- Annonse -
HjemBiltesterVW ID.4 GTX – mye elbil for pengene!

VW ID.4 GTX – mye elbil for pengene!

Vi har testet VW ID.4 en del, og det var faktisk en liten opptur å få teste GTX!

Det som skjer med en ID.4 når man legger til GTX-navnet er at den får en ekstra motor foran, og dermed også firehjulstrekk og mer krefter.

- Annonse -

Dermed kan den dra et par hundre kilo mer på hengerfestet, og dra mye raskere i vei fra 0 til 100 km/t.

Mer krefter betyr et potensielt høyere forbruk, og dermed kortere rekkevidde dersom gasspedalen brukes aktivt. Dette med rekkevidde kommer vi mer tilbake til.

Det er også noen små designgrep som er gjort for å skille en GTX fra en vanlig ID.4 med bakhjulstrekk.

De tre tåkelysene som er innkapslet i samme mønster som det sorte gitteret nede på bilens front er ett designgrep som gjør at bilen ser hakket tøffere ut i fronten.

- Annonse -

På sidene av bilen er noen plastpaneler blitt lakkert helt ned, og man har GTX i pyntelista fra fronten og inn på døren. GTX står det også bakpå bilen, og på rattet.

Litt rød pynt i rattet, noe blått kunstskinn i dører og på dashbord med røde sømmer gjør at det blir en del GTX-detaljer også inni bilen.

Testbilen var utstyrt med, og hold deg fast nå:

  • 21-tommers alufelger Narvik
  • Innfellbart hengerfeste
  • Designpakke +
  • Infotainmentpakke +
  • Komfortpakke +
  • Førerassistentpakke +
  • Sportpakke +
  • Interiørpakke Top Sport+

Står det pluss bak en pakke finnes det ofte en mindre pakke uten pluss bak…. så her har man en god del valg man skal gjennom.

- Annonse -

Pris testbil: 569.600 kroner – pris før man legger på pakker: 456.080 kroner – så din pris avhenger av dine valg. Uansett blir det ganske mye rimeligere enn Audi sin Q4 e-tron quattro.

Selv om det har rullet ut flere tusen VW ID.4 med bakhjulstrekk på markedet, så har vi en mistanke om at det nå kan ta litt mer av når det gjelder volum for VW ID.4 GTX.

Vi tror det er en del som har ventet på denne firehjulstrekkeren.

Da vi kjørte VW ID.4 første gang lot vi oss ikke direkte begeistre over akselerasjon og opplevelsen av en «kvikk» elbil, men så fort vi kom inn i GTX så endret dette seg til «der ja! Der satt den!».

Nå er det nok mange som ikke forventer eller trenger all verden av friskhet i akselerasjon, men vi som kjører veldig mye bil opplever vel at det er nettopp denne friskheten som er morofaktoren elbiler kan levere når alt annet er såpass lydløst og klinisk rent for opplevelse.

Med GTX får man også en deilig dose morofaktor, og det var det deilig å oppleve!

Polestar 2 har nettopp kommet med framhjulstrekk, og den klarte det kunststykket å ikke «bli tam» av den grunn, men bakhjulsdreven versjon av ID.4 er noe tam.

I videoklippet over her ser vi litt nærmere på noen designelementer, tester litt akselerasjon, og ser en del på muligheter man har for justering dersom man velger bilen med DCC (Dynamic Chassis Control).

Man justerer «bare» på dempernes fasthet, men du verden for en forskjell fra maks komfort til maks sportslighet/fasthet!

Om man trenger det er jo en annen sak. Her skjer det ikke noe med bilens bakkeklaring, kun hvordan fjæringene oppleves, og i hvilken grad man ønsker tilbakemeldinger fra underlaget.

Det var ikke noe vinterføre å oppdrive, så vi kunne få testet hvor mye fremkommeligheten øker med firehjulstrekk kontra bakhjulstrekk, men har du en del bratte bakker som kan bli glatte om vinteren er vel valget rimelig enkelt.

Bare de ekstra kreftene og friskheten i kjøreopplevelsen er jo egentlig grunn nok til å gå for en GTX. Så er det sikkert noen som elsker at den kan trekke 1.200 kg istedenfor 1.000 kg på hengerfestet.

Disse snasne forsetene med integrerte hodestøtter, elektrisk justering og minnefunksjon, samt massasje er meget gode, også for de som er noe brede over baken som jeg er, for sidestøtten er ganske myk.

Litt mer styrete å sette seg inn/gå ut, og er det egentlig «ekstra sidestøtte» når den er såpass myk? Deilige seter, men savner ventilasjon i setene.

Bak er det ikke så mye som er annerledes fra en vanlig ID.4, men de integrerte hodestøttene er stilige fra baksetet også.

Bagasjerommet er likt enten du velger bakhjulstrekk eller du velger GTX med en ekstra motor. Denne sklisikre matta var meget genial, sørg for at du får med den!

Når man justerer på rattet i en ID.4 så følger den vesle skjermen med fordi den er montert på rattstammen. Det undrer oss at VW er alene om denne løsningen, for det er genial. Rattet er aldri i veien for skjermen.

Head-up displayet kan se lite ut på bilder, men når man kjører er øynene våre gode på å fokusere på det som er sentralt, og da kommer informasjonen godt fram på veien foran deg.

Head-up display og polariserte solbriller er ikke bestevenner, men det er svært få biler som har head-up display som er gode i kombinasjon med polariserte solbriller.

Vi håper at Volkswagen i en eller annen over the air-oppdatering velger å vise batteriprosenten ved batteriet i det vesle instrumentet hele tiden, og ikke bare når man kommer under 10 % på batteriet.

Det er så mye lettere å bli kjent med elbilen sin, og hvor langt den går når man har både batteriprosent og antatt rekkevidde tilgjengelig i instrumentpanelet.

Når vi har tatt med VW ID.4 GTX på landeveistest og 50/50-test så har vi kjørt i kjøremodus comfort, og med cruisekontrollen i fartsgrensa.

For oss er det jo da komfortabelt at bilen endrer cruisekontrollens hastighet til fartsgrensa på stedet, men liker man ikke den slags kan man slå det av. Vi kjører også alle våre tester med 1 person i bilen, sjåføren, ellers ingen last.

På landeveistesten kjører vi fra Grimstad, via Froland til Evje, og så til Kristiansand og Sørlandsparken for å ta Rv 420 tilbake fra Ikea til Grimstad.

Da har vi aldri over 80 km/t fartsgrense på vår landeveistest på 205 km, og det tar om lag 3 timer og 20 minutter å kjøre denne testen. Noe mer tid på vinteren, for da må vi redusere hastigheten i glatte svinger på vei til Evje.

38 prosent ble brukt av bilens batteri på de 205 km, noe som skulle tilsi nesten 540 km rekkevidde på landeveien sommerstid med temperaturer rundt 18-20 varmegrader.

Vår 50/50-test har 50 prosent landevei, fra Grimstad til Ikea på Rv420, og 50 prosent motorvei med 100 km/t fra Ikea tilbake til Grimstad.

Vi har testet om det er sentralt å kjøre flere runder i denne testen, men får eksakt samme resultat som ved 1 runde på 71 km, men vi påstår ikke at dette er en super-presis test, kun en indikasjon.

Landevei-delen her har en god del fartsreduksjon/fartsøkning grunnet rundkjøringer og kryss.

De 71 km ble unnagjort med et batteriforbruk på 16 prosent, noe som tilsier en rekkevidde på om lag 444 km. Temperatur under testen var mellom 20 og 21 grader.

Er du en av de som tenker at rekkevidde bare må være å oppgi, så skjønner man ut fra våre to ganske ulike resultater at det er mye som påvirker forbruket.

Og vi våger oss på å påstå at elbiler er noe mer ømfintlige for endrede forutsetninger enn fossilbiler. Man merker det ihvertfall mye bedre når alle maser sånn om rekkevidden, som ikke man kan få noe fasitsvar på, fordi det avhenger av så mange variabler.

Her er noen av variablene: Dekkvalg, dekkstørrelse, dekktrykk, last i bilen, bilens varme/driftstemperatur, utvendig temperatur, vind, våt/tørr veibane, hvordan gasspedalen brukes, hvor aggressiv cruisekontrollen er, noe på taket, noe på hengerfestet, hastighet, flyt i trafikken og mye, mye, mer.

Hva er sannsynligheten for at man får lade alene på Sørlandet slik at man kan teste ladehastighet? Svært liten, selv om vi gjorde et forsøk sent på kvelden, og sto alene på laderen noe av tiden.

Ladehastigheten deles på de to bilene som eventuelt lader, og 150kW/2 blir en del lavere ladehastighet enn 125kW som denne kan oppnå.

Men ser man på ladekurven til ID.4 med bakhjulstrekk, så har den eksakt samme batteripakke og ladehastighet som GTX. Det vil si at du må regne omlag 35 minutter for å lade fra 10 til 80 prosent på en lader som klarer å levere 125 kW.

Så er jo spørsmålet om man faktisk trenger å lade helt til 80 prosent for å komme fram dit man skal.

En del har hjemmelader og dermed også muligheten til å lade over natta.

Vår er koblet til en 32A sikring, og er av en-fas typen, som gjør at lading rundt 7 kW er mulig, og det holder veldig greit.

Det beste med hjemmelading er at det er ganske billig. Naturligvis litt avhengig av strømavtalen, men det gir rimelig «drivstoff». Det å kunne lade mens man sover er også noe som få andre drivstofftyper kan matche, det er fantastisk deilig/behagelig for de som har mulighet til det.

Er det verdt de ekstra pengene å gå for GTX kontra bakhjulsdreven ID.4?

Der vil jo svaret avhenge av dine preferanser, og økonomi, men vi våger oss på å påstå at VW ID.4 GTX, slik testbilen var utstyrt, oppleves som svært mye moderne elbil og utstyr for pengene!

Denne tror vi kommer til å holde seg moderne og populær i nybil- og bruktbilmarkedet i svært mange år framover.

Les flere tester hos Nybiltester

- Annonse -

Flere nyheter

Det er mye å spare på å kjøre drivstoff-effektivt, det viser en ganske så lang kjøretur med en lastebil. (Fotos: Iveco)

En lastebil tilbakela 3.460 km på en fylling

Det lønner seg å tenke på kjørestil nå som vi har skyhøye drivstoffpriser. Det viser en lastebil som kjørte...
En av disse tre elbilene ga mest kilometer for pengene under NAF’s rekkeviddetest. (Foto: NAF/Motor)

Elbilene som gir mest rekkevidde for pengene

En av de tre elbilene på bildet over ga mest rekkevidde for pengene under en stor NAF-test, og hintet...
DS har oppgradert DS 7, og nå har topputgaven 360 hestekrefter. (Fotos: DS)

DS har oppdatert DS 7

DS kjører på med både pose og sekk, for ladehybriden DS 7 E-Tense 4x4 360 får mer krefter og større...
Volkswagen har vist fram et kommende elektrisk flaggskip, ID. Aero. (Fotos: Volkswagen)

Volkswagens nye ID.-flaggskip

ID. Aero er som navnet sier aerodynamisk så det holder, og rekkevidden skal da også bli godt over 600...
Det blir når betaling per kWh du fyller på hurtigladestasjonen. (Foto: NAF/Motor)

Nå blir det kun betaling per kWh som lades

1. juli blir en merkedag ved landets hurtigladestasjoner. Norge har vært et slags pilotland for elbiler, og med en rekke...
Bentley blåser nytt liv i den 92 år gamle Speed Six. (Fotos: Bentley)

Bentley blåser nytt liv i Speed Six

Ja, vi snakker om bilen som vant Le Mans i 1929 og 1930… Vi liker det Bentley holder på med....
Bugatti tok like godt med seg tre rekordbiler til Goodwood-festivalen. (Fotos: Bugatti)

Tre biler, tre rekorder og 4.000 hestekrefter

Makan til familie-trio skal man lete lenger. Årets fartsfestival opp bakken i Goodwood er gjennomført, og som vanlig fikk de...
Norge har en av verdens høyeste drivstoffpriser, men våre folkevalgte har foreløpig ikke brydd seg om det. (Foto: NAF)

Tre av fire i distriktene sliter nå med høye pumpepriser

Mens Norge håver inn store summer på høye oljepriser, er drivstoffprisene i ferd med å knekke privatøkonomien til folk...
Mange tar med seg kjæledyret på bilferie, og da er det smart å tenke på sikkerhet og velvære. (Fotos: Musti)

Slik tar du vare på kjæledyrene på bilferie

Vi har blitt flinkere til å sikre kjæledyrene under bilturen, og her er tipsene for å gjøre bilferien enda...
Fire eksperter har plukket ut de seks beste kjøreveiene. En norsk berømt og svært så fotogen strekning er blant de utvalgte. (Fotos: Mazda)

Kåret til en av verdens beste kjøre-strekninger

Ja, du kjenner igjen bildet, gjør du ikke? Eksperter har kåret berømt norsk strekning til en av de aller...
Lading skremmer mange fra å ta kjøreturen nedover kontinentet. (Foto: NAF)

På Europa-tur med elbilen? Har er tipsene

NAF sier at det er fult mulig å ha en god elbilferie i Europa. Nylig gjennomførte YouGov på oppdrag for...
Ford viser nå en ellevill varebil som selv formel 1-bilene skal slite med å henge på opp til 100 km/t. (Fotos: Ford)

Ford med en helt vanvittig el-varebil

Hørt om den elektriske varebilen som akselererer like fort som en formel 1-bil? Ikke det, nei. Gigantiske Ford satser hardt...
Mercedes Vision EQXX har gitt oss en smakebit på framtidens rekkevidder for elbiler. (Fotos: Mercedes)

Mercedes’ elbil klarte 1.202 km rekkevidde

Med et forbruk på pene 8,3 kWh rullet og rullet Mercedes Vision EQXX, før den til slutt stoppet etter...
Ludvig er ekstra bekymret for all søppelet han finner langs veikanten. (Foto: Hold Norge Rent)

Ikke kast søppel ut av bilvinduet. Hilsen Ludvig

Med flykaos og korona blir det også bilferie på mange i år, og Ludvig er litt bekymret. Han frykter...
Dette er en ny sjef i Continental-familien. (Fotos: Bentley)

Bentley viser fram ny sjef

Continental GT Mulliner W12 kombinerer luksus og ytelser på et helt nytt nivå. Fordelen med et luksusmerke som Bentley er...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her