Annonse
HjemElbilerVraket Tesla til fordel for denne

Vraket Tesla til fordel for denne

Det arabiske fondet som Elon Musk hevdet skulle investere i Tesla har ikke overraskende gått inn i elbilmerket Lucid Motors.

Da Musk i august sa at han vurderte å ta Tesla av børsen hevdet han at det offisielle saudiarabiske fondet Public Investment Fund (PIF) var den økonomiske støttespilleren bak et så dramatisk tiltak. Men det gikk ikke mange ukene før ryktene begynte å svirre om at PIF ville gå inn i Lucid Motors, som satser på elleville elbiler.

Og nå bekrefter Lucid at PIF faktisk har gått inn i selskapet med 8 milliarder kroner.

«Transaksjonen representerer en viktig milepæl for Lucid, og vil sørge for at selskapet har nok midler til den kommersielle lanseringen av den første elbilen, Lucid Air, i 2020», melder produsenten.

Midlene skal gå til utvikling og testing av den kommende elbilmodellen, bygging av en fabrikk i Arizona, utrulling av den strategiske forhandlerplanen i USA og sette bilen i faktisk produksjon. Alt dette får man altså for 8 milliarder kroner.

Saken fortsetter under Annonsen

‒ Ny teknologi vil omforme bilen på en helt ny måte, men fordelene har ennå ikke blitt realisert av noen. Dette hemmer tempoet der en bærekraftig mobilitet og energi allerede er vedtatt. Med Lucid vil vi demonstrere det fulle potensialet til det elektriske tilkoblede kjøretøyet slik at vi presser industrien framover, er de store ordene fra Peter Rawlinson, teknologisk leder i Lucid.

De skal altså forandre bilindustrien, og det skal de gjøre med luksuriøse elbiler.

Og Lucid følger virkelig opp de store ordene, for Lucid Air er noe helt ellevilt.

De oppgir selv en rekkevidde på over 643 kilometer (400 miles), 0-95 km/t (0-60 mph) på under 2,5 sekunder og en toppfart på over 321 km/t (200 mph). Under en test hvor de fjernet alle begrensninger fikk de faktisk bilen helt opp i 378 km/t, så vi snakker drøye greier her.

Dette oppnår de med to elmotorer som til sammen yter 1.000 hestekrefter, og prisen var sist de oppga den på drøyt 100.000 dollar, altså en plass i overkant av 800.000 kroner.

Planene inkluderer også en billigere variant til 60.000 dollar med kun bakhjulsdrift som leverer 400 hestekrefter og har en rekkevidde på 386 kilometer. Hvor Lucid står angående denne modellen akkurat nå er ikke så godt å si, for det er helt åpenbart at de prioriterer verstingmodellen først. Lucid skal, om alt går etter planen, lansere 255 «Launch Edition»-biler først. Og da snakker vi altså om modellen med 1.000 hestekrefter.

Bilen har fire seter (plass til fem personer), og satser tungt på luksus. De sier selv at de er inspirert av private jetfly, så det vil faktisk være mulig å bikke de to baksetene 55 grader bakover akkurat som på den private jeten.

Foran finner vi et dahbord som er dominert av en digital skjerm, mens en stor berøringsskjerm er plassert mellom forsetene hvor det meste styres fra. Og ja, selvsagt kan bilen styres med stemmekommandoer. Lucid Air er også tilkoblet så det holder, og appen kan styre det aller meste i og rundt bilen.

Bilen er ifølge Lucid «autonom-klar», men hvor høyt på den selvkjørende skalaen som går til nivå 5 vet vi ikke. Lucid sier selv at du kan sitte i baksetet mens du henter barna, så vi snakker avanserte greier.

Dette er altså en luksusdoning som også er en sportsbil.

Og hvor rask den faktisk er har Lucid selv bevist på Laguna Seca. Det er en av verdens mest krevende racerbaner, og bilene får testet seg både på rettstrekninger og rundt diverse svinger ‒ inkludert en berømt skrutrekker med et skikkelig fall.

Nylig var Jaguar der med sin ville sportsbil XE SV Project 8, en bil med en diger V8 på 600 hestekrefter og et dreiemoment på 700 Nm. Bilen er verdens raskeste 4-dørs sedan, og klarte en runde på Laguna Seca på 1:37,54 minutt.

Så hvordan klarte konseptmodellen til Lucid Air seg mot den?

Jo, skodd med Pirelli P Zero Trofeo R (XE SV Project 8 hadde Michelin Pilot Sport Cup 2) ble Lucid Air klokket inn på 1:39.30, kun knappe to sekunder bak den lynraske sedanen og helt klart godkjent.

Her kan du se et klipp fra da de noterte seg for 1:41.67 med dekkene Pirelli P Zero PZ4.

Lucid Air skal etter planen lanseres i 2020, og i mellomtiden kan vi jo studere noen bilder. Så her har du bilen som PIF foretrakk framfor Tesla.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,126FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse