Annonse
HjemForbrukerDetaljen som kan redde liv

Detaljen som kan redde liv

Korrekt bruk av setebelter er viktigere enn det vi kanskje tror. Og for barn er det spesielt en viktig ting å huske på når kulda biter fra seg.

Hva gjør vi når det er kaldt? Jo, vi kler på oss store jakker. Det gjelder også når vi skal ut og kjøre bil, noe som sett ut fra et sikkerhetsperspektiv ikke er det smarteste vi gjør.

For en tykk jakke gjør nemlig at avstanden mellom beltet og kroppen blir større, og da fungerer ikke sikkerhetsbeltet like effektivt. Det beste er altså at beltet sitter helt inn til kroppen.

Men en ting er å sikre oss voksne, en annen er hvor trygt plassert barna er i bilen.

Saken fortsetter under Annonsen

– Det kan kanskje høres rart ut, men ingen barn bør sitte med tykke jakker på i bilstolen vinterstid. Det naturlige er jo å la den være på, siden temperaturen er lav, men da får du ikke strammet beltene i barnestolen godt nok, forteller Marie Haavardsholm, merke- og produktdirektør hos den norske barnestol-produsenten BeSafe.

Selskapet følger selvsagt nøye hvordan vi sikrer oss i bilen, og ser illevarslende tegn når temperaturen kryper nedover. De håper at de voksne nå får mer fokus på ytterklær, slik at barna er mest mulig sikret om det skjer en ulykke.

– Det er en liten detalj som utgjør en stor forskjell, sier Haavardsholm.

Bildet til venstre viser internbeltene strammet over en vinterjakke. Bildet i midten viser samme stramming, men der jakken er fjernet. Bildet til høyre viser hvordan beltene skal være strammet. (Foto: BeSsafe)

BeSafe forklarer at problemet med tykke vinterjakker er at de gjerne er fylt av materialer som dun eller fjær, og er designet for å holde barnet varmt ved å danne en tykk «luft-buffer» mellom barnet og den kalde uteluften.

Så dersom en ulykke skulle skje, eller selv ved litt kraftig nedbremsing, er det ikke sikkert at beltene i bilbarnestolen er tilstrekkelig strammet mot barnets kropp om barna har på seg en vinterjakke.  

Produsenten sier at resultatet av dette kan bli at bilbarnestolen ikke klarer å holde barnet så godt på plass som den er designet for å gjøre. Luften i jakken kan rett og slett bli klemt ut slik at det blir slakk i beltene, noe som kan føre til at beltene ikke er stramme nok til å holde barnet trygt tilbake.

– Uavhengig av hvilket bilstolmerke du har, oppfordrer vi derfor alle foreldre til å fjerne vinterjakken på barnet før beltene strammes, sier Haavardsholm.

Hun og BeSafe har også noen råd til voksne som bekymrer seg over at barna i så fall vil fryse, og her er de rådene:

1 – Bruk en bilstolpose, spesialdesignet for baby-bilstoler

Bilstolposer som er spesielt designet for å brukes med baby-bilstoler har åpninger i ryggen og forhåndsåpnede hull som gjør det mulig å plassere internbeltene på innsiden av posen, i riktig posisjon over kroppen. Siden disse bilstolposene lukkes utenpå bilstolbeltene, blir det ikke noe ekstra, tykt lag mellom barnet ditt og baby-bilstolens internbelter.

2 – Legg en varmeflaske i bilbarnestolen 5-10 minutter før avreise (men fjern den selvsagt før bilbarnestolen skal brukes).

Ved å legge en flaske med varmt vann i bilbarnestolen fem til ti minutter før avreise, kan du enkelt sikre at de slipper å sitte på en kald overflate. I stedet får de til og med ekstra varme fra underlaget.

3 – Kle barnet i klær laget av fleece eller ull

Disse materialene har bra isolerende egenskaper, uten å bli så tykke at man ikke får strammet internbeltene godt.

4 – Ta på jakken feil vei etter at internbeltene er strammet

Plasser barnet ditt i bilbarnestolen uten jakken. Fest og stram bilstolbeltene godt. Etterpå kan du ta på barnet jakken «feil vei», ved å tre den over armene og legge den over overkroppen. På denne måten kan den fortsatt beskytte mot den kalde luften, uten å ligge mellom barnet ditt og bilstolbeltene.

5 – Ta med et ekstra teppe i bilen

La barnet kose seg under et teppe som du legger over den lille etter å ha strammet internbeltene. Teppet gjør at de holder seg varme og lune, men samtidig trygge gjennom hele kjøreturen.

6 – Kle på barnet en poncho, og legg ryggdelen over bilbarnestolen

Om barnet ditt har på seg en poncho, kan du legge ryggdelen over bilbarnestolen, og frontdelen ovenfor bilstolbeltene. Slik lager du en «varm boble» under ponchoen, og sikrer fortsatt at det ikke er noe tykt lag som forhindrer internbeltene i å bli stramme. Alternativt kan du oppnå det samme ved å ta et teppe og kutte et hull for hodet i det. Men sjekk nøye at den bakre delen av ponchoen eller teppet ligger løst over bilbarnestolen, og ikke sitter fast noe sted.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse