Annonse
HjemElbilerYtterligere 39 elbusser settes i drift

Ytterligere 39 elbusser settes i drift

Oslo og Akershus girer om mot en grønnere kollektivtrafikk, og setter totalt 115 elbusser i drift neste år.

Oslo er som kjent valgt til europeisk miljøhovedstad neste år, og det er allerede bestemt at det skal settes inn 70 nye elbusser i drift i 2019. Totalt vil det dermed være 76 elbusser i Oslo.

Nå er det klart at det også kommer 39 elbusser på Nedre Romerike neste sommer, og dermed vil det rulle 115 elbusser rundt i Oslo og Akershus i 2019.

– Busskontraktene på Romerike er et viktig bidrag til det grønne skiftet i kollektivtrafikken. Utslippsfrie busser, kombinert med et stadig bedre tilrettelagt tilbud, vil kunne gi vekst i kollektivtrafikken, i et område hvor bilen fremdeles står sterkt, sier Solveig Schytz (V), leder av hovedutvalg for samferdsel i Akershus fylkeskommune.

Saken fortsetter under Annonsen

Selskapet Nobina vant kampen om ett av seks ruteområder i Nedre Romerike, og av de 127 nye bussene de skal sette i drift er 22 elektriske leddbusser. Disse skal kjøre linje 100 som går mellom Oslo bussterminal og Kjeller rett utenfor Lillestrøm.

‒ Vi ser frem til å kunne tilby kundene et godt kollektivtilbud med moderne og miljøvennlige busser som driftes 100 prosent fossilfritt, i tillegg til de elektriske bussene. Dette er et stort steg i riktig retning for enda mer miljøvennlig kollektivtrafikk, og vi er svært fornøyde med å kunne bidra i denne utviklingen, sier administrerende direktør i Nobina, Jan Volsdal.

Det kommer også 17 nye elbusser på sentrale linjer i Lørenskog, og disse driftes av Norgesbuss.

Til sammen blir det altså 39 elbusser i Nedre Romerike, og dette er Ruters første kontrakter med elektriske busser fra oppstart av anbudet.

– Vi gleder oss til å sette ytterligere 17 elbusser i trafikk og med det bidra til det grønne skiftet i kollektivtrafikken. Dette gir et godt bidrag til mer miljøvennlig kollektivtransport, med lavere støynivå og en enda bedre kundeopplevelse, sier administrerende direktør Atle Rønning i Norgesbuss.

Av de totalt 115 elbussene vil 76 være leddbusser, og den elektriske flåten i og rundt hovedstaden blir Nordens klart største. Til sammenligning finnes det totalt 58 elbusser i Sverige.

Per i dag er det seks elbusser i drift i Oslo, ti elektriske minibusser på Romerike og fem hydrogenbusser som kjører mellom Oppegård og Oslo.

Ruter som administrerer kollektivtrafikken i Oslo og Akershus har som mål at all kollektivtransport skal benytte fornybar energi i 2020, og være utslippsfrie i 2028.

Det satses også på elbusser i andre deler av landet, og blant annet skal det settes 35 nye elbusser i drift i Trondheim i løpet av 2019.

Men alt dette blir bare barnemat i forhold til Kina, som ifølge Bloomberg har 99 prosent av de 385.000 elbussene som ruller rundt i verden. Megabyen Shenzhen har for eksempel flere elbusser enn det finnes busser totalt i Norge.

Les mer om den byen og se video av den vanvittige elbussflåten i en av lenkene under.

Fakta om utslippsfri kollektivtransport i Oslo og Akershus

  • Trikk og T-bane går på sertifisert strøm, og er helelektrisk.
  • Fem hydrogenbusser har vært i drift siden 2012.
  • Ti elektriske minibusser ble satt i drift på Romerike i august 2017, trolig som verdens første.
  • Seks elbusser i Oslo inngår i en toårig pilot, som startet i november 2017.
  • 70 elektriske busser kommer i løpet av våren 2019, og settes inn på 13 linjer i Oslo. Bussene fases inn via endringsordrer på eksisterende kontrakter.
  • 39 elektriske busser vil kjøre i Lørenskog og Lillestrøm fra 1. juli 2019.
  • Totalt får Ruter 115 elbusser i drift i Oslo og Akershus innen sommeren 2019, hvorav 76 er elektriske leddbusser.

Kilde: Ruter

Følg bil24 på Facebook

1 kommentar

  1. […] Norges største bussanbud på Romeriket er nå ferdig. 7 kontrakter på tilsammen ca 400 busser er tildelt. I anbudet ba Ruter om tilbud på opsjoner på elbusser i to byområder og begge opsjonene ble innløst. Nobina skal da sette i drift 22 elektriske leddbusser på linje 100 mellom Oslo bussterminal og Kjeller rett utenfor Lillestrøm. Og Norgesbuss med 17 elbusser på sentrale linjer i Lørenskog. Øvrige busser skal være med fornybar drivstoff med HVO med høy klimanytte. Det har vært en stor overraskelse og skuffelse at det ikke ble biogass på noen av bussene i regionen med stor biogassproduksjon fra matavfallet i Oslo. Innen ca ett år vil det da være 115 elektriske busser i kollektivtrafikken i Oslo-området med Oslo sentrum og ut til Lillestrøm og Lørenskog.  Les mer her. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse