- Annonse -
HjemNyheterHva koster egentlig bilene eid av kjendiser?

Hva koster egentlig bilene eid av kjendiser?

Hva har prinsesse Diana, Paul Newman, Tupac, Carroll Shelby og paven til felles? Vel, de er alle på hver sin liste over verdifulle biler tidligere eid av kjendiser.

Verden har alltid elsket kjendiser, dette fascinerende fenomenet som både skaper hjertebank og til dels hysteriske tilstander.

- Annonse -

Her oppe i nord er vi heldigvis litt mer dempet i dyrkning av våre egne stjerner, noe helt sikkert de som bærer kjente ansikt er glade for. For ja, de bare vanlige mennesker, de og.

Ingen generasjoner har kommet nærmere kjendisene enn dagens, noe selvsagt nettet har sørget for. Nå er kjendisnyhetene tilgjengelig 24/7, og mange stjerner deler mer enn gjerne sine liv på sosiale medier. Og ja, så har vi bloggerne, som rett og slett er kjente fordi de deler livene sine med fullstendig ukjente skjermtittere.

En annen ting nettet har brøytet vei for er tilgjengelig informasjon, for det kryr som kjent av slikt. Og det kommer biljegerne til gode.

For det er selvsagt ekstra stas å kjøre rundt med en bil som er kjørt av en kjendis, og enda bedre, en ekte superstjerne. For dette kan øke prisen betraktelig, og jakten på slike samlerobjekt er selvsagt ganske så intens.

- Annonse -

Et selskap som følger med på slike biler er Hagerty, for det amerikanske selskapet har en veldig nobel hensikt. De vil rett og slett redde bilkjøringen og bevare bilkulturen for framtidige generasjoner, og har som oppgave å bygge en global virksomhet som skal finansiere akkurat dette formålet.

Hagerty vil altså ikke bare overvåke trendene, men være i forkant, og måten de gjør det på er å kartlegge bransjen.

Og nå lurer de på følgende: Kan en kjent eier eller forening påvirke verdien av et kjøretøy?

Øker verdien om en rapstjerne har eid bilen? Eller er en av prinsesse Dianas tidligere biler mer ettertraktet enn et kjøretøy kjørt av dronningen?

- Annonse -

Blir en bil verdt mer om en filmstjerne kjøpte den? Ville du betalt mer for en bil som en gang var eid av paven?

Vel, svarene på alle disse spørsmålene har Hagerty Valuation Team.

De har søkt i databasen etter kjendiseide biler som har ligget ute for salg, og opprettet en liste på over 260 kjøretøy, inkludert biler eid av folk som strekker seg fra Adolf Hitler til Kris Jenner, fra filmer som Herbie til Le Mans.

Den originale Batmobilen fra 1966-filmen ble solgt for 34 millioner kroner i 2013. 25.928 prosent mer enn en Lincoln den var basert på.

Hagertys eksperter har sammenlignet salgsprisen (eller estimert salgspris) med verdiene for en standardbil på den tiden. Eksempelvis da Hagerty sto overfor en unik bil som Pavemobilen eller Batmobilen, verdsatte Hagerty en ikke-filmekvivalent til kjøretøyet den var basert på.

Sluttresultatet har blitt en liste over kjente personer og filmer, og hva forskjellen, kalt delta, er på verdien mellom slike biler og lignende som ikke har vært eid av en stjerne.

Hagerty Power List består av seks kategorier ‒ filmer, filmstjerner, musikere, racerførere, kongelige og «notable & notorious» ‒ bemerkelsesverdig og beryktet.

Her er topp-3 i alle de seks kategoriene, og bilder av noen særs flotte og spesielle biler.

Filmer:

Her er det absolutt ingen overraskelse i toppen. Bullitt.

Den Highland Green Ford Mustangen fra 1968 ble solgt i januar 2020 for 36,1 millioner kroner (i dagens valuta) hadde absolutt alt.

Forskjellen mellom denne verdien og Hagertys «standard» pris på 212.000 kroner, og det gir en enorm delta, altså prisforskjell, på nesten 16.000 prosent.

 1. Bullitt: 1968 Ford Mustang, 36,1 mill. kr, delta 15.952 prosent
 2. Frekke forretninger: 1979 Porsche 928, 17,1 mill. kr, delta 4.759 prosent
 3. Smokey and the Bandit: 1978 Pontiac Firebird, 5,3 mill. kr, delta 1.544 prosent

Filmstjerner:

Den tidligere stjernen Paul Newman troner på toppen her, takket være et enkelt salg. En 2002 Chevrolet Corvette ble i 2012 solgt for 2,08 millioner kroner, mot en Hagerty-verdi på 288.000 kroner.

Andre stjerner som dukket opp i databasen er Patrick Dempsey, Don Johnson og Daniel Craig, og Hagerty sporet 20 biler assosiert med Paul Walker og 22 biler knyttet til Steve McQueen. Bilene deres lever altså videre.

 1. Paul Newman: 2002 Chevrolet Corvette, 2,1 mill. kr, delta 624 prosent
 2. Paul Walker: 1995 BMW M3, 3,5 mill. kr, delta 1.096 prosent
 3. Patrick Dempsey: 1965 Ford Mustang, 1,6 mill. kr, delta 273 prosent

Musikere:

Ok, dette blir bokstavelig talt litt morbid. For på toppen troner biler fra The Notorious B.I.G. og Tupac, begge skutt og drept i forbindelse med en tåpelig rap-krig. Og begge bilene det handler om er de som de satt i da de tragiske hendelsene fant sted.

Det er noen skikkelig bensinhoder på denne listen ‒ 13 biler knyttet til Elvis, 13 til Elton John, 14 til Rod Stewart og 10 til Jay Kay. Det er dog kun kongen sjøl som har slått seg inn i topp-3.

 1. The Notorious B.I.G.: 1997 GMC Suburban, 14,5 mill. kr, delta 18.650 prosent
 2. Tupac Shakur: 1996 BMW 750iL, 16,9 mill. kr, delta 8.233 prosent
 3. Elvis Presley: 1975 Cadillac Fleetwood Brougham, 787.000 kr, delta 518 prosent

Førere:

Carroll Shelby, racerfører og bilekspert kjent for sine bidrag både til AC Cobra og Ford Mustang, var alltid en favoritt på denne listen.

John Surtees, et britisk formel 1-ess som vant seks VM-runder i sin karriere, tok det som må bli kalt en uventet 2. plass.

Da er Stirling Moss langt mindre overraskende, og mannen med ærestittel sir eide flest biler på listen med seks, og sistemann på listen viser også at det ikke alltid hjelper at bilen er eid av en stjerne.

Mario Andretti, amerikaneren som vant 12 formel 1-løp i karrieren, solgte nemlig en Lamborghini Diablo fra 1991 på en auksjon i 2020. Bilen var ikke i nærheten av det som var forventet, og gikk kun for 658.000 kroner.

 1. Carroll Shelby: 1965 Shelby Cobra 427, 52 mill. kr, delta 183 prosent
 2. John Surtees: 1957 BMW 507 Roadster, 45,2 mill. kr, delta 114 prosent
 3. Colin McRae: 2001 Ford Focus WRC, 5,4 mill. kr, delta 112 prosent

Kongelige:

Prinsesse Diana er fortsatt et kongelig ikon, selv et kvart århundre etter hennes død, men det var hennes to biler som fikk henne inn på denne listen. En Ford Escort Ghia fra 1981 og en Audi 80 kabriolet fra 1994.

Selv dronningen blir slått, men verdien på hennes biler spretter muligens til værs den dagen hun eventuelt forlater oss.

 1. Prinsesse Diana: 1994 Audi Cabriolet, 643.000 kroner, delta 2.473 prosent
 2. Lord Mountbatten: 1967 Jaguar 420, 1,5 mill. kr, delta 877 prosent
 3. Dronning Mary: Humber Super Snipe, 274.000 kr, delta 229 prosent

Bemerkelsesverdig og beryktet:

Vi nevnte Hitler, og to av bilene hans er i databasen. Men. Ingen av bilene fikk faktisk bud og forble usolgt, og den eneste kjente bilen som er solgt er via bakmenn. Det er kanskje like greit.

Høydepunktet på denne listen er en bil eid av en totalt motsatt person, nemlig paven. Han ble kjørt i en Lincoln Continental-limousin fra 1964 under et pavebesøk i Chicago, og bilen tok også fire Apollo-astronauter gjennom deres «velkommen hjem»-parader.

 1. Apollo-astronauter: 1964 Lincoln Continental, 1,57 mill. kr, delta 1.882 prosent
 2. Muhammad Ali: 1970 Rolls-Royce Shadow Convertible, 1,4 mill. kr, delta 956 prosent
 3. Jay Leno: 2012 Fiat 500 Prima Edizione, 2,9 mill. kr, delta 3.177 prosent

Det var de 18 bilene som har økt mest i verdi fordi de er knyttet til kjente personer, men nå ble du kanskje nysgjerrig på de andre bilene på listen? For ja, det var dette med kjendiser, da.

Vel, de seks listene og totalt 60 bilene er bare et klikk unna, så sjekk hele oversikten ved å besøke Hagertys britiske nettsted her.

Les også:

- Annonse -

Flere nyheter

Fire eksperter har plukket ut de seks beste kjøreveiene. En norsk berømt og svært så fotogen strekning er blant de utvalgte. (Fotos: Mazda)

Kåret til en av verdens beste kjøre-strekninger

Ja, du kjenner igjen bildet, gjør du ikke? Eksperter har kåret berømt norsk strekning til en av de aller...
Lading skremmer mange fra å ta kjøreturen nedover kontinentet. (Foto: NAF)

På Europa-tur med elbilen? Har er tipsene

NAF sier at det er fult mulig å ha en god elbilferie i Europa. Nylig gjennomførte YouGov på oppdrag for...
Ford viser nå en ellevill varebil som selv formel 1-bilene skal slite med å henge på opp til 100 km/t. (Fotos: Ford)

Ford med en helt vanvittig el-varebil

Hørt om den elektriske varebilen som akselererer like fort som en formel 1-bil? Ikke det, nei. Gigantiske Ford satser hardt...
Mercedes Vision EQXX har gitt oss en smakebit på framtidens rekkevidder for elbiler. (Fotos: Mercedes)

Mercedes’ elbil klarte 1.202 km rekkevidde

Med et forbruk på pene 8,3 kWh rullet og rullet Mercedes Vision EQXX, før den til slutt stoppet etter...
Ludvig er ekstra bekymret for all søppelet han finner langs veikanten. (Foto: Hold Norge Rent)

Ikke kast søppel ut av bilvinduet. Hilsen Ludvig

Med flykaos og korona blir det også bilferie på mange i år, og Ludvig er litt bekymret. Han frykter...
Dette er en ny sjef i Continental-familien. (Fotos: Bentley)

Bentley viser fram ny sjef

Continental GT Mulliner W12 kombinerer luksus og ytelser på et helt nytt nivå. Fordelen med et luksusmerke som Bentley er...
En prototype av Polestar 5 er på plass under Goodwood-festivalen, og der skal de kjøre to ganger opp den berømte bakken. (Fotos: Polestar)

Polestar 5 sikter mot 884 hk

Svenskene har ikke tenkt å leke når de utvikler sin første helelektriske GT-modell. Polestar-merket springer rett ut fra motorsporten. Det...
Peugeot knaller til med en helt ny 408 med ganske lekre linjer. (Fotos: Peugeot)

Peugeot lokker med en coupé

Splitter nye Peugeot 408 skiller seg helt klart ut fra resten av familien. Peugeot selv kaller den nye 408 for...
Toyota oppgraderer Rav4 for modellåret 2023. (Fotos: Toyota)

Toyota oppgraderer bestselgeren

Rav4 får blant annet et nytt multimedia-system og flere førerassistenter. Det aller meste handler om elbiler når det kommer til...
Et barnesete med kollisjonspute har imponert i tre tyske tester denne våren. (Fotos: Cybex)

Barnesete med airbag imponerte

Ja, det finnes barnesete med integrert airbag. Og det er åpenbart effektivt. Det testes selvsagt barneseter stadig vekk, og i...
BMW M fyller på med en M3 Touring. (Fotos: BMW)

Her er stasjonsvognen av BMW M3

BMW M3-familien er komplett med utgaven kalt M3 Touring. Da BMW kom med M1 tilbake i 1978 tenkte de ikke...
Dette er tegningene av en ny elbil fra Volkswagen, ID. Aero. (Fotos: VW)

Volkswagen pirrer med svær el-sedan

Store ID. Aero skal først øremerkes et land hvor befolkningen ikke er så veldig lange. Tilbake i 2018 var Volkswagen...
Prodrive hyller nå en spesialutgave av Subaru Impreza som kom i 1997. (Fotos: Prodrive)

Klassiske Subaru Impreza har gjenoppstått

Jadda ‒ Prodrive kliner til med en ny utgave av den berømte gatebilen som fulgte i kjølevannet av WRC-suksessen...
Et lite steg for Defender, med kanskje et svært for transportsektoren? Nå kommer byggesettet som enkelt gjør klassiske Land Rover Defender om til en elbil. (Fotos: Electrogenic)

Lanserer elbil-byggesett for klassiske Land Rover

Nå kan du, eller kanskje aller helst en litt mer faglært bilmekaniker, bygge om den klassiske Land Rover Defender...
Hyundai Ioniq 6 blir en ganske oppsiktsvekkende bil, iallfall om vi skal dømme etter denne skissen. (Fotos: Hyundai)

Hyundai Ioniq 6 blir en oppsiktsvekkende elbil

Ja, Hyundai har tenkt å videreføre de fantastiske linjene til konseptet Prophecy til den serieproduserte Ioniq 6. Det var mange...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her