Vinteren står for tur, og her er åtte råd fra en dekkekspert. (Foto: Continental)

Her er vintertipsene

Kong Vinter flekser igjen med musklene, og den første snøen har falt ‒ nok en gang til stor forbauselse for sjåførene.


Allerede torsdag i forrige uke kom de første meldingene om at sjåfører var tatt på senga av snøen, og kanskje ikke overraskende skjedde det i Finnmark.

Bildene fra veikameraer på Sennalandet viste helt hvitdekte veier, og til slutt gikk det galt ‒ flere kjøretøy kom seg nemlig ikke av gårde og veien måtte stenges.

Ifølge Lovdata er fristen for å skifte til vinterdekk 16. oktober i Nordland, Troms og Finnmark, mens resten av fastlandet skal være skodd for vinterkjøring fra 1. november. Men her er det et viktig tillegg.

Sjåførene er nemlig pliktig til å påse at kjøretøyene er skodd for forholdene, så er det vinterlige forhold før de to fristene må man skifte over til passende hjultøy også før denne.

Minimum mønsterdybde for vinterdekk er for øvrig på 3 mm for biler under 3,5 tonn, og 5 mm for de som veier mer enn dette. Så sjekk dette før du får montert på vinterhjulene, for i tillegg til at det er skummelt med for slitte dekk svir også boten på 1.000 kroner.

Continental, som nylig gikk til topps i Motors vinterdekktest med VikingContact 7 som oppnådde 89 av 100 mulige poeng, har full kontroll på hva som trengs for å være en god vintersjåfør.

Og produktsjefen i den norske avdelingen, Knut Knudsen, deler mer enn gjerne sine tips som gjør det klar til å møte kong Vinters vrede nå som kuldegradene kryper stadig nærmere.

Her er Continentals åtte tips foran årets vintersesong.

1: Bytt til vinterdekk

Dette er heldigvis åpenbart for de fleste, men hvert år ser vi ulykker skje fordi noen venter for lenge med å bytte til vinterdekk. Det å kjøre med sommerdekk når den første snøen kommer kan være livsfarlig.

2: Sjekk dekkene

Det holder ikke bare å bytte til vinterdekk. Du må også sjekke at de er i orden, og har minst tre millimeter mønsterdybde. Har de mindre enn det, er det på tide på bytte til nye vinterdekk, da de er ulovlige å kjøre på.

3: Sjekk lufttrykket

Om du bytter til vinterdekk selv, er det viktig at du påser at du har riktig lufttrykk. Hva som er riktig lufttrykk står i instruksjonsboka, men husk at lufttrykket også synker når det blir kjøligere. Derfor er det viktig å sjekke at du har riktig lufttrykk gjennom vinteren.

4: Tilpass deg vær- og føreforhold

Når det er glatt må du også kjøre langsommere og mer forsiktig enn ellers. Husk å planlegge kjøringen slik at du unngår å måtte bråbremse og sørg for nok avstand til bilen foran.

5: Ha med deg nok klær

Vi anbefaler ingen å kjøre bil med ytterklær på seg, da man gjerne mister noe bevegelighet. Men det er viktig å ha med seg yttertøy, i tilfelle man får problemer og må vente på berging i en kald bil i mange timer.

6: Skrap ruta

Aldri kjør uten at hele frontruta er fri for is og snø! Det kan også være lurt å ha en ekstra kanne med spylervæske i bilen.

7: Planlegg ruta

Uansett om du har elbil eller drivstoffbil, skal du på en lang reise kan det vært lurt å ha planlagt stopp for påfyll av drivstoff eller strøm.

8: Sjekk at bilen er i orden

Er du sikker på alle lysene virker? Har du med deg varseltrekant, refleksvest og førstehjelpsutstyr?

God tur, og ikke la deg overraske av den første snøen!

Vinteren står for tur, og her er åtte råd fra en dekkekspert. (Foto: Continental)

Les også:

 

 

 

Les mer om:

Nyheter Forbruker