Sterk nedgang i dødsulykker på MC

En positiv og negativ ting fra ulykkes-rapportene i juli. Det var en liten generell oppgang i antall omkomne, men antallet som mister livet i MC-ulykker er nå kraftig redusert.


Totalt etter årets sju første måneder har 42 mennesker mistet livet i trafikkulykker på norske veier, og det er en nedgang på 13 personer i forhold til de sju første månedene i fjor. Den nedgangen skyldes i all hovedsak en veldig gledelig reduksjon i antall dødsulykker på motorsykkel.

De siste årene har det nemlig vært en liten økning i antall drepte på MC, og både myndighetene og bransjen satte ekstra fokus trafikksikkerheten på MC i fjor.

Og mens snittet de siste fem årene har vært 10 omkomne på MC i utgangen av juli, var det i fjor hele 15 motorsyklister som hadde mistet livet i trafikken da vi gikk inn i august.

I år er tallet redusert til fire, hvor to mistet livet i forrige måned.

‒ Etter år med høye ulykkestall på MC, er det godt å se at vi i år opplever en markant nedgang, sier Nils Karbø, fungerende divisjonsdirektør i Statens vegvesen.

‒ Men vi skal videre ned. I juli døde to av årets MC-ofre. Det er to for mange. Ambisjonen er at ingen mister livet i trafikken.

I det siste har det også vært mye debatt om trafikksikkerheten rundt de elektriske sparkesyklene som kan leies i de store byene, og i juli var dessverre en av 12 som døde på norske veier en person på en sparkesykkel. Ytterligere to personer mistet livet i sykkelulykker.

Ingen mistet livet på sykkel i juli i fjor, mens snittet de siste årene ifølge Vegvesenet er på to.

Vegvesenet kan også opplyser at to personbilførere, en på moped, en i varebil, en tungbilsjåfør, en på traktor og en fotgjenger omkom på veiene i juli. Det var tre unge kvinner og ni menn som døde i ulykkene i forrige måned.

Etter årets første sju måneder har 42 personer mistet livet, mot 55 i samme periode i fjor som også var et rekordlavt år med totalt 95 omkomne.

12 trafikkdrepte i juli er tre mer enn samme måned i fjor.

‒ Vi vet av erfaring at sommeren dessverre er den perioden hvor flest mister livet i trafikken, og dette har vi også fått bekreftet i år med en dyster oversikt over antall omkomne i juli, sier Harald Heieraas, seniorrådgiver i Trygg Trafikk.

Ifølge Vegvesenet var det nok en gang utforkjøringer som dominert dødsstatistikken, men det var også fire møteulykker.

Totalt har 42 mennesker mistet livet på norske veier i 2021, mot 55 personer på samme tid i fjor.

‒ Aldri har det vært færre drepte på norske veier ved utgangen av juli, sier Karbø.

‒ Norge er verdens tryggeste land for trafikanter, men vi oppfordrer alle nå i de siste sommerukene om å respektere fartsgrensene, og tilpasse farten etter forholdene.

Les også:

Les mer om:

Nyheter Motorsykkel