Sjekk denne politibilen. (Fotos: Lamborghini)

Norsk politi ser lengselsfullt etter denne

Døpt en Super-SUV er Lamborghini Urus noe av de råeste du kan kjøre både på vei og i terreng, så for de som eventuelt prøver å stikke av fra italiensk politi har vi en dårlig nyhet.


Det er vanlig at det offentlige henter biler fra nasjonale merker, og det er selvsagt et problem i Norge uten egne bilmerker. Det er en positiv ting med dette, for det norske politiet kan velge fritt mellom mange merker. Det negative er at prisen også spiller inn.

Over i Italia er «Polizia di Stato» blant de mer heldigere når det kommer til kjøretøypark. For disse har nemlig en avtale med selveste Lamborghini, og dette vellykkede samarbeidet har snart eksistert i 20 år.

Og det fortsetter inn i framtiden.

For nå har merket som hører hjemme i Sant'Agata Bolognese overlevert en ny og ganske så eksklusiv julepakke til det italienske motorveipolitiet, for dette er intet mindre enn en Urus Performante som tas i bruk til neste år.

Det var styreleder og administrerende direktør Stephan Winkelmann som overrakte nøklene til innenriksministeren Matteo Piantedosi ‒ selvsagt i nærvær av politisjef Vittorio Pisani.

Samarbeidet med det italienske statspolitiet startet i 2004, og Urus Performante blir den sjette modellen som kommer inn i Highway Police-flåten. Og der har den godt selskap.

Super-SUV-en slutter seg nemlig til Huracán LP610-4, og skal brukes til spesielle tjenester inkludert akutt medisinsk transport av organer og plasma.

‒ Det er med stor glede at vi fortsetter vårt 20 år lange samarbeid med det italienske statspolitiet, sier Stephan Winkelmann.

‒ Å vite at bilene våre brukes til offentlige oppgaver og fremfor alt til avgjørende operasjoner for å redde menneskeliv, kan bare gjøre meg og hele selskapet stolte. Disse initiativene, som gir oss stor tilfredshet, viser våre medfødte nære bånd med Italia.

En Urus bør passe veldig godt som en slags politiambulanse, for her er det krefter kombinert med plass. Men det er fortsatt mye jobb som må gjøres for å gjøre den imponerende SUV-modellen om til en ekte politibil.

Lambos ingeniører får spesifikasjoner fra politiet, mens Lamborghini Centro Stile står for den utvendige drakten. Den består i hovedsak av den klassiske blåfargen til det italienske statspolitiet kombinert med hvitt, samt at det er et trefarget bånd på terskler og sikkerhetsbelte.

Politiets logoer er påført dørene i reflekterende film, mens det er montert en lysstang med 360-graders blålys via LED-lys på taket. Og ja, det er også en tofarget elektrisk sirene.

På innsiden er bilene tilpasset med ulike elementer som er uunnværlige for den offentlige sikkerhetstjenesten, inkludert en pansret våpenboks, en nedfellbar meldingsskjerm og et spesielt rom i bagasjerommet for oppbevaring av serviceutstyr og en defibrillator for førstehjelpsrespons.

Det viktigste er dog at det også er montert inn et bærbart kjøleskap for transport av organer, inkludert display og datalogger for kontinuerlig overvåking av den indre temperaturen.

Resultatet er en imponerende politibil, og sjekk denne videoen: 

Er det en bil man skulle hatt til å frakte organer så er det en Urus Performante, for her snakker vi om en bil som er utstyrt med en twin-turbo V8-motor som leverer 666 hestekrefter og 850 Nm dreiemoment.

Dette åpner for 0 til 100 km/t på bare 3,3 sekunder, mens toppfarten er satt til 306 km/t.

Under fjorårets Pikes Peak satte også en Urus Performante ny rekord opp bakken for en produksjons-SUV, så her er ikke overraskende også kjøreegenskapene på plass. Det er tross alt en Lamborghini.

Her er bilder av det nyeste tilskuddet til det statlige politiet, en uniformert Lamborghini Urus Performante som norsk politi bare kan drømme om.

Bildeserie
Debatt