BMW viser bil som kan skifte farge

Og en 31-tommers skjerm med 8K-oppløsning som felles ned fra taket.


Både i krimromaner og i dyreriket finner vi kameleoner. I krimmen forandrer både helter og kjeltringer utseende slik at ingen skal kjenne de igjen, og i dyreriket kan kameleonene skifte farge for å skjule seg enda bedre i terrenget.

Nå har bilverden også sin egen kameleon.

For BMW har tatt en svipptur innom framtiden, og der har de sett at den både byr på biler som kan skifte farger med et tastetrykk og en diger skjerm for de som befinner seg i baksetet.

La oss ta kameleonen først.

Her bruker BMW den nye iX-modellen som et utgangspunkt, og denne viser hva som er mulig med noe som er kalt elektroforese. Ifølge Store Norske Leksikon er dette «bevegelse av elektrisk ladde partikler i et elektrisk felt».

BMW har utviklet et spesialutviklet et overflatebelegg tilpasset iX, og når denne stimuleres av elektriske signaler kan den elektroforetiske teknologien bringe forskjellige fargepigmenter til overflaten. Dette fører igjen til at overflatebelegget kan endres til den fargen som ønskes.

Og det er en stor fordel med dette.

For BMW forklarer at i motsetning til skjermer eller projektorer, trenger den elektroforetiske teknologien ingen energi for å holde den valgte fargetilstanden konstant. Strømmen flyter kun under den korte fargeskiftefasen.

Videre forklarer tyskerne at elektroforetisk farging er mest kjent fra skjermene som brukes i lesebrett, og at de blir et av de første bilselskapene som tar denne teknologien i bruk.

Slik fungerer det:

Overflatebelegget som BMW har brukt på karosseriet og felgene inneholder mange millioner mikrokapsler, med en diameter som tilsvarer tykkelsen på et menneskehår.

Disse inneholder negativt ladede hvite pigmenter og positivt ladede svarte pigmenter, og dermed er det mulig å endre fargen ved å stimulere elektrisk felt.

BMW har plassert flere seksjoner av dette belegget på den spesielle iX-utgaven som vises under CES-messen i Las Vegas, og de opplyser at det også er mulig å benytte pigmenter med andre farger enn kun svart og hvit.

En slik kameleon-drakt har også en praktisk betydning, akkurat som i krim- og dyre-verden.

BMW forklarer det mer enn gjerne.

«En hvit overflate reflektere som kjent mer sollys enn en svart, og dermed kan oppvarming av kjøretøy og kupé som følge av sterkt sollys og høye utetemperaturer reduseres ved å endre eksteriøret til en lys farge. I kjøligere vær vil en mørk ytre overflate hjelpe bilen til å absorbere merkbart mer varme fra solen».

Spesielt for en elbil er dette viktig, for som kjent brukes det energi fra batteriet til både oppvarming og kjøling av bilen.

Den innovative E Ink-teknologien som den kalles åpner også for helt nye måter å endre kjøretøyets utseende i tråd med førerens personlige preferanser, noe som jo er ganske kult.

BMW skal forske videre på dette, så det er langt fra utopisk at biler i framtiden faktisk kommer med noe slik.

En annen ting BMW forsker på er skjermer. Inkludert en diger en som gjør bilen om til en aldri så liten kinosal.

Tyskerne har døpt dette BMW Theatre Screen, og inkluderer en panoramaskjerm med en skjermdiagonal på 31 tommer som foldes ned fra taket.

Når dette skjer aktiveres også solgardinene i bakvinduene, mens interiørbelysningen dempes.

Som vi vet er lyden er viktig del av kino-opplevelsen, og BWM har selvsagt tenkt på dette.

Så for en perfekt lydopplevelse har de like godt samarbeidet med den Oscar-vinnende filmmusikk-komponisten Hans Zimmer, som også er komponisten bak en rekke av tonene som fremover vil knyttes til kjøreopplevelsene i BMWs elektriske biler.

Som du kan se av bildene under strekker skjermen seg horisontalt over nesten hele interiøret – fra ryggstøttene på forsetene til taket i høyden.

BMW Theatre Screen kan styres med berøringsbetjening eller ved hjelp av berøringsflater integrert i bakdørene. Eksterne kilder kan kobles til gjennom HDMI, AUX og Bluetooth, og skjermens helning kan justeres for en best mulig opplevelse.

8K åpner for en særs god oppløsning og perfekte bilder, og det er også mulig å spille av innhold i formatene 6:9, 21:9 og 32:9. Det integrerte Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound høyttalersystemet bør også sørge for en meget god lydopplevelse.

Men det er mer.

BMW-gruppen har også inngått et samarbeid med nettkjempene Amazon og deres Fire TV, og dette vil blant annet åpne for strømming av videoer, musikk og se nedlastede programmer mens man er på veien.

Det tyske konsernet jobber også med flere strømme-aktører for framtidige løsninger, og BMW melder at funksjonene og konseptet fra BMW Theatre Screen vil lanseres i en modell fra BMW i nær framtid.

Les også:

Bildeserie

Les mer om:

Elbiler Nyheter