Statens vegvesen stoppet en motorsykkel med et barn sittende på tanken foran. (Fotos: Statens vegvesen)

Kjørte med 7-åring på tanken

Kontrollørene til Statens vegvesen fikk seg en skikkelig overraskelse da de skulle sjekke sikring av barn fredag.


Som alle vet skal man sikre barn i biler, og alle som er under 135 centimeter skal plasseres i godkjent utstyrt tilpasset barnas vekt og høyde.

Videre sier loven at barn mellom 135 og 150 centimeter skal bruke godkjent utstyr hvis det er tilgjengelig i bilen, og er bilen utstyrt med kollisjonsputer er det ikke lov å ha et bakovervendt barnesete i passasjersetet foran. Mange biler har dog muligheten til å deaktivere denne airbagen, og da kan i så fall også et bakovervendt barnesete brukes foran.

Og bare så det er sagt. De som kjører veteranbiler som ikke har sikkerhetsbelte bak får ikke lov til å transportere barn under 3 år ‒ enkelt og greit.

Nå er generelt nordmenn flinke til å sikre barna i bilen, men tidligere undersøkelser har vist at over halvparten er feil eller mangelfullt sikret. NAF advarer også mot å snu barna for tidlig, og sier at små barn sitter sikrest bakovervendt ‒ altså vendt mot kjøreretningen.

At vi er flinke til å sikre barna kunne Statens vegvesen dokumentere selv fredag, for da gjennomførte Jessheim trafikkstasjon en kontroll ved Bakke skole i Ullensaker. I tillegg flyttet de seg til Kløfta litt senere på dagen, og totalt observerte de nærmere 500 biler.

Og Vegvesenet melder at de kunne se 472 som brukte bilbeltet, men så har vi de som overraskende nok ikke gjør dette. For det er fortsatt noen som ikke bruker denne livsviktige redderen.

Mer bestemt ble det skrevet ut seks gebyrer for bilbelter, og belønningen for dette er 1.500 kroner i gebyr. Så en dyrekjøpt erfaring, og disse husker forhåpentligvis beltet neste gang.

Men fredag morgen var det altså fokus på sikring av barn i bil, og kontrollørene hadde passende nok stilt seg opp ved en skole for å sjekke ståa.

Her sjekket de 83 lette kjøretøy, og selv om de fleste var flinke er det disse unntakene. For totalt melder Vegvesenet at det var tre førere som ikke hadde sikret barnet godt nok, og en fører ble også anmeldt og dro med seg prikker på førerkortet i samme slengen.

Og en har muligens hatt veldig dårlig tid, og iallfall en svært dårlig vurderingsevne.

For en foresatt kom rullende med et usikret barn på motorsykkelen, og ikke bare det. 7-åringen var faktisk plassert på den glatte tanken, og kontrollørene var selvsagt lite imponert over denne løsningen.

Statens vegvesen stoppet en motorsykkel med et barn sittende på tanken foran. (Fotos: Statens vegvesen)

Vegvesenet sier at de ble godt mottatt av skolens ledelse, som kunne melde at de ønsket seg flere slike kontroller i tiden framover.

I tillegg stoppet folkene fra Jessheim trafikkstasjon tre stykker uten førerrett og en fører av en minibuss som ble anmeldt for brudd på kjøre-/hviletids bestemmelsene i løpet av fredagen.

Resultatet:

  • Antall kontrollerte lette kjøretøy: 83
  • Antall observerte for bruk av bilbelte 472

  • Antall anmeldelser: 7
  • Antall bruksforbud: 7
  • Antall avskiltinger: 1
  • Antall bilbeltegebyr: 6
  • Antall kjøretøy med skriftlige mangler: 10
  • Antall dekk/kjettinggebyr: 1
  • Antall andre gebyr: 13
  • Antall sjåfører med brudd på kjøre- og hviletid: 1

Les også:

Les mer om:

Nyheter