Annonse
Hjem Elbiler Skal du trekke vogn med elbil må du passe vekta!

Skal du trekke vogn med elbil må du passe vekta!

Før du hekter campingvogna bak din elbil bør du kanskje sjekke førerkortet ditt. En elbil er nemlig ofte tyngre enn tilsvarende biler med forbrenningsmotor. Det er derfor viktig å sjekke totalvekten for bil og henger.

Årsaken er batteripakken som gjør bilen tyngere. Totalvekten blir dermed høyere og kan derfor fort overskride det du faktisk har lov å dra i henhold til ditt førerkort.

– Det er viktig å sjekke førerkortet før du kjører avgårde med båten eller campingvogna i Kristi Himmelfartshelgen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF i en uttalelse.

Sjekk begrensninger på førerkortet før du legger ut på tur med henger. Foto: NAF

I tillegg må du også sjekke hvor mye last hengerfestet ditt er godkjent for og ikke minst hvor mye bilen din faktisk har lov å trekke.

– Det er en begrensning på hvor mye tillatt totalvekt man kan kjøre med vanlig lappen. Om du ikke har førerkort for den lasten du kjører med, er det det samme som å kjøre uten gyldig førerkort, sier Sødal. – Husk også at bilen må tåle å trekke hengeren. Sjekk vognkortet til bilen for hvor mye last hengerfestet ditt tåler, fortsetter han.

Saken fortsetter under Annonsen

Av elbilene som kan trekke tilhenger har noen store begrensninger på hvor mye de kan dra på. Jaguar I-PACE og Nissan e-NV200 kan trekke såpass lite på hengerfestet at de ikke kan trekke tilhengere fra bensinstasjonen eller familiens båthenger eller campingvogn. I tillegg er det fort gjort at båten eller campingvognen må stå igjen hjemme med elbiler som Tesla Model X og Audi e-tron fordi totalvekten blir før høy.

– Skal du trekke tungt er det nesten en skjebnens ironi at det er enklere med en lettere bil som gjør at du har mer til overs til båthengeren, sier Nils Sødal.

Reglene for tilhenger og vektgrensene er kompliserte. Mange kjører nok med tyngre last enn det de har lov til både med el-, bensin- og dieselbil.

– For de som er ferske elbilister er det viktig å huske at bilen de har kjøpt er tyngre enn de er vant til. Da er det mulig man må få tatt en ny førerkortklasse på førerkortet sitt for å kjøre lovlig med henger, rådgir Nils Sødal.

NAF har tidligere gjort en undersøkelse blant sine medlemmer om hva som er viktigst for de når de skal velge elbil. Viktigst var tilstrekkelig rekkevidde, men faktisk var krav om hengerfeste det nest viktigste punktet på hvilke krav de stiller til en elbil.

Les også: På pass vekta på tilhengeren
Les også: Her er campingvogn-ryggeren

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

3,127FansLik
95FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker