Annonse
Hjem Forbruker Fyllekjøring og råkjøring med el-sparkesykkel kan straffes

Fyllekjøring og råkjøring med el-sparkesykkel kan straffes

Det er nok mange som er fristet til en tur på puben med sin el-sparkesykkel i den tru at det går bra. Men vær forsiktig, du kan straffes for fyllekjøring om du kjører en elektrisk sparkesykkel i påvirket stand.

– Regelverket for elsparkesyklene er det samme som for sykkel. Viktigst av alt er å ta hensyn både mens man kjører og når man parkerer. Bryter du reglene kan det vanke bøter, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF i en uttalelse.

Du kan nesten ikke unngå å ha lagt merke til alle utleiesyklene som florerer i gatene i Oslo. Mange av disse leies for en kort tid, noe som gjør at kunnskapen om trafikkreglene er lavere.

– Elsparkesyklene er ganske spreke og bremsekapasiteten på dem er variabel. Så det gjelder å ikke gi på for mye for å rekke å stoppe i tide, sier Sødal.

Også parkeringen reguleres av trafikkreglene, og hovedregelen er at du skal ikke parkere til hinder for noe eller noen.

Saken fortsetter under Annonsen

– Reglene sier at du kan parkere på gang- og sykkelvei, fortau eller gågate så lenge sparkesykkelen ikke er til unødig hinder eller ulempe. Dette er de samme reglene som for sykkel. Her gjelder det å bruke sunn fornuft, sier NAF-rådgiveren.


I hovedak skal elsparkesykler brukes i veien eller i sykkerfelt. Bruker man sparkesykkelen på fortauet må man ta hensyn til de som går. Det betyr at man må ned i gangfart når man passerer fotgjengere.

– Råkjøring på fortau kan gi bot. Botens størrelse vil bli satt etter en skjønnsmessig vurdering, sier Nils Sødal.

Det er ingen egen promillegrense på elsykkel, sykkel eller elsparkesykkel. Likevel er det ikke slik at det er fritt fram å bruke elsparkesykkel når man har drukket.

Man kan altså bli straffet om man kjører i påvirket tilstand.

Hvor stor boten blir, er en skjønnsmessig vurdering av politiet. Det har vært tilfeller av bøter på 3000 – 5000 kroner.

– Nå går vi inn i festivalsommeren og flere nyter det fine været. Det er lurt å tenke seg om en gang eller to før man bruker elsparkesykkel rundt i byen. Elsparkesyklene som leies ut kan vanligvis ikke låses opp sent på kvelden eller natten, men på dagtid må man ta vurderingen selv, sier Nils Sødal.

Her kan du lese regelverket: NAF – dette er reglene for små elektriske kjøretøy

Les også: Peugeot med spesialtilpasset elsykkel
Les også: Test: Den beste elsykkelen til pendling

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,812FansLik
84FølgereFølg
83FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker