Annonse
Hjem Nyheter Skjulte skader på bruktbiler et stort problem

Skjulte skader på bruktbiler et stort problem

I verste fall kan folk som har kjøpt en bruktbil kjøre rundt i biler som aldri skulle vært på veien.

‒ Det er på høy tid å få på plass et skaderegister som hindrer at trafikkfarlige biler blir solgt til intetanende forbrukere, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Forbundet sier at det finnes et useriøst marked for biler som har hatt store strukturelle eller sikkerhetsmessige skader, og mange av disse kan utgjøre en risiko både for de på innsiden og utsiden av bilen.

Mange av bilene er ikke reparert på en forsvarlig måte, og mange har så alvorlige skader at de skulle vært vraket og fjernet fra trafikken, ifølge NAF.

Systemet er slik at det åpner for at forsikringsselskapene kan selge biler som er kondemnert videre i flere ledd, uten at informasjon om skaden og årsaken til kondemnasjonen blir kjent for kjøperne i noen av salgsleddene.

Saken fortsetter under Annonsen

Dette fordi det ikke finnes et offentlig register.

Dermed er det vanskelig å avdekke at bilen som selges eventuelt har hatt så store skader at den enten skulle vært vraket eller blitt reparert på en forsvarlig måte.

‒ Vi ønsker at forsikringsselskap, takseringsselskap og profesjonelle aktører som reparerer bilskader rapporterer skader på biler som kan defineres som storskade til et sentralt register, sier NAF-rådgiveren.

‒ Vi ønsker også at et storskaderegister gjøres offentlig tilgjengelig, slik at forbrukeren, bransjen og andre interessenter kan få informasjon om at en bil er registrert i registeret, fortsetter han.

Vegdirektoratet positive

NAF understreker at man kan ivareta personvernet ved at et slik storskaderegister ikke inneholder noen detaljer om eventuelle ulykker.

Det viktige er at kjøperen kan sjekke om bilen har vært kondemnert, og da har man også muligheten til å sjekke videre om detaljene rundt skader og reparasjoner.

Ifølge NAF har Vegdirektoratet flere ganger signalisert at de er positive til et slikt register, og krimenheten i Vegdirektoratet også har anbefalt dette.

Denne enheten har allerede opprettet et register over kondemnerte biler hvor Forsikringsbransjen rapporterer inn skader på bilene til Vegdirektoratet, men dette er ikke offentlig tilgjengelig.

Vegdirektoratet negative

Men Vegdirektoratet har nå i et møte med NAF, Forbrukerrådet, Norges Bilbransjeforbund (NBF) og Bilimportørenes Landsforening (BIL), sagt at de ikke vil etablere et offentlig storskaderegister.

‒ For oss er det uklart hva som er årsaken til dette. Derfor har vi stilt spørsmålet direkte i et brev til Vegdirektoratet. Der har vi også bedt om at de revurderer sitt standpunkt.

‒ Vegdirektoratet har jo en naturlig rolle i dette på grunn av det ansvaret de har for trafikksikkerheten langs veiene, påpeker Nils Sødal.

Les også:

3 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,645FansLik
73FølgereFølg
84FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker