Annonse
Hjem Nyheter På pass vekta på tilhengeren

På pass vekta på tilhengeren

Du har sikkert fått med deg at tilhengere har en maksimal vekt. Men pass på at den ikke er riktig lastet.

Tilhenger kan ofte være komplisert. For eksempel er grunnregelen at tilhengerens vekt ikke skal overstige 750 kilo, samtidig som totalvekten ikke må være mer enn 3.500 kilo. Dette er altså vekten på bilen og tilhengeren til sammen, og gjelder for førerkort klasse B.

Men det er også begrensninger på selve bilen og hengerfestet. Så selv om totalvekta ikke overstiger 3.500 kilo er det ikke sikkert bilen er godkjent for dette.

Løsning for dette er å sjekke bilens vognkort, eller eventuelt gå til vegvesen.no’s tilhengerkalkulator hvor du kun trenger å legge inn bilens registreringsnummer. Da får du svaret umiddelbart. Det finnes også apper til dette.

De som skal trekke med seg større campingvogner hvor totalvekta overstiger 3.500 kilo må enten ha B96 eller BE i førerkortet.

Saken fortsetter under Annonsen

B96 får du etter et sju timers kjøreskolekurs uten at du trenger å gjennomføre ny førerprøve, og totalvekta går da opp til 4.250 kilo.

B96 kan konverteres til BE ved å tillegg gjennomføre en praktisk førerprøve hos vegvesenet, og da kan trekke en henger på 3.500 kilo (men husk bilens begrensing). I praksis betyr dette at det er mulig å ha en totalvekt på 7.000 kilo.

I tillegg må man huske på at det ikke er lov til å kjøre fortere enn 80 km/t med tilhenger.

Vi er inne høysesongen når det kommer til tilhenger, og da tenker vi ikke bare på campingvogner og båthengere. Sommeren betyr også rydding, både i hus og hage. Og det er greit å huske på at grus, jord eller sand er svært tungt, og det skal ikke mye til før totalvekta er over det tillatte eller feil lastet.

Kuletrykket er viktig, ettsom et negativt kuletrykk vil føre til at bilen mister viktige kjøreegenskaper. Hovedvekten av lasten skal derfor over hjulene og akselen og dermed også midten av hengeren. Maksimalt kuletrykk varierer, så sjekk vognkortet.

Men hvordan skal man måle dette?

– Et enkelt tips er å legge tilhengerdraget på badevekta, så ser du om det stemmer, sier Arne Larsen Island i Statens vegvesen.

En vekt og en kort planke som er like høy som koblingen er det som skal til. Slik som dette bilde viser:

‒ All last på tilhengeren må være forsvarlig sikret. Til å sikre lasten kan du bruke egne lastestropper som fås kjøpt hos bilrekvisitaforhandlere eller hos bensinstasjoner. Hvis lasten kan støve, ryke eller hvirvle av tilhengeren må du bruke et lastsikringsnett, påpeker Island.

Det samme gjelder båter.

– Båten må være forsvarlig festet til hengeren. Like viktig er det at det ikke ligger løse gjenstander oppi båten som kan falle ut, sier Island.

Denne saken er rettet og skrevet noe om én gang.

Følg bil24 på Facebook

5 KOMMENTARER

  1. Man kan kun bruke badevekt metoden på hengere uten boggi , fungerer ikke på boogihenger .

  2. noe så teit , det står jo ikke noe om i reportasjen hva kuletrykket målt på vekta skal være, noe som hele reportasjen handler om

    • Det står at maksimalt kuletrykk kan variere mellom bilene og at du derfor må sjekke dette i vognkortet…

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,792FansLik
84FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker