HjemBiltesterPrøvekjørt praktiske Mercedes GLB

Prøvekjørt praktiske Mercedes GLB

GLB er høyere enn GLC, men smalere og har inntil 7 seter. En superpraktisk familiebil denne SUV’en her!

GLB er bygget på samme plattform som A-klasse og B-klasse, og defineres som GLA som en kompakt SUV. Vi synes denne føles og oppleves som stor og praktisk med sine over 4,6 meter lengde og 7 seter. GLB er en SUV med mange svært praktiske løsninger.

- Annonse -

Vi tar like godt noen av de praktiske og fleksible løsningene med en gang.

Man kan få GLB med inntil 7 seter, der de to bakerste setene også har koppholdere mellom seg og hver sin USB-C ladeplugg. De to bakerste setene rommer lange folk, men av sikkerhetsgrunner sier Mercedes-Benz at man ikke skal være lenger enn 168 cm dersom man skal sitte baki her.

I videoklippet over her ser du mer av setene og benplassen for de to bakerste setene.

Baksetene kan skyves i lengderetning, opptil 14 cm, for å gi mer benplass i baksetet, eller mer bagasjeplass/benplass til de to helt bakerst. På bildet over her er venstre baksete samt midtsete flyttet fram, for de henger sammen i seteputa. Ryggene er individuelle, og man kan justere ryggens vinkel med den sorte stroppen som også kan legge ned seteryggen for å få et flatt bagasjerom.

- Annonse -

Med 5 seter i bruk i 7-seteren, og baksetene så langt bak som mulig for mest mulig benplass, så har man 500 liters bagasjerom til bakseteryggens topp, og mye mer om man laster til tak. Dersom baksetet kan skyves helt fram får man 640 liter opp til bakseteryggens topp.

Bestiller man bilen som 5-seter får man naturlig nok mer plass under gulvet der de to bakerste setene befinner seg, men de literne under gulvet er ikke like enkle å utnytte. 570/760 liter plass får man om man bestiller bilen som 5-seter.

Vi plasserte inn et hundebur, bare for å se litt på plassen, og den må kunne defineres som god både i lengde, bredde og høyde baki GLB. Man kan også bestille bilen med et passasjersete foran som kan legges ned. Da glir de fleste lange esker fra Ikea rett inn i bilen, eventuelt surfebrettet.

Med 7 seter i bruk er det ikke noe særlig bagasjeplass igjen, så det blir litt som i biler som Peugeot 5008, Citroën Grand C4 Picasso og Ford S-Max, men her har du de samme praktiske løsninger som i disse MPV’ene i en SUV som du naturligvis kan få med Mercedes-Benz sitt 4Matic firehjulstrekksystem.

- Annonse -

Vi har ikke testet GLB i avanserte terrengløyper, men de som har det har rapportert om at du fint kommer deg fram til hytta di selv om veien dit er kronglete og rar.

(Foto: SB Automotive)

Enten du har stor familie, og vil ha 7 seter slik at man av og til kan frakte noen flere i bilen, eller du vil ha 5 seter og mer bagasjeplass, fordi du er på jakt etter bilens fleksible egenskaper, så vil GLB passe meget godt.

Vi våger oss på å tippe at over 95 prosent bestiller denne bilen med hengerfeste.

(Foto: SB Automotive)

God bakkeklaring på 20 cm, og bra med hengervekt, som er maks 1.800-2.000 kg avhengig av motorvalg.

(Foto: SB Automotive)

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har sett «ønsker» fra de som vil ha en av de tidligere nevne MPV’er som firehjulstrekk, og her leverer Mercedes-Benz en SUV med MPV-egenskaper med firehjulstrekk.

(Foto: SB Automotive)

Vi testet 200 d, en dieselmotor med 150 hk som ikke akkurat innbyr til aktiv kjørestil. Selv med øs-pøs regnvær ut av Oslo fikk vi et forbruk på 0,59 liter på mila til Grimstad. På turen tilbake var været bedre, men forbruket ble noe høyere med 0,64 liter på mila. Det er ikke så galt for en 166 cm høy SUV med takboks.

9,3 sekunder tar turen fra 0-100 i GLB med 150 hk diesel, og vi ville nok lett gått for 220 d med 190 hk som tar samme turen på 7,6 sekunder. Det vil nok gi en del økt kjøreglede for oss, og da kan man også trekke med seg inntil 2.000 kg bakpå bilen. Pris for større motor er 26.000 kroner, kommer mer tilbake til priser for GLB.

Vi synes også at AMG-Line er veldig stilig utenpå denne bilen, men er litt usikre på om vi ville gått for AMG-setene inni bilen. Dette er tross alt en komfort-bil for familien, med hyggelig lavt støynivå. Relativt langt fra det vi ser på som «sportsbil» som trenger «sportsseter».

Vi har kjørt langt med GLC, og kjenner at GLB ikke er på komfortnivå med den, men likevel vil de fleste mennesker med referanser fra andre biler definere GLB som meget komfortabel.

Forseter med elektrisk justering og minnefunksjon er deilig, men for enkelte vil kanskje AMG-Line setene oppleves en tanke hardere enn man har behov for i en bil som dette.

Vi håper ikke det samler seg lett støv bakom skjermen som man nesten kan oppleve som litt planta på dashbordet, og ikke så integrert som i for eksempel E-klasse.

Et svært godt ratt med smarte knapper, de svarte, som kan svipe og trykkes på. Den venstre styrer du instrumentene med og den høyre styrer du infotaimentskjermen med.

Vi synes det er umåtelig enkelt å trives i dette førermiljøet, og lyden fra anlegget er også meget hyggelig om man ikke har de aller strengeste hi-fi krav.

Vi forsøkte oss noen ganger på å skravle med bilen: «Hey Mercedes – What can I do for you?»

Men det er nok lurt her å lese seg litt opp på de kommandoer bilen skjønner seg på. Noen funksjoner ligger litt langt inne i de tyske menysystemer, og er kjekke å kunne be bilen om å åpne opp, men hvordan uttaler man for eksempel «Kalvehageneset» på engelsk når man vil at bilen skal navigere dit? hmmm… Ikke alt som er like lett med talekommandoer på engelsk.

Dersom man krysser av for parkeringspakke på listen over ekstrautstyr får man kamera foran og bak bilen, samt parkeringsassistent. Gode kameraer og bilder, selv om kanskje Audi og BMW er et ørlite hakk vassere her, så er bilder og funksjonalitet god.

Når jeg skal teste ut plassen i baksetet bakom meg selv, så skyves setene i bakerste posisjon, altså hele 14 cm lenger bak enn fremste posisjon. Her kan man tilpasse kneplass/bagasjeplass optimalt for de som sitter bak.

Jeg er 184 cm høy, og har en stor bakende, og da går mitt hår såvidt oppi taktrekket her. Vi mistenker at det kan skyldes taklukene som denne bilen er utstyrt med.

Jeg kan uten problemer skyve baksetet fremover uten at jeg får for dårlig kneplass av den grunn, men 14 cm fram blir nok for trangt for mine knær.

Du har et par USB-C plugger for lading her bak, og et par luft-dyser, men ikke noe varme i yttersetene eller egen klimasone. Det finnes mange rimeligere biler som har dette på plass, men her er det nok et bevisst valg for at man skal oppleve at man går en klasse opp om man velger GLC eller to klasser opp om man velger GLE.

Synes vi det er pent med utskjæring til hengerfeste? Nei, det synes vi ikke, og det er også kommentert i videoen du finner litt lenger opp her. Dette mener vi må kunne løses mer elegant av de tyske ingeniører.

Synes vi det er moro at en bit av E18 som åpnet før sommeren 2019 fortsatt ikke er registrert? Nei, det gjelder forsåvidt ikke bare Mercedes-Benz, men flere bilmerker. Det er direkte ubegripelig at en vei ikke er registrert NÅR den åpner, for det er svært offentlig og åpent NÅR den åpner! Spesielt når man har intelligente støttesystemer som reduserer hastigheten etter veien du kjører på.

Det er IKKE moro å få hastigheten redusert til 50 km/t i 110 sona fordi bilen regner med at man ikke befinner seg på en vei som ikke er registrert, og leter febrilsk etter alle veier den nye E18 går over, for å «plassere bilen» på en registrert vei med en annen fartsgrense.

Skjerpings!

Litt om motorer og priser.

Foreløpig får du bilen med 3 bensinmotorer og 3 dieselmotorer. Den minste bensinmotoren og de to minste dieselmotorene kan du få uten 4Matic. Den mellomste dieselmotoren, 200 d kan du også få med 4Matic, som testbilen.

498.900 starter prisen på for GLB 200 med 163 hk bensinmotor. Testbilen 200 d 4Matic starter på 558.900 og 220 d 4Matic med 190 hk starter på 584.900 kroner.

Når det gjelder ekstrautstyr så kan man bruke masse penger på dette, og man kan begrense seg. Erfaringsmessig legger folk gjerne på 70.000 eller mer i ekstratustyr på en Mercedes-Benz. Testbilen har det meste fra listen over ekstrautstyr, og koster dermed 720.000.

Men hva med ladbar hybrid?

Dette blir jo spekulasjoner, men tross alt spekulasjoner basert på erfaringer.

Da A-klasse og B-klasse kom var det heller ikke noen ladbar hybrid, men nå kommer de, og selv om testen vår ikke er på nett enda har vi kjørt A 250 e hele 68 kilometer elektrisk. GLB deler plattform med A-klasse og B-klasse, så det vil vel overraske oss mye dersom ikke den om et års tid finnes som ladbar hybrid også.

Prismessig kommer ladbare hybrider fra Mercedes-Benz svært hyggelig ut, og det samme gjelder forbruket.

(Foto: SB Automotive)

En av mine biler er MPV’n Citroën Grand C4 Picasso, den er like praktisk som GLB, men er ingen SUV, har ikke firehjulstrekk, er langt fra like komfortabel og oppleves heller ikke like høyteknologisk. Har jeg lyst til å bytte til GLB? Ja, helt klart, men dessverre er annenhåndsverdien på vår Citroën slik at det neppe er lurt rent økonomisk, vi må nok ha den noen år til.

(Foto: SB Automotive)

Vi mistenker at de med interesse for praktiske biler, som barnefamilier og sportsfolk, kommer til å se litt ekstra på GLB fra Mercedes-Benz. En meget komfortabel, moderne og svært så praktisk SUV med mulighet for 4Matic.

Nybiltester har også prøvekjørt mange andre biler, så sjekk dem ut her

- Annonse -

Flere nyheter

Renault trekker seg nå ut av Russland. (Foto: Renault)

Renault selger sin store Russland-virksomhet

45.000 ansatte i Russland får nye arbeidsgivere. Det franske Renault-konsernet gikk faktisk mot strømmen da Putin fant ut at han...
Bilia kjøper opp den norske Jaguar Land Rover-forhandleren Insignia. (Fotos: Bilia)

Oslo-forhandleren som ledet an I-Pace-salget er solgt

Bilia har kjøpt opp Jaguar Land Rover-forhandleren Insignia. Insignia, forhandler av Jaguar, Land Rover og ikoniske Morgan, levde et ganske...
Nio har åpnet det første servicesenteret i Norge. (Fotos: Nio)

Nio åpnet sitt første servicesenter

Ny norsk milepæl for merket som også tilbyr mobil service. Vi har blitt vant til at nye kinesiske bilmerker med...
Dette er en fullstendig selvkjørende Hyundai Ioniq 5. (Fotos: Hyundai)

Hyundai Ioniq 5 blir robotaxi

Mange drømmer kanskje om å sette seg bak rattet til prisvinnende Ioniq 5, men neste år kommer det faktisk...
Dette er Cher’s 1966 Ford Mustang som ble solgt for 643.000 kroner i 2016. Det var 56 prosent mer enn hva en vanlig Mustang av denne typen gikk for den gang. (Fotos: Hagerty)

Hva koster egentlig bilene eid av kjendiser?

Hva har prinsesse Diana, Paul Newman, Tupac, Carroll Shelby og paven til felles? Vel, de er alle på hver...
BMW Norge kan nyte solnedgangen, for de har nemlig svært så fornøyde kunder. (Fotos: BMW)

BMW med de mest fornøyde norske bilkundene

BI har offentliggjort Norsk Kundebarometer 2022, og den viser at BMW har de mest fornøyde kundene av bilmerkene. Handelshøyskolen BI...
Mazda har oppgradert sin to år gamle elbil, MX-30. (Fotos: Mazda)

Mazda MX-30 får litt raskere lading

Elbilen får også en ny motorlyd! Ganske nøyaktig to år etter at Mazda satte sin helelektriske SUV-modell inn i produksjonen...
Regjeringen vil fjerne momsfritaket på elbiler, noe som vil gi en stor ekstraregning til mange bilkjøpere. (Foto: NAF)

Momssjokket: ‒ Sjekk rettighetene og unngå stor ekstraregning

Regjeringen vil skrote dagens momsfritak på nye elbiler fra 2023, og det kan føre til en stor ekstraregning for...
I en ny undersøkelse er elbilene marginalt mer populære enn andre biltyper. (Foto: NAF)

Svært lav interesse for bildeling

Elbilene har nå kjørt forbi bensin- og dieselbilene når det kommer til hva folket vil gå for når de...
Dette er en elektrisk pickup signert Volkswagen-gruppen. (Fotos: Volkswagen)

Volkswagen skal komme med el-pickup

Det har vært hysteriske tilstander rundt Ford F-150 Lightning i USA. Nå kaster Volkswagen-gruppen seg inn i kampen om...
Denne rekker akkurat årets norske sommer. (Fotos: Mercedes)

Dette koster den ultimate sommerbilen

Planlegger du en ny kabriolet til sommeren? Mercedes Norge kan i så fall lokke med en helt ny SL-modell. Over...
Christina Bu i Elbilforeningen er svært skeptisk til det nye forslaget fra regjeringen. (Fotos: Norges elbilforening)

Regjeringen vil fjerne momsfritaket på elbiler

– Regjeringens forslag til moms på elbil er håpløst, uforutsigbart og ubrukelig. Dette spenner bein under Norges mest vellykkede...
Nye regler sier at nye dekk skal komme med en etikett som viser egenskapene. (Foto: Continental)

Kjøpe nye dekk? Denne etiketten bør du sjekke

Drivstoffutgiftene har skutt i været både for elbiler, bensinbiler og dieselbiler, og det gjelder å spare der det er...
Bentley kan nå presentere en storesøster til SUV-modellen Bentayga, en EWB-versjon. (Fotos: Bentley)

Åh, en enda større Bentayga

Bentley har opplevd en vanvittig suksess med SUV-modellen Bentayga, og nå slår de til med en enda større versjon. Porsche...
Dette er den nye generasjonen av Range Rover Sport. (Fotos: JLR)

Her er en ny Ranger Rover Sport

Det har gått ni år siden Ranger Rover kunne vise fram dagens Sport-utgave, men nå er det endelig duket...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her