- Annonse -
HjemHydrogenSkal lage en hydrogendrevet Land Rover

Skal lage en hydrogendrevet Land Rover

Jaguar Land Rover vurderer hydrogenbiler i sin nullutslippssatsing, og skal nå lage sin aller første prototype av en hydrogendrevet Defender.

Det er ikke sikkert du har fått det med deg, men det nyopprettede britiske bilmerket Ineos Automotive har på gang en terrengbil kalt Grenadier. Denne minner sterkt om klassiske Land Rover i formen, og skal da også ta terrengbiler som de gamle Land Roverne tilbake til røttene.

- Annonse -

Ineos skal altså lage biler som trives ekstra godt i terrenget, og produksjonen skal etter planen starte opp neste sommer.

Selskapet bak satsingen, Ineos, ja, de som tok over sykkelsatsing fra Sky, er en global gigant innen kjemikalier. De har selvsagt en rekke datterselskaper, inkludert et kalt Inovyn. Disse er Europas ledende på elektrolyse, den primære teknologien som gjør at man kan omdanne hydrogen til elektrisk kraft.

Så Ineos har inngått et samarbeid med Hyundai rundt hydrogensatsingen, noe som kan føre til både en utbygging av infrastrukturen og hydrogendrevne Ineos Grenadier en gang i framtiden.

Og det kan faktisk bety at Ineos nok en gang følger i fotsporene til Land Rover.

- Annonse -

For også Jaguar Land Rover ser mot hydrogen som et alternativ.

Selskapet har en voldsom satsing på nullutslipp, og blant annet er planen at Jaguar skal være et rent elbilmerke i 2025. Litt lengre fram i tid, i 2036, har Jaguar Land Rovers mål om å oppnå nullutslipp, og i 2039 håper de på et netto nullutslipp på tvers av forsyningskjeden, produkter og operasjoner.

Og det fører de også over på hydrogen, hvor en brenselcellebil fungerer som en elbil, bortsett fra at den produserer sin egen strøm ved hjelp av hydrogen og en brenselcelle. Det tar kun noen minutter å fylle opp hydrogentanken, og vinterkjøring innvirker også lite på rekkevidden.

Den britiske produsenten har allerede innledet et stort hydrogenprosjekt kalt Zeus, delvis statsfinansiert og med et formål om å finne ut hvordan man best mulig skal utnytte et brenselcelleanlegg i en personbil.

- Annonse -

Dette har igjen ført til en praktisk test av Land Rover Defender, og her skal alle aspekter gjennomgås ‒ for eksempel tid som brukes til tanking, kjøring med henger eller egenskaper i terrenget.

Land Rover og hydrogenekspertene jobber nå med å utvikle et hydrogendrivverk som skal plasseres i en prototype, og britene håper at de kan begynne med de praktiske testene allerede senere i år. Da skal det samles viktig data om drivstoff-forbruk, varme og ventilasjonsegenskaper.

Jaguar Land Rover får god hjelp i prosjektet, og har med seg en rekke store samarbeidspartnere som alle med på å utvikle, bygge og til slutt prøve ut FCEV-prototypen.

‒ Vi vet at hydrogen vil spille en viktig rolle i framtidens mobilitet- og transportindustri, sier Ralph Clague, leder av Jaguar Land Rovers hydrogen og brenselcelle-satsing.

‒ Sammen med batterielektriske biler gir den nullutslippsløsninger samtidig som det oppfyller de høye kravene til Jaguar og Land Rovers biler. Den innsatsen vi gjør sammen med våre samarbeidspartnere vil hjelpe oss på veien mot å bli en organisasjon med netto-null utslipp innen 2039, samtidig som vi planlegger neste generasjon nullutslippsbiler.

Les også:

- Annonse -

Flere nyheter

Ladehybriden Lexus NX byr på mer elektrisk rekkevidde enn det bilmerket selv oppgir. (Fotos: Nybiltester)

Prøvekjørt Lexus NX 450h+ F Sport S

Den ladbare hybriden NX 450h+ går langt elektrisk, den har lavt forbruk på langtur og er svært komfortabel å...
Mercedes har den viktigste historien i bilindustrien, og viser deler av den fram. (Fotos: Mercedes)

Historien bak disse viktige Mercedes-bilene

Fra bilverdens aller første automobil til den berømte Mercedes-Benz SSKL Avus racerbilen. Les historien om noen særs viktige historiske...
Aksel Lund Svindal debuterer i rallycross, og det gjør han i selveste Hell. (Fotos: Red Bull)

Svindal med en helsikes rallycross-debut

Aksel Lund Svindal byttet først ut alpinskiene med asfaltracing. Neste utfordring blir rallycross, og det under selveste Hell-runden. Se...
Ferrari Testa Rossa J er en 75 prosent elektrisk replika av bilen som herjet på racerbanene på slutten av 1950-tallet. (Fotos: The Little Car Company)

Verdens kuleste elbil for junioren?

En 75 prosent stor Ferrari 250 Testa Rossa som når 80 km/t? Ja, takk. Det gjelder alltid å overgå seg...
Rekkverk er viktige for trafikksikkerheten, men de kan også være potensielle farer om de ikke er montert riktig. (Fotos: Trafikksikkerhetsforeningen)

Feilmontert rekkverk er livsfarlig

Dybdeanalyser viser at feil og mangler ved rekkverk er vurdert til å ha medvirket til skadeomfanget i hele 16...
Bacalar er Bentleys mest eksklusive modell i moderne historie. (Fotos: Bentley)

Ultra-eksklusive Bentley Bacalar snart i mål

Bentleys aller mest eksklusive modell i moderne historie er snart i mål, og det setter et dusin kunder sikkert...
100.000 robotklippere skal «synge» bursdagssangen til en ensom robot langt oppe i himmelen. (Fotos: Husqvarna)

100.000 robotklippere skal «synge» bursdagssangen

Verdens mest ensomme robot skal feires med et svært så uvanlig kor. Se video. «Et lite steg for mennesket, et...
NAF er bekymret for at folk mister tiltroen til politikerne. (Fotos: NAF)

Handlingslammelsen: ‒ Folk mister tiltroen til politikere

Bilistene opplever store prisøkninger på strøm og drivstoff. Og matvarer. Men de styrende politikerne virker handlingslammet. Det bekymrer NAF. Det...
Volvo planlegger en batterifabrikk i Sverige. (Fotos: Volvo Trucks)

Planlegger batterifabrikk i Sverige

Volvo vil møte en stadig økende etterspørsel av el-lastebiler med å etablere et storskala produksjonsanlegg for battericeller i Sverige. Volvo...
Denne robot-hunden fra Hyundai er på besøk i Oslo. (Fotos: Hyundai)

Hyundais robot-hund har funnet veien til Norway Cup

Ingen fare, robothunden Spot verken glefser eller bjeffer! Den finnes mange veier til Rom, og det finnes mange veier til...
Lamborghini har lagt bal seg tidenes halvår, og lar seg ikke affisere av kriser som rir bilindustrien. (Fotos: Lamborghini)

Leveringstrøbbel? Tja, ikke hos Lamborghini

Det er tre ting som er viktig for et bilmerke; salg, omsetning og lønnsomhet. Alle tre bydde på nye...
Volkswagen ID.4 var den mest populære elbilen i Sverige i juli, viser registrerings-statistikken. (Fotos: Volkswagen)

Elbilene forbi bensinbilene i Sverige

Bensinbilene holdt stand mot elbilene når det kommer til svenske nybilsalget i juli, men det var så vidt. Elbilene...
Alpine vil gjerne at talentet Oscar Piastri erstatter Fernando Alonso i formel 1, men den australske føreren er foreløpig ikke helt enig i nettopp det. (Fotos: Alpine)

Silly Sesaon i formel 1 når nye høyder

Alpine sier at reservefører Oscar Piastri erstatter Fernando Alonso som førstefører neste sesong. Problemet? Racerføreren selv nekter plent for...
ABT har kastet seg over villdyret Audi RS 3, og gjort det om, i dette tilfellet, til et grønt beist. (Fotos: ABT Sportline)

Et grønt beist av en RS 3

ABT har kastet seg over råskinnet Audi RS 3, for ja, hvorfor ikke? For rundt ett år siden skjedde det...
Sjekk denne utgaven av Porsche 911 993-serien! (Fotos: Paul Stephens)

Et kunstverk av en Porsche 911

Lettere, sterkere, renere linjer. Det var stikkordene da Paul Stephens skulle gjøre den siste luftavkjølte 911-modellen, 993-versjonen, om til...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her