Overraskende vinner av «årets beste bilkjøp»

Bildet avslører de to beste kjøpene ‒ men hvem av BMW i4 og Volkswagen ID. Buzz vant? Se topp-10-listen.


Det er ikke lett å kåre årets beste bilkjøp, for dette er en særdeles subjektiv greie. For du må selvsagt kjøpe den bilen som passer best for akkurat deg og ditt bruk, men det finnes også noen objektive kriterier som gjør det mulig å skille bilene.

Et par av disse har NAF-magasinet Motor tatt litt ekstra høyde for når de har kåret det aller beste bilkjøpet i 2022.

– Vi legger vekt på hva det koster å kjøpe og eie en ny bil. Disse regnestykkene er et viktig premiss for rangeringen vi har kommet fram til, sier Peter Raaum, redaktør i Motor.

I tillegg er det et annet viktig premiss for i det hele tatt bli vurdert i kåringen i tillegg til at bilene må ha kommet i 2022 og være på plass her i Norge, og det er at de har scoret blant de beste under Motors tester.

Ettersom 2022 fortsatt er et litt unntaksår i bilindustrien, med en pandemi som skaper stor trøbbel spesielt i Kina, en krig som forsinker deleleveranse og en stadig mangel på halvledere, så har ikke NAF og Motor satt et absolutt krav på at bilene allerede må være på plass her. Det er jo logisk nok.

Så hvem vant?

Vel, årets vinner er BMW i4 eDrive40.

– Dette er nok overraskende for mange, men bilen skårer godt på alle kriteriene juryen dømmer utfra, sier Raaum.

NAF sier at dette ikke er en bil du umiddelbart tenker på som en klassisk familiebil, og kan av den grunn virke som et overraskende valg for førsteplassen.

Men kombinasjonen av komfort, kvalitet, kjøreglede, rekkevidde og økonomi gjør altså at dette til at BMW i4 gikk helt til topps i kåringen, ifølge NAF.

‒ Bilene på toppen av listen skal være trygge kjøp og ha en pris som er edruelig for lommeboka. I tillegg er plass, komfort, rekkevidde og kjøreegenskaper viktige faktorer for juryen, forklarer Peter Raaum.

Under er årets to bilene som ifølge Motor er årets aller beste nybilkjøp, samlet til et aldri så lite vinnerbilde. Og det ser jo som en særdeles hyggelig duo, gjør de ikke?

Ikke overraskende er det 10 elbiler som utgjør topplisten av beste bilkjøp i 2022, og både BMW og Volkswagen har fått to biler hver med på listen. Ellers er det en ganske god miks av bilmerker.

Slik ser årets topp-10 ut når det kommer til beste nybilkjøp:

 1. BMW i4 eDrive40
 2. Volkswagen ID. Buzz
 3. Renault Megane E-Tech
 4. BMW iX1
 5. Volkswagen ID.5
 6. Toyota bZ4X
 7. Nissan Ariya
 8. Mercedes EQE
 9. Kia Niro EV
 10. Volvo C40

Dette er premissene for kåringen:

 • Alle modellene skal være nye i 2022
 • De skal ha blitt utlevert til kunder i 2022*
 • De skal gi et økonomisk fornuftig og forutsigbart bilhold
 • De har oppnådd poeng helt i tetsjiktet i Motors tester

* Flere forhold har gitt store forsinkelser i verdens bilproduksjon, og det rammer produsentene ulikt. Derfor er ikke dette et absolutt krav.

Les også:

Les mer om:

Elbiler Nyheter Forbruker