Norge er kanskje ikke overraskende i verdenstoppen når det kommer til forskjellen mellom å fylle en bensintank og lade opp et batteri. (Fotos: Bil24)

Bensin versus lading ‒ Norge med størst forskjell

Av 50 land har Norge sammen med Island den største prisforskjellen mellom å fylle bensintanken og lade opp elbilen. Og det takket være skyhøye bensinpriser.


Mens Norge er regnet som en veteran i elbilverden, er de fleste andre landene i startgropa for en slik satsting. Og det fører også til flere spennende globale undersøkelser, og en slik er nylig gjennomført av Compare the Market Australia.

For også på den andre siden av kloden har de fått øynene opp for elbiler, og salget av disse hadde halvveis ut i 2023 allerede passert hele fjorårets. Ifølge australske Electric Vehicle Council har salget av elbilene i 2023 skutt i været med 120 prosent, og de tre soleklar favorittene er også tre norske kjenninger ‒ Tesla Model Y, Tesla Model 3 og BYD Atto 3.

To andre kjenninger, MG ZS og Volvo XC40, utgjorde topp-5-listen.

Totalt ble det registrert 46.624 elbiler i løpet av første halvår i Australia, og til sammenligning ble det registrert 55.276 nye elbiler her i Norge i samme periode. Om trenden fortsetter er det ikke lenge til det selges flere nye elbiler i Australia enn i Norge.

Det kommer altså til mange nye elbileiere Down Under, og en av grunnen er helt sikkert muligheten til å kjøre på strøm. For som i alle andre land er det mye rimeligere å fylle på strøm kontra fylle opp tanken.

Dette vet Compare the Market Australia alt om, for de har sammenlignet hva det koster å fylle tanken til en Hyundai Kona Elite og lade opp batteriet til en Hyundai Kona Electric i hele 50 land. De har også målt hva det koster å kjøre 100 kilometer med disse bilene, så her er det mange interessante tall.

Ok, la oss ta tyren ved hornene med en gang. Norge med sine svinhøye drivstoffpriser og iallfall tidvis lave strømpriser leder an hele feltet, for sammen med Island har bilistene her de klart største nettobesparelsene ved lading av batteri sammenlignet med å fylle en bensintank.

Faktisk viser tallene at du sparer hele 150,62 australske dollar på å kjøre elektrisk kontra bensin i Norge, og det er over tusenlappen. Ja, det er mye penger!

Tallene til Compare the Market Australia viser at de som kjører en bensinbil i Norge må betale 19,62 dollar per 100 kilometer og de som kjører elbil må ut med 2,47 dollar, så 135 kroner mot 17 kroner. Det er en forskjell på hele 118 kroner, eller 11,80 kroner på mila.

Dette er også den nest høyeste besparelsen av alle de 50 landene, for det er kun Island som overgår dette. Der koster strømmen 2,88 dollar og bensinen 21,16 dollar, så differansen blir dermed på 18,28 dollar. Det betyr 125 kroner. Island har en forskjell på hele 161,78 dollar for en full tank kontra et fullt batteri, og det betyr en forskjell på hele 1.110 kroner.

Og ikke tro at grunnen er snille strømpriser i de to landene. For det er faktisk hele 14 land som står oppført med billigere lading per 100 kilometer sammenlignet med Norge, og øverst troner Argentina med kun 0,70 dollar.

Nei, grunnen er skyhøye bensinpriser, for ja, Island og Norge har de høyeste bensinprisene av alle land. Jepp, deprimerende. De to landene som følger nærmest når det kommer bensinutgift er Danmark ($18,86) og Finland ($18,70), så ‒ hva i alle dager er det som skjer her oppe i nord? Noen må helt klart skjerpe seg når det kommer til drivstoffprisen.

Sverige står for øvrig oppført med en bensinutgift på 16,12 dollar og 7,05 dollar for ladingen per 100 kilometer, og har en forskjell på 108,41 dollar (744 kroner) når de to Kona-bilene fylles.

Når det kommer til selve ladeøkten, viser tallene til Compare the Market Australia at det koster 7,54 dollar å lade opp en Kona Electric i Norge, noe som altså er 14. billigst av de 50 landene.

Og med fare for å gjenta oss. Når det gjelder å fylle opp bensintanken til en Kona troner Island og Norge nederst ‒ det er altså dyrest i de to landene. I Norge må bilistene ut med 158,16 dollar (1.086 kr), mens de på Island pent må punge ut 170,55 dollar (1.171 kr). Billigst? Jo, Malaysia med 33,81 dollar, noe som tilsvarer 232 kroner.

Her er oversikten i amerikanske dollar, og i skrivende stund har 1 amerikansk dollar en verdi på 10,57 kroner. For mer detaljerte tall kan du sjekke ut listen til Compare the Market Australia.

(Ill.: Compare the Market Australia)

Les også:

Les mer om:

Elbiler Nyheter