Annonse
Hjem Nyheter XC40 er en av de aller sikreste bilene

XC40 er en av de aller sikreste bilene

Nye Volvo XC40 scoret 97 prosent på beskyttelse av voksne passasjer i NCAP’s kollisjonstest, og er dermed en av de sikreste bilene noen gang testet. Også Ford Focus er en svært sikker bil. Se video.

Euro NCAP er blitt en slags offisiell testarena rundt sikkerheten til nye biler som skal inn på det europeiske markedet, og de fleste har til nå klart toppscoren på 5 stjerner.

Men i år har Euro NCAP strammet inn testprosedyrene, og har blant annet lagt til en testkategori som heter AEB Vulnerable Road Users (AEB VRU). Dette er nødbrems for myke trafikanter, og de bilene som ikke har en teknologi som bremser automatisk for fotgjengere og syklister mister dermed muligheten til å få toppscore.

Euro NCAP vil altså «tvinge» bilprodusentene til å beskytte de myke trafikantene, og det hjelper. Både Volvo XC40 og den oppgraderte Ford Focus har nemlig automatisk nødbrems for myke trafikanter. Begge disse er akkurat testet.

‒ Det er bra å se at produsenter, både i et høyere segment og i masseproduksjonsmarkedet, responderer på våre nye krav introdusert i 2018, og installere teknologi som redder liv, sier generalsekretær Michiel van Ratingen i Euro NCAP.

Saken fortsetter under Annonsen

Ikke bare har Volvo XC40 AEB, men faktisk er den lille SUV-modellen en av de sikreste bilene som er på markedet.

Det er sjelden at en de mindre bilene snuser på full score i en av de fire hovedkategoriene til NCAP, men det gjør XC40. I kategorien «voksen beskyttelse i bilen» scorer den 97 prosent, noe som sender den opp på listen over de fem beste bilene i den kategorien de tre siste årene. I fjor var det kun en modell som scoret bedre, nemlig storesøster XC60 som oppnådde 98 prosent i kategorien.

Det er kun baksetepassasjeren på høyre side ved frontkollisjon og nakkesleng ved påkjørsel bakfra for framsetepassasjerene som får ørlite trekk, og dermed ender XC40 opp med 97 prosent.

I de andre kategoriene scorer den langt fra like godt, men fortsatt godt innenfor til å få 5 stjerner.

I beskyttelse av barn i bilen scorer den 87 prosent, beskyttelse av myke trafikanter 71 prosent og sikkerhetssystemer 76 prosent.

‒ Den nye Volvo XC40 er en av markedets sikreste biler, sier Malin Ekholm, leder av Volvo Cars Safety Centre.

‒ Den kommer med mest sikkerhetsutstyr av samtlige små SUV’er, og hjelper føreren til å unngå kollisjoner, holde seg sikkert i sin egen fil og reduserer muligheten til å kjøre ut av veien, sier hun videre.

Nye Ford Focus er også testet, også med 5 stjerner som resultat.

Ford Focus imponerte i kollisjonstesten. (Foto: Euro NCAP)
Ford Focus imponerte i kollisjonstesten. (Foto: Euro NCAP)

I kategorien for voksen beskyttelse i bilen får den 85 prosent, i barnebeskyttelse 87 prosent, myke trafikanter får 72 prosent og sikkerhetsassistenter oppnår 75 prosent. Ganske så likt som XC40 foruten voksen beskyttelse.

Dagens biler med ny teknologi redder altså liv og reduserer skadeomfanget, og det er noe politikerne som gjerne vil skattelegge nye biler enda mer bør få med seg.

‒ Tenk tilbake til tiden når du tok førerkortet, og hvor hardt du konsentrerte deg om å kjøre sikkert. Bilkjøring har ikke blitt noe mindre krevende. Vi har bare blitt mer vant til det. Teknologier som antikollisjonssystem med fotgjenger- og syklistoppdagelse reduserer kravene til føreren og hjelper disse til å bli mer fokusert på kjøringen, mindre stresset og mer trygge bak rattet, sier Fords globale direktør for biler i det såkalte C-segmentet, Helmut Reder.

Euro NCAP lover nye krav i takt med at ny selvkjørende teknologi blir introdusert, for produsentene må henge med om det skal bli 5 stjerner.

‒ Teknologi som AEB og ELK (fil- og utforkjøringassistent) gir umiddelbare sikkerhetsfordeler, og dette er også utstyr som kommende autonome biler vil ha. Euro NCAP’s veikart setter en serie krevende tester for hver av disse milepælteknologiene som har som funksjon å spare liv både i dag og i morgen, sier van Ratingen.

Volvo XC40 og Ford Focus er bil nummer to og tre som testet i år. Tidligere har også 2. generasjon Nissan Leaf gått gjennom testkverna, og den oppnådde også 5 stjerner.

Her kan du se videoer når både XC40 og Focus blir testet av Euro NCAP.

Volvo XC40:

Nye Ford Focus:

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,814FansLik
84FølgereFølg
83FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker