Annonse
Hjem Nyheter Nå blir det vanskeligere å få 5 stjerner

Nå blir det vanskeligere å få 5 stjerner

Euro NCAP introduserer nå tøffere kollisjonstester.

Antall dødsulykker på veiene i Europa er nesten halvert siden 2005, og gått fra nærmere 50.000 til rundt 25.000 i 2017.

Noe av æren for dette må tilfalle Euro NCAP, som tester alle nye bilmodeller som kommer til Europa.

Denne uavhengige organisasjonen deler ut stjerner avhengig av hvor kollisjonssikre bilene er, og det har nærmest blitt en plikt for de store merkene å få toppscoren på 5 stjerner. Om ikke det skjer, venter et dårlig rykte.

Euro NCAP følger med i tiden, og utvikler stadig testene siden. De har blant annet innført en testkategori kalt AEB Vulnerable Road Users (AEB VRU), en teknologi som gjør at bilene selv nødbremser om det oppstår farlige situasjoner som involverer myke trafikanter ‒ eksempelvis syklister.

Saken fortsetter under Annonsen

Bilene som ikke er utstyrt med AEB kan altså bare glemme toppscoren, så resultatet er at alle nye biler kommer med slik teknologi.

Og nå gjør Euro NCAP det enda vanskeligere å få 5 stjerner, og skjerper kravene.

Når det kommer til frontkollisjon har de utviklet en ny barriere som frontkolliderer mot bilene, og via denne ser ikke bare Euro NCAP hvordan skadene til de i bilene ville blitt, men også skadene til de i det andre kjøretøyet. For å måle dette har de også utviklet den mest avanserte testdukken så langt, og den har for sikkerhetsskyld fått navnet Thor.

En annen stor faktor som utgjør trafikkskadde er sidekollisjoner, og Euro NCAP har utviklet en ny testmetode som tar høyde for slike kollisjoner. Her er det blant annet viktig for kompakte biler å ha midtplasserte sidekollisjonsputer som gjør at passasjerene ikke skader hverandre når bilen treffes av voldsomme krefter sideveis.

Nye biler er fullstappet av teknologi, og Euro NCAP ser også at noe av dette kan være livsviktig.

Så for første gang vil de bilene som har et nødmeldings-system bli belønnet. Dette er et system som automatisk sender ut nødmeldinger etter en ulykke, noe som igjen fører til at nødetatene raskere vet at det har skjedd en ulykke, og hvor denne er. De mest moderne systemene kan også sende info om hvor mange som er bilen, og annet livsviktig informasjon.

Det tredje området de skjerper kravene på er AEB, altså dette nødbremsesystemet. Nå vil også Euro NCAP se på om bilene har avanserte systemer som for eksempel reagerer på kryssende trafikk, og om det er hindringer når det rygges som gjør at bilen selv bremser opp.

Et annet problem knyttet til trafikkulykkene er at førerne blir slitene og ukonsentrerte, men også her har bilprodusentene ny teknologi som kan hjelpe til kalt Driver Status Monitoring. De bilene som automatisk kan oppdage slitne førere for deretter komme med føreradvarsler, vil dermed bli belønnet i Euro NCAP’s tester.

I sum vil altså dette gi oss sikrere biler, og for bilene betyr det at 5 stjerner henger enda høyere.

Her er en video som viser og forklarer nyhetene til Euro NCAP:

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,792FansLik
84FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker