- Annonse -
HjemForbrukerDetaljen som kan redde liv

Detaljen som kan redde liv

Korrekt bruk av setebelter er viktigere enn det vi kanskje tror. Og for barn er det spesielt en viktig ting å huske på når kulda biter fra seg.

Hva gjør vi når det er kaldt? Jo, vi kler på oss store jakker. Det gjelder også når vi skal ut og kjøre bil, noe som sett ut fra et sikkerhetsperspektiv ikke er det smarteste vi gjør.

- Annonse -

For en tykk jakke gjør nemlig at avstanden mellom beltet og kroppen blir større, og da fungerer ikke sikkerhetsbeltet like effektivt. Det beste er altså at beltet sitter helt inn til kroppen.

Men en ting er å sikre oss voksne, en annen er hvor trygt plassert barna er i bilen.

– Det kan kanskje høres rart ut, men ingen barn bør sitte med tykke jakker på i bilstolen vinterstid. Det naturlige er jo å la den være på, siden temperaturen er lav, men da får du ikke strammet beltene i barnestolen godt nok, forteller Marie Haavardsholm, merke- og produktdirektør hos den norske barnestol-produsenten BeSafe.

Selskapet følger selvsagt nøye hvordan vi sikrer oss i bilen, og ser illevarslende tegn når temperaturen kryper nedover. De håper at de voksne nå får mer fokus på ytterklær, slik at barna er mest mulig sikret om det skjer en ulykke.

- Annonse -

– Det er en liten detalj som utgjør en stor forskjell, sier Haavardsholm.

Bildet til venstre viser internbeltene strammet over en vinterjakke. Bildet i midten viser samme stramming, men der jakken er fjernet. Bildet til høyre viser hvordan beltene skal være strammet. (Foto: BeSsafe)

BeSafe forklarer at problemet med tykke vinterjakker er at de gjerne er fylt av materialer som dun eller fjær, og er designet for å holde barnet varmt ved å danne en tykk «luft-buffer» mellom barnet og den kalde uteluften.

Så dersom en ulykke skulle skje, eller selv ved litt kraftig nedbremsing, er det ikke sikkert at beltene i bilbarnestolen er tilstrekkelig strammet mot barnets kropp om barna har på seg en vinterjakke.  

Produsenten sier at resultatet av dette kan bli at bilbarnestolen ikke klarer å holde barnet så godt på plass som den er designet for å gjøre. Luften i jakken kan rett og slett bli klemt ut slik at det blir slakk i beltene, noe som kan føre til at beltene ikke er stramme nok til å holde barnet trygt tilbake.

- Annonse -

– Uavhengig av hvilket bilstolmerke du har, oppfordrer vi derfor alle foreldre til å fjerne vinterjakken på barnet før beltene strammes, sier Haavardsholm.

Hun og BeSafe har også noen råd til voksne som bekymrer seg over at barna i så fall vil fryse, og her er de rådene:

1 – Bruk en bilstolpose, spesialdesignet for baby-bilstoler

Bilstolposer som er spesielt designet for å brukes med baby-bilstoler har åpninger i ryggen og forhåndsåpnede hull som gjør det mulig å plassere internbeltene på innsiden av posen, i riktig posisjon over kroppen. Siden disse bilstolposene lukkes utenpå bilstolbeltene, blir det ikke noe ekstra, tykt lag mellom barnet ditt og baby-bilstolens internbelter.

2 – Legg en varmeflaske i bilbarnestolen 5-10 minutter før avreise (men fjern den selvsagt før bilbarnestolen skal brukes).

Ved å legge en flaske med varmt vann i bilbarnestolen fem til ti minutter før avreise, kan du enkelt sikre at de slipper å sitte på en kald overflate. I stedet får de til og med ekstra varme fra underlaget.

3 – Kle barnet i klær laget av fleece eller ull

Disse materialene har bra isolerende egenskaper, uten å bli så tykke at man ikke får strammet internbeltene godt.

4 – Ta på jakken feil vei etter at internbeltene er strammet

Plasser barnet ditt i bilbarnestolen uten jakken. Fest og stram bilstolbeltene godt. Etterpå kan du ta på barnet jakken «feil vei», ved å tre den over armene og legge den over overkroppen. På denne måten kan den fortsatt beskytte mot den kalde luften, uten å ligge mellom barnet ditt og bilstolbeltene.

5 – Ta med et ekstra teppe i bilen

La barnet kose seg under et teppe som du legger over den lille etter å ha strammet internbeltene. Teppet gjør at de holder seg varme og lune, men samtidig trygge gjennom hele kjøreturen.

6 – Kle på barnet en poncho, og legg ryggdelen over bilbarnestolen

Om barnet ditt har på seg en poncho, kan du legge ryggdelen over bilbarnestolen, og frontdelen ovenfor bilstolbeltene. Slik lager du en «varm boble» under ponchoen, og sikrer fortsatt at det ikke er noe tykt lag som forhindrer internbeltene i å bli stramme. Alternativt kan du oppnå det samme ved å ta et teppe og kutte et hull for hodet i det. Men sjekk nøye at den bakre delen av ponchoen eller teppet ligger løst over bilbarnestolen, og ikke sitter fast noe sted.

Les også:

- Annonse -

Flere nyheter

Ladehybriden Lexus NX byr på mer elektrisk rekkevidde enn det bilmerket selv oppgir. (Fotos: Nybiltester)

Prøvekjørt Lexus NX 450h+ F Sport S

Den ladbare hybriden NX 450h+ går langt elektrisk, den har lavt forbruk på langtur og er svært komfortabel å...
Mercedes har den viktigste historien i bilindustrien, og viser deler av den fram. (Fotos: Mercedes)

Historien bak disse viktige Mercedes-bilene

Fra bilverdens aller første automobil til den berømte Mercedes-Benz SSKL Avus racerbilen. Les historien om noen særs viktige historiske...
Aksel Lund Svindal debuterer i rallycross, og det gjør han i selveste Hell. (Fotos: Red Bull)

Svindal med en helsikes rallycross-debut

Aksel Lund Svindal byttet først ut alpinskiene med asfaltracing. Neste utfordring blir rallycross, og det under selveste Hell-runden. Se...
Ferrari Testa Rossa J er en 75 prosent elektrisk replika av bilen som herjet på racerbanene på slutten av 1950-tallet. (Fotos: The Little Car Company)

Verdens kuleste elbil for junioren?

En 75 prosent stor Ferrari 250 Testa Rossa som når 80 km/t? Ja, takk. Det gjelder alltid å overgå seg...
Rekkverk er viktige for trafikksikkerheten, men de kan også være potensielle farer om de ikke er montert riktig. (Fotos: Trafikksikkerhetsforeningen)

Feilmontert rekkverk er livsfarlig

Dybdeanalyser viser at feil og mangler ved rekkverk er vurdert til å ha medvirket til skadeomfanget i hele 16...
Bacalar er Bentleys mest eksklusive modell i moderne historie. (Fotos: Bentley)

Ultra-eksklusive Bentley Bacalar snart i mål

Bentleys aller mest eksklusive modell i moderne historie er snart i mål, og det setter et dusin kunder sikkert...
100.000 robotklippere skal «synge» bursdagssangen til en ensom robot langt oppe i himmelen. (Fotos: Husqvarna)

100.000 robotklippere skal «synge» bursdagssangen

Verdens mest ensomme robot skal feires med et svært så uvanlig kor. Se video. «Et lite steg for mennesket, et...
NAF er bekymret for at folk mister tiltroen til politikerne. (Fotos: NAF)

Handlingslammelsen: ‒ Folk mister tiltroen til politikere

Bilistene opplever store prisøkninger på strøm og drivstoff. Og matvarer. Men de styrende politikerne virker handlingslammet. Det bekymrer NAF. Det...
Volvo planlegger en batterifabrikk i Sverige. (Fotos: Volvo Trucks)

Planlegger batterifabrikk i Sverige

Volvo vil møte en stadig økende etterspørsel av el-lastebiler med å etablere et storskala produksjonsanlegg for battericeller i Sverige. Volvo...
Denne robot-hunden fra Hyundai er på besøk i Oslo. (Fotos: Hyundai)

Hyundais robot-hund har funnet veien til Norway Cup

Ingen fare, robothunden Spot verken glefser eller bjeffer! Den finnes mange veier til Rom, og det finnes mange veier til...
Lamborghini har lagt bal seg tidenes halvår, og lar seg ikke affisere av kriser som rir bilindustrien. (Fotos: Lamborghini)

Leveringstrøbbel? Tja, ikke hos Lamborghini

Det er tre ting som er viktig for et bilmerke; salg, omsetning og lønnsomhet. Alle tre bydde på nye...
Volkswagen ID.4 var den mest populære elbilen i Sverige i juli, viser registrerings-statistikken. (Fotos: Volkswagen)

Elbilene forbi bensinbilene i Sverige

Bensinbilene holdt stand mot elbilene når det kommer til svenske nybilsalget i juli, men det var så vidt. Elbilene...
Alpine vil gjerne at talentet Oscar Piastri erstatter Fernando Alonso i formel 1, men den australske føreren er foreløpig ikke helt enig i nettopp det. (Fotos: Alpine)

Silly Sesaon i formel 1 når nye høyder

Alpine sier at reservefører Oscar Piastri erstatter Fernando Alonso som førstefører neste sesong. Problemet? Racerføreren selv nekter plent for...
ABT har kastet seg over villdyret Audi RS 3, og gjort det om, i dette tilfellet, til et grønt beist. (Fotos: ABT Sportline)

Et grønt beist av en RS 3

ABT har kastet seg over råskinnet Audi RS 3, for ja, hvorfor ikke? For rundt ett år siden skjedde det...
Sjekk denne utgaven av Porsche 911 993-serien! (Fotos: Paul Stephens)

Et kunstverk av en Porsche 911

Lettere, sterkere, renere linjer. Det var stikkordene da Paul Stephens skulle gjøre den siste luftavkjølte 911-modellen, 993-versjonen, om til...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her