- Annonse -
HjemElbilerBensinbilene regjerer fortsatt i Sverige

Bensinbilene regjerer fortsatt i Sverige

Mens bensinbilene fortsetter sitt fall her i Norge, er det fortsatt slike biler som er de klart mest populære over grensen.

NAF kan melde at det kun ble solgt 430 dieselbiler og 451 bensinbiler i Norge i juli, noe som er det laveste tallet i moderne tid. Ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) hadde bensinbilene en marksandel på 4,3 prosent og dieselbilene måtte nøye seg med 4,1 prosent av samtlige nybiler i juli.

- Annonse -

For bare fire år siden ble det registrert mer enn ti ganger så mange bensin- og dieselbiler i julimåned, mer eksakt 5.749 slike.

‒ Nå går det fort. Tallene viser at vi nå ser starten på slutten for bensin- og dieselbilen. Nybilsalget sier noe om hvilken vei det går. Om 20 år kommer bensin- og dieselbilen til å være en sjelden fugl på norske veier, spår Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Og kontrasten er stor om vi ser på nybilsalget hos våre naboer i Sverige, selve bilhovedstaden her oppe i nord.

Mens det i Norge ble registrert 10.507 nye biler i juli, endte Sverige opp med 16.778 nyregistreringer. Og der handler det først og fremst om bensinbiler.

- Annonse -

Ifølge Bil Sweden ble det nemlig registrert 5.981 nye bensinbiler i juli, noe som betyr at disse hadde en markedsandel på 35,6 prosent.

Volvo V60. (Foto: Volvo)
Volvo V60. (Foto: Volvo)

Men ladehybridene viser at det skjer en elektrifisering også i Sverige, for med 3.777 nyregistrerte slike biler hadde de en markedsandel på 22,5 prosent.

Deretter kommer nye dieselbiler, hvor 2.563 slike fikk skilt i juli. Det gir en markedsandel på 15,3 prosent, noe som akkurat holdt til å skyve elbilene ned til 4. plass.

Det ble registrert 2.535 elbiler i Sverige forrige måned, noe som sender det totale antall nyregistrerte elbiler i Sverige så langt i år til 25.153 biler. Til sammenligning ble det registrert 63.284 nye bensinbiler i Sverige mellom januar og juli.

- Annonse -

De svenske myndigheter har prøvd å justere det de kaller bonussystemet for å få fart på det rene elbilsalget, og i april ble bonusen senket for de ladbare hybridene og høynet for elbilene.

Og som vi har erfart i Norge med store incentiver rundt elbiler er det pengene som gjelder når folk skal kjøpe nye biler, i tillegg til at det selvsagt stadig kommer nye elbiler på markedet.

‒ I juli økte nyregistreringene av elbiler med nær 95 prosent, og på samme tid minsket ladehybridene med drøyt 30 prosent i forhold til juli i fjor, sier Jessica Alenius hos Bil Sweden.

Etter årets sju første måneder er det faktisk Sverige som leder an i EU når det kommer til nyregistreringer av ladbare biler, altså både elbiler og ladehybrider.

‒ Sveriges andel på ca. 40 prosent ligger betydelig over EU-snittet på 15 prosent. Andelen er dog høyere i Norge og Island, med 82,7 prosent respektive 44,3 prosent, sier Alenius.

I Norge var det Ford Mustang Mach-E som ledet an nyregistreringene i juli med 898 eksemplarer, noe som også gjorde sitt til at Ford var det mest registrerte merket med 1.091 nybiler.

I Sverige har det vært opplest og vedtatt at det skal være Volvo som regjerer både blant merkene og modellene, men nå er det svenske merket i ferd med å miste overtaket på hjemmebane.

I juli var det nemlig Kia Ceed som toppet statistikken med 845 biler, og Kia hadde like godt også den nest mest populære i juli med Niro som landet på 827 biler.

Kia Ceed SW PHEV og Kia XCeed PHEV. (Foto: Kia)
Kia Ceed SW PHEV og Kia XCeed PHEV. (Foto: Kia)

– Vi er utrolig stolte over at våre familiebiler Kia Ceed og Kia Niro er både en og to på topplisten, sier Peter Himmer, VD Kia Sweden.

– Våra ladbare modeller har kvalitetene mange svensker etterspør og som vil kjøre klimasmarte, effektive og allsidige biler.

Men det er ikke full krise for Volvo, som fortsatt har den mest populære modellen i 2021 gjennom S/V60. Det ble registrert 548 slike i juli, og totalt er det registrert 10.872 slike biler så langt i år.

Volvo har også den nest mest populære så langt i år med XC60 (8.449), og jaggu har de ikke teppelagt pallen med XC40 som nummer tre med 8.187 registreringer.

Julis mest populære, Ceed, er nummer fire med totalt 6.422 registreringer i løpet av årets sju første måneder.

Men faktisk var det verken Volvo eller Kia som var det mest populære merket i Sverige i juli, for det var Volkswagen med totalt 2.210 registeringer. Kia fulgte med 2.053 biler, og Volvo var treer med 1.883 nyregistreringer.

Totalt i 2021 leder Volvo an med 33.717 biler, fulgt av VW med 24.812 og Kia med 17.024 registreringer.

Så hva med de ladbare bilene?

Jo, i juli toppet elbilutgaven av Niro med 587 biler, etterfulgt av Ceed SW-utgaven som er ladehybrid med 549 registreringer. Og jaggu tok ikke Kia like godt trippelen blant de ladbare, for nummer tre var XCeed plug-in hybrid med 219 registreringer.

Av populære elbiler på det norske markedet kan vi opplyse at det ble registrert 6(!) nye Tesla Model 3 i juli, modellen som så langt i år er Norges mest populære.

Volkswagen fikk registrert 176 nye ID.4 og 206 nye ID.3, det ble registrert 129 nye Skoda Enyaq, 48 nye Audi e-tron og 35 nye Mercedes EQC. Nissan Leaf holder fortsatt koken med 97 nye biler i juli, mens det ble satt skilt på 177 nye Mustang Mach-E, Norges mest populære modell i juli.

Så langt i 2021 leder ladehybriden Volvo XC60N an blant de ladbare med 4.312 registreringer, mens den mest populære elbilen er ID.4 med 3.655 registreringer i Sverige. Det holder også til en 4. plass så langt i år blant de bilene som også kan lades.

Model 3 som topper her i Norge med 6.274 registreringer står med 3.101 registreringer i Sverige så langt i 2021, ganske så eksakt halvparten så mange.

Les også:

- Annonse -

Flere nyheter

Norge har en av verdens høyeste drivstoffpriser, men våre folkevalgte har foreløpig ikke brydd seg om det. (Foto: NAF)

Tre av fire i distriktene sliter nå med høye pumpepriser

Mens Norge håver inn store summer på høye oljepriser, er drivstoffprisene i ferd med å knekke privatøkonomien til folk...
Mange tar med seg kjæledyret på bilferie, og da er det smart å tenke på sikkerhet og velvære. (Fotos: Musti)

Slik tar du vare på kjæledyrene på bilferie

Vi har blitt flinkere til å sikre kjæledyrene under bilturen, og her er tipsene for å gjøre bilferien enda...
Fire eksperter har plukket ut de seks beste kjøreveiene. En norsk berømt og svært så fotogen strekning er blant de utvalgte. (Fotos: Mazda)

Kåret til en av verdens beste kjøre-strekninger

Ja, du kjenner igjen bildet, gjør du ikke? Eksperter har kåret berømt norsk strekning til en av de aller...
Lading skremmer mange fra å ta kjøreturen nedover kontinentet. (Foto: NAF)

På Europa-tur med elbilen? Har er tipsene

NAF sier at det er fult mulig å ha en god elbilferie i Europa. Nylig gjennomførte YouGov på oppdrag for...
Ford viser nå en ellevill varebil som selv formel 1-bilene skal slite med å henge på opp til 100 km/t. (Fotos: Ford)

Ford med en helt vanvittig el-varebil

Hørt om den elektriske varebilen som akselererer like fort som en formel 1-bil? Ikke det, nei. Gigantiske Ford satser hardt...
Mercedes Vision EQXX har gitt oss en smakebit på framtidens rekkevidder for elbiler. (Fotos: Mercedes)

Mercedes’ elbil klarte 1.202 km rekkevidde

Med et forbruk på pene 8,3 kWh rullet og rullet Mercedes Vision EQXX, før den til slutt stoppet etter...
Ludvig er ekstra bekymret for all søppelet han finner langs veikanten. (Foto: Hold Norge Rent)

Ikke kast søppel ut av bilvinduet. Hilsen Ludvig

Med flykaos og korona blir det også bilferie på mange i år, og Ludvig er litt bekymret. Han frykter...
Dette er en ny sjef i Continental-familien. (Fotos: Bentley)

Bentley viser fram ny sjef

Continental GT Mulliner W12 kombinerer luksus og ytelser på et helt nytt nivå. Fordelen med et luksusmerke som Bentley er...
En prototype av Polestar 5 er på plass under Goodwood-festivalen, og der skal de kjøre to ganger opp den berømte bakken. (Fotos: Polestar)

Polestar 5 sikter mot 884 hk

Svenskene har ikke tenkt å leke når de utvikler sin første helelektriske GT-modell. Polestar-merket springer rett ut fra motorsporten. Det...
Peugeot knaller til med en helt ny 408 med ganske lekre linjer. (Fotos: Peugeot)

Peugeot lokker med en coupé

Splitter nye Peugeot 408 skiller seg helt klart ut fra resten av familien. Peugeot selv kaller den nye 408 for...
Toyota oppgraderer Rav4 for modellåret 2023. (Fotos: Toyota)

Toyota oppgraderer bestselgeren

Rav4 får blant annet et nytt multimedia-system og flere førerassistenter. Det aller meste handler om elbiler når det kommer til...
Et barnesete med kollisjonspute har imponert i tre tyske tester denne våren. (Fotos: Cybex)

Barnesete med airbag imponerte

Ja, det finnes barnesete med integrert airbag. Og det er åpenbart effektivt. Det testes selvsagt barneseter stadig vekk, og i...
BMW M fyller på med en M3 Touring. (Fotos: BMW)

Her er stasjonsvognen av BMW M3

BMW M3-familien er komplett med utgaven kalt M3 Touring. Da BMW kom med M1 tilbake i 1978 tenkte de ikke...
Dette er tegningene av en ny elbil fra Volkswagen, ID. Aero. (Fotos: VW)

Volkswagen pirrer med svær el-sedan

Store ID. Aero skal først øremerkes et land hvor befolkningen ikke er så veldig lange. Tilbake i 2018 var Volkswagen...
Prodrive hyller nå en spesialutgave av Subaru Impreza som kom i 1997. (Fotos: Prodrive)

Klassiske Subaru Impreza har gjenoppstått

Jadda ‒ Prodrive kliner til med en ny utgave av den berømte gatebilen som fulgte i kjølevannet av WRC-suksessen...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her