Annonse
Hjem Nyheter Slik gjør du bilen klar for bilferien

Slik gjør du bilen klar for bilferien

Det er duket for nok en Norges-sommer, og mange skal på bilferie. ‒ Det er viktig å sørge for at bilen din er klar så du kommer vel frem og slipper biltrøbbel på veien, sier Nils Sødal.

Nok en sommer med koronarestriksjoner gjør at mange også i år tar sommerferien i eget land, og en fersk undersøkelse gjennomført av Norstat for NAF viser at hele 34 prosent planlegger bilferie slik at de best mulig får oppleve de mange perlene som Norge jo kan by på.

Men bilferien kan fort bli et lite mareritt om bilen faktisk ikke er klar for en slik utfordring, for både tung last og sommervarme kan øke faren for havari om man ikke tar noen forholdsregler.

‒ I år er igjen utenlandsturen byttet ut med ferie i eget land for mange. Da er det viktig å ikke glemme å gjøre bilen klar for eventyrene, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Bilforbundet hjelper gjerne til med å gjøre bilen ferieklar, så her kommer de med tipsene som bør sørge for at årets bilferie blir en god opplevelse for som ikke kjører en elbil.

Saken fortsetter under Annonsen

De tre væskene

Væskebalansen er viktig, både for bilen og de på innsiden av den. Så i tillegg til at alle må huske å drikke nok, er det smart å sjekke de tre væskene som bilen «drikker».

  • Olje
  • Frostvæske
  • Bremsevæske

Olje er selvsagt viktig for å smøre motoren og lede bort varme fra viktige motordeler. Frostvæske er viktig for kjølesystemet og er i tillegg smørende og hindrer rust. Bremsevæsken sørger for at bremsene fungerer som de skal.

‒ Oljenivået kan man enkelt sjekke med peilepinnen i motorrommet. Om du har en bil med elektronisk måling, finner du nivået i menyen i instrumentpanelet, sier NAF-rådgiveren.

‒ Frost- og bremsevæske ser du om har riktig nivå på beholderne i motorrommet.

Om det er en stund siden bilen har vært på service, kan det være en god idé å gjennomføre dette før bilferien.

‒ Da får du gått over bilen slik som serviceprogrammet sier at du skal.

Om man er usikker på den tekniske standen, er det selvsagt mulig få hjelp av et NAF Senter eller et verksted. For selv om det er riktig nivå med både olje, frostvæske og bremsevæske, kan det være behov for å skifte disse ut.

‒ La eksperter sjekke bilen om du er i tvil. Det er verdt pengene å være sikker på at bilen er i best mulig stand før familieferien, sier Nils Sødal.

Batteriet er viktig

NAF rykker ofte ut til biler med starttrøbbel også om sommeren, for dette er ikke kun et vinterproblem.

‒ Kjør en vedlikeholdslading av batteriet før sommerferien, tipser Sødal.

‒ Er batteriet gammelt, er det lurt å få sjekket tilstanden og ladekapasiteten på et av våre sentre eller et verksted.

Holder registerreima sommerturen?

Registerreim er en skummel greie, for ryker denne vil det i mange tilfeller føre til et motorhavari ‒ noe som jo er ganske så krise under en bilferie.

‒ Er du i tvil om registerreima er i ferd med å gå ut på dato, tar du bilen enten til oss eller et verksted. Du ønsker ikke at den ryker på ferieturen, sier Sødal.

Er dekkene klar for en langtur?

Alle vet at gode dekk er viktig for sikkerheten, og her er kravet på sommerdekkene en mønsterdybde på 1,6 millimeter. Men de fleste ekspertene anbefaler minst 3 mm, og mønsterdybden kan enkelt sjekkes med mønsterdybdemålere, tommestokk eller linjal.

‒ Gode dekk er en billig livsforsikring. Så sørg for at du har skikkelig dekk på bilen til sommerferien, sier Sødal.

Gode lys er viktig

Lysene er viktig også under den lyse sommertiden.

‒ Ikke minst er det viktig at bremselysene og blinklysene fungerer som de skal i tett sommertrafikk, sier Sødal.

Og ikke glem forsikringen

Ikke la bilferie bli unødvendig dyr om uhellet først er ute, så det er smart å sjekke at du ikke overstiger antall kilometer du har oppgitt til forsikringsselskapet ditt.

‒ En rask tur på nett eller en telefon til forsikringsselskapet, gjør at du enkelt retter opp til riktig antall kilometer du kjører i året. Det kan spare deg for sure penger i etterkant, avslutter Nils Sødal.

Da gjenstår det bare å ønske en riktig så god bilferie!

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

3,127FansLik
95FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker