Slik tar du vare på kjæledyrene på bilferie

Vi har blitt flinkere til å sikre kjæledyrene under bilturen, og her er tipsene for å gjøre bilferien enda bedre for den firbeinte pelsklingen.


Årets sommerferie er over oss, og etter to år med restriksjoner er det svært mange som har en ganske så høy reisefeber denne sommeren.

Men det er fortsatt usikkerhet knyttet til korona og regler som stadig endres, og et flykaos over store deler av Europa gjør fly mindre akktraktive. Løsningen for mange også denne sommeren blir å velge bilen som et framkomstmiddel.

Og ifølge den store dyrebutikkjeden Musti skal også to av tre kjæledyr på ferie sammen med sine eiere, og det er dobbelt så mange kjæledyr som skal på sommerferie nå sammenlignet med i fjor.

For de som tar med seg sin firbeinte venn i bilen gjelder det også å tenke sikkerhet, for kjæledyr bør enten ha godkjent bilsele eller sitte i bur. De er tross alt et familiemedlem, de og.

– Det er både påbudt og tryggest, påpeker da også kommunikasjons sjef i Trygg Trafikk, Cecilie Bryner.

Den gode nyheten er at stadig flere faktisk sikrer pelsklingen sin i bilen, for i «Den store kjæledyrundersøkelsen 2022» utført av Musti viser at det er 17 prosent som ikke sikrer kjæledyret godt nok. Det er ned fra 22 prosent i fjorårets undersøkelse.

Trygg Trafikk er selvsagt fornøyd med nedgangen, men mener at nordmenn fortsatt må bli flinkere.

– Å sikre kjæledyret godt er viktig for alle i bilen. Et dyr som sitter løst i bilen kan skape farlige situasjoner og ta oppmerksomheten bort fra kjøringen, sier Bryner.

‒ I en hard nedbremsing eller kollisjon vil et løst kjæledyr bli kastet rundt i bilen, skade seg selv eller i verste fall noen av de andre i bilen. Bruk kollisjonstestet utstyr og sørg for at det er godt forankret i bilen.

For de som er usikre på hvordan de skal takle det å ha med seg kjæledyret på bilferie, er det også råd. Bokstavelig talt.

Magda Nawrocka er hundeekspert i Musti, og hun kan tipse om flere ting som kan gjøre bilferien både tryggere og mer behagelig. Og varme kan være en utfordring under en bilferie.

– Spesielt hunder med kort snute kan ha utfordringer med pusten i varmen. Disse hundene regulerer ikke varmen like bra som hunder med lang snute, og kjølematten er derfor et godt hjelpemiddel. Alternativt kan du ha en liten vifte som sørger for å holde kroppstemperaturen nede, sier hun.

En annen utfordring om man tar katten med seg er at den fort kan finne på å stikke av. Her sier Musti at en GPS-tracker kan være en smart ting.

– Det er også viktig at hunden eller katten er chippet og at det står kontaktinformasjon til eier på halsbåndet, sier Nawrocka.

En annen ting som også har vært en utfordring for oss mennesker de siste to årene er vaksine. Hundeeksperten skjønner at folk er leie av å høre det ordet, men advarer om at ferieplanene kan bli spolert dersom reglene ikke blir fulgt.

– Skal du utenlands, må du huske å sjekke om det er tillatt å ta med dyr dit du skal og sørge for å ta alle påkrevde vaksiner, sier hun.

Et annet tips er noe som kanskje ikke alle tenker på ‒ å skape forutsigbarhet år etter år.

Nawrocka sier at man gjerne kan lage en koffert som kjæledyret ditt kan ha glede av hver gang dere er på reise.

Hun forklarer at når man tar fram de samme reiseskålene, sengen og aktiviseringslekene vil det skape trygghet og forutsigbarhet for kjæledyret, og skape en positiv stemning hver gang den skjønner at pakking er i ferd med å skje før avreise.

– Ikke minst vil den bli glad når den ser at kofferten tas fram på et ukjent sted på ferie, slår Magda Nawrocka fast.

Magda Nawrocka anbefaler dyreeiere å sette seg inn i regler og vaksiner før de reiser på ferie.

Les også:

Les mer om:

Nyheter