Vær tålmodig om du havner bak en brøytebil. (Foto: Mesta)

Brøytebilene skal maks kjøre i 40 km/t

Mange blir utålmodige bak brøytebilene, men det kan være skummelt å kjøre forbi. Her er Mestas 10 tips til bilistene.


Det er fort gjort å bli irritert bak en brøytebil. Ikke fordi sikten blir dårligere, for det gjør den i de aller fleste tilfellene. Nei, grunnen er at de ligger langt under fartsgrensen, spesielt om det brøytes på veier med litt høyere hastigheter.

For noe år tilbake bestemte Statens vegvesen seg for at det ikke skulle brøytes i høyere hastigheter enn 40 km/t, ned fra rundt 60 km/t, og grunnen var praktiske årsaker.

Vegvesenet illustrerte de moderne plogene med svaber, og sa om du svaber baderomsgulvet for raskt får du ikke med alt vannet. Så brøytes det i for høye hastigheter får de ikke rensket bort all snøen på veiene.

Dette vet Mesta alt om, for de er en brøytegigant som har 1.600 brøytebiler på veiene når det snør. Og det har det som kjent gjort ganske så mye denne vinteren.

Brøytesjåførene gjør sitt beste for å rydde bort snøen, men det har også vært kritikk på brøytingen. Det har heller ikke hjulpet på at stadig flere av maskinene er elektriske, og det går mye verdifull tid på å lade opp slike kjøretøy. I sin iver på å elektrifisere kjøretøyene har åpenbart ikke politikerne tenkt altfor mye over akkurat dette.

Uansett, det gjelder å gjøre den beste jobben man kan. Og den kan brøytebilene gjøre enda litt bedre om bilistene tar litt mer hensyn.

‒ Nå har vi laget tips til bilistene, slik at brøytemannskapene gjort jobben bedre og raskere, sier Kristin Folge, konserndirektør for drift og vedlikehold i Mesta, og understreker at Mestas folk, både egne og innleide, gjør en helhjertet innsats på veiene døgnet rundt når det er behov.

10 tips til bilistene:

 1. Brøytebilene er ute på veiene for å gjøre veien trygg for deg. Vis hensyn.
 2. Hold avstand til brøytebilen. Noe kan skje foran dem som du ikke ser.
 3. Må du kjøre forbi – vær varsom. Snø og is i høy fart kan skape farlige situasjoner.
 4. Brøytebilene kjører i formasjon for å fjerne snøen mest effektivt. Ikke kjør forbi eller legg deg mellom disse. Da hindrer du effektiv brøyting og kan skape farlige situasjoner.
 5. I rundkjøringer må brøytebilen ofte ta flere runder. Ta ekstra hensyn og vent gjerne til brøytebilen har kjørt alle rundene.
 6. I busslommene kjører brøytebilen seg inn i busslomma og holder flyten for å få snøen vekk. Passerer du, risikerer du å havne i blindsona når brøytebilen svinger ut igjen.
 7. Ved brøyting av midtstripa må brøytebilen legge plogen over i motgående kjørefelt. Ser du en brøytebil komme mot deg, legg deg helt til høyre og senk farten.
 8. Ved brøyting av flerfeltsvei må brøytingen skje fra venstre mot høyre. Da kan det bli liggende snø i veibanen på de høyre feltene. Kjør da i venstre felt. Kjører du på snøstripa sprer du snøen og lager mer jobb for brøytemannskapet.
 9. Brøytebiler kjører trygt i 40 kilometer i timen. Vær tålmodig selv om det oppstår kø.
 10. Våre brøytebilsjåfører blir glade når du tar hensyn. Vis gjerne tommel opp!

Kilde: Mesta

På travle måneder kan Mesta brøyte opp mot 2 millioner kilometer vei, så det er voldsomme distanser brøytene tilbakelegger i løpet av en vinter.

‒ Snøbrøyting krever høy konsentrasjon og lange vakter. Veiene blir tryggere om vi tar hensyn til brøyemannskapene, understreker konserndirektøren.

‒ Sikkerheten for folk som ferdes på veiene er det viktigste for oss. Mesta skal gjøre det vi kan for å skape gode kjøreforhold også når det er krevende vær.

Fakta Mestas vinterveier:

 • Mesta er Norges største leverandør av drift- og vedlikeholdstjenester på norske veier
 • Mesta vedlikeholder om lag 21.000 kilometer vei i året
 • Mesta brøyter, salter og strør strekninger som i året blir flere runder rundt jorda
 • Mesta holder vinterveiene åpne på oppdrag fra Staten vegvesen, fylkene, kommuner og private
 • Mesta får driftskontraktene konkurranser med andre private aktører.

Vær tålmodig om du havner bak en brøytebil. (Foto: Mesta)

Les også:

Les mer om:

Nyheter