Bilen skal gjøre deg mindre forkjølet


Det mangler ikke på ambisjoner hos Jaguar Land Rover. Nå skal bilene deres gjøre folk friskere.

Spredning av multiresistente bakterier, kjent som «superbugs», er et ganske så seriøst problem. Dette er bakterier som ikke lar seg stoppe av antibiotika, og svært mange må også gi tapt for disse ‒ tidligere er det estimert at så mange som 33.000 mennesker dør årlig av dette bare i Europa.

Nå går Jaguar Land Rover til kamp mot spredning av bakterier og skadelige virus, som går under fellesbegrepet patogen.

Den britiske produsenten skal bekjempe dette ved å eksponere patogen for ultrafiolett lys-teknologi (UV-C) utviklet av og brukt i medisinindustrien i over 70 år, slik at disse fjernes fra kupéen.

‒ Den gjennomsnittlige bilisten bruker så mye som 300 timer per år bak rattet. Det er en klar mulighet til å utnytte biler til å administrere forebyggende helsetjenester bedre, sier doktor Steve Iley hos Jaguar Land Rover.

Dette er bare et av flere ting britene nå ser på for å skape et bedre miljø på innsiden av bilen, et prosjekt de har kalt «stillhetens helligdom».

‒ Gjennomføringen av individuelle velferdstiltak som en del av vår «stillhetens helligdom»-forskning lover ikke bare å bedre livskvaliteten til våre kunder, men i dette tilfellet gir det klare fordeler rundt det å redusere patogen-spredning. Beskytte befolkningen fra trusselen om sykdom ‒ spesielt når vi nå beveger oss mot felles mobilitetsløsninger, sier han.

Bilprodusenten har allerede tiltak som skal hindre spredning patogen, blant annet klimaanlegget vi finner i modeller som Jaguar I-Pace og Range Rover Sport.

Nå blir det litt teknisk vanskelig, men prøv å heng med.

Den siste generasjonen av JLR’s klimaanlegg forkortet HVAC (Heating, Ventilation, Air Conditioning) har en fire-soners klimakontroll som bruker høy spenning for å skape billioner av negativt ladede partikler (ioner) i nanostørrelse belagt i vannmolekyler. Disse ionene deaktiverer patogener, og danner større partikler som fjernes fra luften ettersom de bringes tilbake i filteret.

I tillegg til å bekjempe patogen, virker ionene også på luktmolekyler og allergener på en tilsvarende måte.

Hang du med?

Nye medisinske forsøk har vist at UV-C kan være enda mer effektivt, og forsøkt har vist at et slikt lys kan kutte overføreringen av fire store patogengrupper med opptil 30 prosent.

‒ Økningen av superbugs og allergener er en av de største truslene vi står overfor som en art i dag, påpeker immunologiekspert Hellmut Münch, administrerende direktør i Medical Enzyme Research Association.

‒ Investering i immunologi er viktig for å sikre at immunsystemene våre står foran kappløpet mot mikroorganismer, som utvikler seg langt raskere enn tradisjonelle legemidler kan holde tritt med. Det er viktig at vi fortsetter å ta et innovativt blikk på hvordan vi kan tilpasse vårt miljø for å forhindre spredning av de mest skadelige patogenene ‒ derfor er denne forskningen avgjørende.

Slik har JLR illustrert UV-C:

UV-C er blir i dag brukt til blant annet desinfisering av vann, filtrering av luft og sterilisering av overflater ved bruk av bølgelengder av lys mellom 200-290 nanometer.

Les mer om:

Nyheter