste Fiat 500, gjør comeback. (Fotos: Fiat)

Topolino med sensasjonelt comeback

En lillesøster til Fiat 500? Jepp, berømte Topolino gjør comeback, og det i elektrisk drakt.


På slutten av 1950-tallet kom de små bilene for fullt, anført av tyske Volkswagen Boble, italienske Fiat 500 og britiske Mini. Men de bensingjerrige små bilene var ikke noe nytt.

På samme tid som Ferdinand Porsche utviklet Bobla for Volkswagen i mellomkrigsårene hadde Fiat på gang en slik liten bil ‒ intet mindre enn en liten mus. For navnet fant de i tegneserieverden ‒ i Italia hadde nemlig Mikke Mus fått navnet Topolino.

Den lille musen på fire hjul var drøyt 3,2 meter lang, 1,28 meter bred og 1,38 meter høy, og var forløperen til Fiat 500 introdusert i 1957.

Topolino var på plass allerede i 1936, og Fiat ga seg ikke før de hadde laget over en halv million slike i 1955. Det var et imponerende antall i en tid der bilene ikke var allemannseie.

Fiat lagde tre versjoner av Topolino, og Model B introduserte også 500-benevnelsen gjennom stasjonsvognutgave 500 B Giardiniera. Den første, Model A, hadde for øvrig en motor med 13 hk og en toppfart på 85 km/t.

Nå gjør den altså et comeback, og skal sammen med nye Fiat 600 bane en elektrisk vei for det italienske merket. 600 er en B-SUV og blir storesøster til dagens Fiat 500, mens Topolino blir en lillesøster som retter seg mot generasjon Z.

Det betyr at elbilen kan kjøres av 14-åringer ute i Europa og er en mopedbil, og dermed er også toppfarten begrenset til 45 km/t.

Bilen tar arven til Fiat 500 på største alvor, så her er lengden kun 2,53 meter. Batteriet er også lite, mer bestemt 5,4 kWh, men siden dette er en svært liten og lett bil åpner dette for rekkevidder på 75 kilometer.

Den byr også på lagringsplass tilsvarende 63 liter, blant annet gjennom en lagringsplass mellom fører- og passasjersetet. Topolino byr også på det gode livet ‒ La Dolce Vita.

Med et elektrisk drivverk, liten batteripakke og kompakt størrelse bør også karbonavtrykket denne bilen etterlater seg være minimalt, og bør passe perfekt inne i hektiske urbane strøk i de europeiske storbyene. Eller en tur til stranden.

Som du kan se av bildet under minner den også sterkt om en annen liten favoritt som har kommet til flere av de europeiske landene, den veldig populære Citroën Ami.

Her er utfordreren Fiat Topolino:

Det er planlagt to utgaver av Topolino, som er ventet til utvalgte markeder neste år. Den «lukkede» utgaven som kun heter Topolino, og den «åpne» versjonen kalt Topolino Dolcevita.

Fiat sier at det er en masse spennende tilpasningsmuligheter, og den skal også bli rimelig og enkel å kjøpe.

Faktisk så skal det holde med tre klikk så er denne din, og Fiat sier like godt at det er den enkleste digitale kundeopplevelsen ‒ noensinne.

Vi tviler ikke på at Topolino blir en hit, og kanskje kan den kopiere den originale bilen med et salg på over en halv million eksemplarer? Tiden får vise.

Her er bilder av den lille mopedbilen:

Les også:

Les mer om:

Elbiler Nyheter