Annonse
Hjem Nyheter Nå kan du sjekke hvem som eier kjøretøyet gratis

Nå kan du sjekke hvem som eier kjøretøyet gratis

Statens vegvesen har åpnet en ny gratis tjeneste hvor det blir mulig å spore hvem som eier bilen, og ikke minst sjekke kilometerstand på kjøretøy.

Jeg husker godt en gang mobilen ringte mens jeg kjørte på motorveien. Det var et ukjent nummer, men personen hadde en viktig opplysning. Vedkommende hadde nemlig lagt merke til at det var noe som hang under bilen, og ville advare meg.

Vedkommende visste også at det var mulig å finne bileieren ved å sende registreringsnummeret til en SMS-tjeneste, og deretter var det mulig å finne telefonnummeret.

Jeg var smått sjokkert over at noen faktisk tok seg tid til dette, og takket ydmykt for opplysningen.

Det kostet også personen noen små kroner, for en slik SMS-tjeneste er ikke gratis.

Saken fortsetter under Annonsen

Men hadde dette skjedd nå kunne vedkommende bare logget seg inn på Statens vegvesen, og funnet meg helt gratis og ganske så raskt. Vegvesenet har nemlig klar en ny selvbetjeningsløsning hvor slike opplysninger er tilgjengelig.

– Med de to nye tjenestene «Finn kjøretøyets eier» og «Sjekk andres kjøretøy», kan du nå finne kjøretøyinformasjon for et gitt kjøretøy, og også se hvilke kjøretøy en privatperson eller bedrift eier, uten at det koster deg noe. Så irriterer du deg over en feilparkert bil kan du nå bare logge deg inn via Din side og raskt finne ut hvem du skal kontakte, sier Jeanette Rognstad Munkelien Nordan, rådgiver i Statens vegvesen.

Det er også mulig å se hvem som er medeier eller leasingtaker av kjøretøyet, og ikke minst åpner tjenestene for en meget etterspurt informasjon.

Det er nemlig også mulig å sjekke opp kilometerstand for kjøretøyet, og i løpet av høsten blir det også mulig å få opp hele eierhistorikken for et kjøretøy ‒ fra første registering til dags dato. Det blir en morsom tjeneste for de som kjøper bruktbiler.

Men en viktig ting blir ikke tilgjengelig, og det er det gode grunner til.

Mange vil nemlig vite hva som var kilometerstand sist kjøretøyet var inne til EU-kontroll, men en slik opplysning flørter med personvernet. Og det skal vi ikke tulle med.

‒ Disse opplysninger er svært etterspurt informasjon, men er personopplysninger og vi kan ikke gå på akkord med personvernet. Datatilsynets vurdering er at slike data ikke bør være åpent tilgjengelig. Det er flere aktører som sammenstiller informasjon om kilometerstand og annen informasjon i ulike apper og nettsider, sier Monika Omholt, avdelingsdirektør i Statens vegvesen.

‒ Skal du kjøpe et brukt kjøretøy, er kilometerstanden på kjøretøyet viktig informasjon. Derfor vil kilometerstanden fortsatt være tilgjengelig, men du må da bruke den nye tjenesten vår på Din side på vegvesen.no for å hente ut dette, legger hun til.

Så hvordan gikk det med meg på motorveien? Vel, jeg var faktisk klar over den litt løse beskyttelsesplaten, men hadde som vi ofte gjør bare utsatt problemet. Det gjorde jeg ikke etter den telefonen, og fikset dette ved neste stopp.

Så all honnør til personen som var så bekymret at vedkommende faktisk tok seg bryet med å være en aldri så liten detektiv, for slike folk vokser ikke på trær!

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,815FansLik
85FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker