Mange er på flyttefot og gruer seg litt til å kjøre bil med henger, men det er ikke så vanskelig som du kanskje tror. (Fotos: Freetrailer)

Slik kjører du sikkert med henger

Mange bilister gruer seg til å kjøre med henger. Her er 5 gode tips som kan gjøre opplevelsen bedre og sikrere.


Det er høytid for hengerkjøring. Ikke bare skal det ryddes i hager, loft, skjul og boder, men det er også mange som bruker sommeren til å flytte på seg.

Det gjelder spesielt de litt yngre av oss, og det er gjerne de som har minst erfaring med det som kan framstå som den litt skumle hengerkjøringen. Men med litt trening og forarbeid bør også dette gå veldig greit.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå som Freetrailer referer til viser at det i løpet av fjoråret ble det gjennomført hele 922.000 flyttinger her i Norge, og mange unge i alderen 20-29 år som ofte flytter på sommeren står for 30 prosent av all flytting.

I mange tilfeller står de selv for alle flyttingen med en tilhenger på slep, og ifølge Stig Søeborg som er servicesjef for den gratis tilhengertjenesten Freetrailer har mange unge bilister lite erfaring med å kjøre med tilhenger.

Disse bør være ekstra på vakt når innboet skal fraktes til den nye adressen.

– Kjøring med tilhenger blir ekstra vanskelig når man er stresset eller ikke har god nok tålmodighet, sier han.

‒ Det opplever vi spesielt blant unge bilister, som ikke har så mye erfaring med å kjøre med henger. Den gode nyheten er at man raskt og enkelt selv kan minimere risikoen for uhell, bare ved å sette av en time eller to til å øve litt – for eksempel på en stor og åpen parkeringsplass.

Man må selvsagt være litt mer observant når man har en henger bakpå bilen, og spesielt når man skal ta krappe svinger og på parkeringsplasser må man huske på at det er nå som henger bak bilen.

Men de som har kjørt en bil med henger vet at det ikke er så veldig vanskelig og skummelt som det kanskje virker som, noe også Søeborg understreker.

Her er 5 enkle og gode råd fra eksperten.

  1. Rett opp.For mange er den største utfordringen å rygge med henger. Du må bare huske å alltid kjøre bilen langt nok fram, sånn at du retter opp hengeren bak deg, før du setter i revers.Er hengeren rett bak deg er det bare å holde retningen.

  • Flytt hendene på rattet.Grip fatt i den nederste delen av rattet når du rygger. Deretter dreier du rattet i den retningen du ønsker å styre hengeren.Hvis du for eksempel vil rygge mot venstre, må du dreie den nederste delen av rattet mot venstre.
 

  • Bruk motoren til å senke farten.Når du skal bremse, så slipp gasspedalen og la motoren bremse for deg. Det sikrer en rolig nedbremsing og er mer økonomisk med tanke på drivstoffet.Hvis det er nødvendig å bråbremse, så gjør det i en så rett linje som mulig. Det sikrer at en tungt lastet tilhenger ikke krenger bak deg.
 

  • Overhold reglene.Det er viktig at du er oppmerksom på hvilken hastighet du kan kjøre i med hengeren. Når du pakker hengeren, så husk også å overholde lasteevnen og å pakke hengeren med vekten jevnt fordelt.Hvis noe stikker ut over hengerkanten, er det ditt ansvar å binde tøy rundt, slik at andre bilister ser det som stikker ut over kanten bedre.
 

  • Slapp av.Den kanskje viktigste hengerregelen er at du ikke må stresse deg selv. Ta deg god tid med tilhengeren og vær tålmodig.Det er bedre å komme trygt, men senere fram, enn å skade lasset og ende med en forsikringssak.
 

 

Les også:

 

 

 

Les mer om:

Nyheter Forbruker