Vi har testet en elbil mange har ventet på ‒ Audi Q6 e-tron. (Fotos: Nybiltester)

Audi Q6 e-tron –⁠ Den som venter på noe godt venter ikke forgjeves, eller?

Audi drøyde i det lengste med sin helt nye Q6, men endelig er bilen her og spørsmålet blir da om det har vært verdt ventetiden, og om Audi har klart å komme på noe andre ikke har.


Audi Q6 e-tron bygger på det Audi selv referer til som deres nye teknologiplattform, PPE – eller Premium Platform Electric om du vil. Plattformen deles med blant andre Porsche og deres Macan, og er et eksempel på hvordan «forspranget ligger i teknikken». Hørt det før?

Vel, det er jo slagordet til Audi, men hva betyr det for deg som potensiell eier av bilen?

-->

Audi har ikke vært særlig lekne når det kommer til designet på Q6, og de fleste som ikke har særlig peiling tror nok at du kjører rundt i storebror Q8. I front så skiller bilen seg riktignok litt fra både Q4 og Q8 ved at man har lykter i to etasjer, men på grunn av det mørke glasset i lyktene «forsvinner» den nederste lykta slik at det faktisk ser ganske bra ut.

Testbilen har også lyktespylere, det er noe vi virkelig setter pris på – spesielt på denne årstiden. LED-Matrix selvfølgelig, og bak har man her OLED-lykter med det Audi kaller «Car to x», altså teknologi som gjør at baklyktene skal kunne varsle andre om farer mm.

Pressebilen er levert i en lekker Manhattan grå metallic, her med hellakkering, standard er det sort høyglans rundt hjulbuene.

Designet på både front og baklys kan endres, og du har 8 valgmuligheter. En både stilig og lekker løsning.

Bilen er 4,77 meter lang og 1,95 meter bred. Akselavstanden er på 2,89 meter og egenvekten er oppgitt til 2.489 kilo, noe som gir en nyttelast på 376 kilo – noe lavt kanskje dersom du skal ha med deg hele familien pluss bagasje.

Batteriet er på 100 kWh brutto, hvor du skal få bruke 94,9 av disse. Det gir en WLTP-rekkevidde på inntil 619 kilometer, mens en meget godt utstyrt bil som pressebilen har fått en sertifisert rekkevidde på 554 kilometer.

Standard blir bilen levert med 19-tommers felger og dekk, med mulighet for både 20 og 21 tommer. Pressebilen er utstyrt med 20 tommer i dimensjon 255/50 foran og 285/45 bak.

De røde bremsekaliperne er ekstrautstyr og koster i overkant av 5.600 kroner.

Q6 e-tron har 388 hestekrefter og til sammen 855 Nm. Den tar deg til 100 km/t på 5,9 sekunder og nåla stopper på 210 km/t.

Dersom dette ikke skulle være nok for deg, får du en hvassere SQ6 e-tron med 489 hestekrefter, som vil bruke 4,4 sekunder på samme øvelse.

En plattform optimalisert for elektrisk drift bør og skal gi rom for en frunk. Det har du mulighet for her, dersom du betaler for det. For drøye 7.837 kroner får du en 64 liters frunk, i tillegg til oppbevaringsnett bak seteryggene og diverse andre detaljer i interiøret. Ikke avskrekkende mye kanskje, men frunk burde kanskje ha vært standard – noe det er dersom du går for høyere utstyrsgrader enn innstegsmodellen.

Som alltid fra tyske produsenter vil seteform og type avhenge av lommebok og personlige preferanser. Pressebilen har S-interiør med sportsseter plus, i skinn/Dinamica. Fantastisk behagelige, med oppvarming og massasje.

Skal du ha ventilering må du kjøpe dette, men med tanke på at stolene denne bilen har koster over 50.000 kroner, så burde kanskje ventilering vært inkludert.

Pressebilen har lydanlegg fra Bang & Olufsen, her med høyttalere intrigert i nakkestøttene. Herlig lyd, som virkelig leverer varene. Gratis? Nei, på ingen måte. I konfiguratoren kan du legge til høyttalere i nakkestøtten, og med en pris på 4.990 eks. moms så høres det ikke avskrekkende ut;

Men, her må du også legge til MMI Experience Pro som i seg selv koster 47.070 kroner, så til sammen så betaler du 86.416 inkl. moms for herligheten – med andre ord skal du virkelig være opptatt av lyd for å rettferdiggjøre prisen.

Førermiljøet bærer preg av en ny tid for Audi, og erstatter et noe aldrende utseende. Brukergrensesnittet har fått seg en solid overhaling, og fremstår mer moderne og noe enklere i bruk, selv om andre helt klart løser dette bedre.

Skjermenheten er frittstående med et svevende preg, og skjermene fremstår krystallklare. Foran rattet er en skjerm på 11,9 tommer og er en ny utgave av klassikeren Audi Virtual Cockpit, skjermen i midten er på 14,5 tommer.

Testbilen har i tillegg egen 10,9-tommers skjerm for passasjeren, en skjerm som har teknologi som hindrer føreren i å se hva som skjer på skjermen.

Meget flott interiørbelysning, som her skifter farge ved endring av temperatur, gir deg ladestatus når du er plugget i samt at det blinker grønt i den retning du eventuelt bruker blinklysene.

Dinamica-trekket i setene går igjen. i dørene, og over dashbordet og gir en lun og fin preg på interiøret.

Pianolakk i midtkonsollen, som alltid ser møkkete ut, og det eneste minuset med ett ellers flott førermiljø.

Det tradisjonelle lyspanelet er her flyttet til døra, men også her sørger pianofinishen for at det alltid ser skittent ut. Legg merke til utskjæringen ved dørhåndtaket – der finner du ofte knappene for seteminnet, men her ser det ut som om at noen fant på en annen løsning på et senere tidspunkt.

Akselavstanden på knappe 2,9 meter sørger for god plass også i baksetene. Jeg sitter godt bak meg selv, og har god plass til både knær og hode. Myke behagelige seter, som her er oppvarmede i tillegg til at man har en egen klimasone, med styring av temperatur via eget panel i midtkonsollen.

Panoramataket er stort og gir mye lys i kupeen, og kan her åpnes på de varmeste dagene i tillegg til at man har en gardin som kan trekkes for dersom ønsket oppstår.

I videoen over ser vi nærmere på eksteriøret, interiøret og de praktiske egenskapene ved bilen.

Bagasjerommet rommer 526 liter. Under gulvet finner du en solid brønn med plass til ladekablene dersom du ikke huket av for frunk. Store lommer i sidene med praktiske nett, samt egne hendler for å legge ned baksetene, som her er tredelt.

Solide sikringspunkter og egen knapp for å felle ut hengerfestet som her kan trekke inntil 2.400 kilo. Du finner også et eget panel for å heve/senke bilen for enklere innlasting.

Med baksetene felt ned økes volumet til 1.529 liter. Feste for sikkerhetsnett er på plass, både ved baksetene og bak forsetene.

Med et stort batteri følger også et håp om god rekkevidde, sommer som vinter. Landeveistesten bød denne gang på skikkelig vinterveier – ihvertfall i høyden. Snødekte veier på deler av strekningen, ellers fuktige på grunn av voldsom salting i lavlandet. Temperaturer mellom 2 og 9 kuldegrader.

At snø i veibanen kombinert med en god del kuldegrader spiser rekkevidde, vet vel nærmest alle. Derfor var det veldig overraskende at beregnet rekkevidde havnet på 500 kilometer med et forbruk på 20,2 kWh/100 km. Her skal det nevnes at vi ladet før vi dro på tur, og bilen og driftssystemene var med andre ord godt oppvarmede før avreise, så like god rekkevidde vil du ikke oppleve dersom du starter med kald bil og samtidig forvarmer batteriene, noe vi altså ikke gjør – naturlig nok – på våre rekkeviddetester.

I videoen over forteller vi om opplevelsen bak rattet, ser på rekkevidden og ladehastigheten.

Vår 50/50-test hadde noe bedre forhold, med delvis fuktige veier med kun et par kuldegrader. Det resulterte i en beregnet rekkevidde på 481 kilometer med et forbruk på 22,6 kWh/100 km. Også det meget hyggelig, tatt i betraktning at vi her også inkluderer kjøring på motorvei og 110 km/t.

PPE plattformen gir 800V-teknologi og Q6 e-tron kan ta imot en maks effekt på 270 kW. Det skal ifølge Audi gi en tid på 21 minutter fra 10 til 80 prosent. Dessverre så har man ikke implementert mulighet for manuell forvarming, kun automatisk dersom du navigerer til en kjent lader. Ikke noen deal-breaker for noen kanskje, men litt frustrerende vil det være dersom laderen du vet du skal til ikke finnes i bilens navigasjon.

Du får heller ikke den geniale visningen som forteller deg hvor hurtig du kan forvente å lade, slik Volkswagen og Skoda har på sine modeller. Det du derimot får, er visning av batteritemperatur, og her kan du følge med for å se at temperaturen sniker seg oppover etter hvert som du nærmer deg laderen – gitt at du har navigert til den da.

Vi ender på en sluttid på 22 minutter på øvelsen Audi lover 21, og lever meget godt med det. Det var 4 kuldegrader denne dagen, og resultatene forteller oss at forvarmingen fungerer som den skal, og at du her har en bil som lader like raskt sommer som vinter.

Vi observerte maks 273 kW, og ladet fremdeles med en effekt på over 100 kW på 80 prosent. Etter 80 prosent går det tregt, og hastigheten ramler fort ned til 33 kW, og derfor så tar det evigheter å lade videre til 90 prosent, mer enn det brydde vi oss rett og slett ikke med.

Standard på Q6 e-tron er to ladeluker, en på hver side bak. På venstre side har du mulighet for hurtiglading, mens du på høyre side kun har mulighet for AC-lading. Begge lukene er elektrisk motorisert, lekkert, men også frustrerende da de bruker laaang tid på å åpne.

Og, når kulden setter inn så er det ikke alltid like gøy å brekke opp en luke som er motorisert – kanskje det er bedre med manuell luke likevel?

Med Q6 e-tron har Audi bevart mange av kvalitetene vi liker så godt, og at dette er en mil-sluker er det ingen tvil om.

Standard får du et standardunderstell med stålfjærer, med valg om båe sportsunderstell og adaptiv luftfjæring. Pressebilen har luft, og for en herlig følelse det gir. Her er det definitivt ikke for mykt og komfortabelt – for ja, personlig mener jeg at det kan bli for komfortabelt også.

Her kan du gjennom «Drive Select» velge mellom forskjellige kjøremodus, men felles for alle er at understellet er fast og meget potent. Ingen kjipe slag eller ulyder, og tyngden på bilen blir maskert godt ut, ihvertfall på normal vei.

Kreftene du har tilgjengelig holder i massevis, og assistentene til Audi er gode.

Støynivået er det verre med, her kunne Audi med fordel ha fått til noe bedre. Null vindstøy, men merkbar dekkstøy. Sittekomforten er upåklagelig god, styringen mye mer direkte og presis enn det man er vant med i store tunge SUVer, lysene er gode og navigasjonen hjelper deg med å finne ladere langs veien samtidig som den hele tiden informerer deg om du kommer frem eller ikke – her også i instrumentpanelet, slik at du slipper å måtte kikke på hovedskjermen.

Så til det som kanskje ikke helt lever opp til forventningene. Se for deg at du kommer ut i bilen en iskald morgen. Du har glemt å forvarme bilen via appen, eller pre-programmerte program. Da forventer man kanskje at en bil i denne klassen har oppvarmet frontrute, men det finner du ikke her. Da er det frem med isskrapen eller å vente på at varmen fra varmeapparatet skal smelte isen. Akkurat det skal man nok leve fint med, for elbiler blir raskt varme, og rutene ditto raskt fri for is.

Men – som stort sett alle andre moderne biler så er også Q6 e-tron utstyrt med en haug av kameraer som brukes til en mengde av assistenter. Og da området ved disse kameraene ikke er oppvarmet så betyr det trøbbel. Ved oppstart får du en mengde feilmeldinger, med beskjed om at alt fra automatiske fjernlys til selvstyring ikke fungerer. Disse feilmeldingene blir så repetert etter en god del minutter, og på den verste dagen tok det 30 minutter før alle meldingene var borte og bilen hadde alt av systemer tilgjengelig. Det holder ikke, Audi.

Oppvarmede spylerdyser? Nei da, heller ikke her får du gleden av hvor fantastisk det er. På vår landeveistest så er jeg glad jeg ikke hadde med noen i passasjersetet, for på den siden så kom det ikke en dråpe spylervæske før det var gått 2,5 timer…

Audi Q6 e-tron har en fra-pris på 759.900 kroner inkl. avgifter. Det høres svært tiltalende ut, men som i de fleste tilfeller er det her store muligheter for å dra opp prisen med utstyr du både trenger, ønsker og drømmer om.

Pressebilen har stort sett alt av dette og ender dermed på 1.049.000 kroner. Det er vanvittig mye penger, og viser at man fort må gi slipp på det man drømmer om, og kanskje noe man ønsker seg.

Audi har ikke revolusjonert bilverden med nye Q6 e-tron, men de har levert et produkt som så til de grader leverer varene, og som gir en følelse få andre matcher.

Likevel så er det svært lite her som minner om noe helt nytt, og hvorfor det da har tatt så lang tid kan man jo lure på. For de som har godt med penger så kan jeg fint se for meg at dette er en bil man snur seg mot, og det med god grunn – for alt trenger ikke oppleves grensesprengende, spesielt ikke når det er som bra som her.

Les flere tester hos Nybiltester

Les også:

Hva tenker du